Bilgi kaynağımız sosyal medya
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de Yeni Medya Eğilimleri Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Yeni Medya Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ’ın yürütücülüğünde Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu ve Yaşama Dair Vakfı’ndan Ulaş Tol ile Saygın Vedat Alkurt tarafından gerçekleştirilen araştırma, internet ve yeni medya araçlarının kullanımına ilişkin birçok veriyi ortaya koydu.
İnternet bağımlılığının ‘yoksunluk’ ve ‘soyutlanma hissi’ olmak üzere iki farklı boyutu olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ, “Araştırma kapsamında kullanıcılara internete girmediklerinde yoksunluk hissedip hissetmediklerini sorduk. Yüzde 22’si internet kullanmadığı zamanlarda internete girmek için sabırsızlandığını belirtti. İnternet olmadığında yoksunluk hissedenlerin bağımlılık endeksi ise yüzde 63. İnternet kullanıcılarının yüzde 11’i de internette harcadığı zaman yüzünden çevresinden şikayet aldığı bilgisini verdi. İnternetin birincil kullanım amacı sosyalleşmek olarak görünse de aslında kişiyi yalnızlaştıran ve bulunduğu ortamdan soyutlayan bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Mesajlaşma gibi sosyal aktivitelerin internet kullanımındaki oranı yüzde 68. Film ve dizi izlemek gibi tüketici aktivitelerin kullanımı da yaygın. Ancak blog yazmak ve yorum yapmak gibi katılımcı aktiviteler nadir. İnternet kullanıcıları arasında hiç katılımcı aktivitede bulunmayan kullanıcı oranı ise yüzde 65” dedi.
Araştırma sonuçlarına göre gündemin internetten, çoğunlukla da sosyal medyadan takip edildiğini aktaran Bozdağ, “Gündem artık sosyal medyadan takip ediliyor. İnternet; televizyon ve gazete gibi geleneksel kitle iletişim araçlarına göre daha itibarlı ve güvenilir görünüyor. İnternet, ‘gündem’in tanımını genişletiyor ve kullanıcılar için hem ülke gündeminden hem yakın çevrelerinde olup bitenden haberdar olmayı kapsıyor. Sosyal medya ve uygulamalar hem haber alma hem aile, arkadaş, müşteriler ve tanıdıklarla haberleşme ihtiyacını karşılıyor. Haber basılı gazeteden okunmuyor, kısmen online haber sitelerinden, çoğunlukla da sosyal medyadan takip ediliyor” bilgisini verdi.