Bilgi patlaması
Dünyada mobil abone sayısı 5 milyara internet kullanıcısı sayısı da 2 milyara ulaştı.
Siber dünya tüm öngörülerin çok daha ötesinde bütün boyutları aşan, sürekli ve inanılmaz hızda büyüyen sayısal bir bilgi patlamasının etkisi altına girmiş bulunuyor. 2000 yılında New Mexico eyaletindeki gözlemevindeki teleskobun çalışmaya başladığı ilk birkaç hafta içinde topladığı veri astronomi tarihinde o zamana dek toplanan tüm veriden daha fazla oldu. Bu yıl içinde ise bu merkezin 10 yıllık arşivinde 140 terabayt tutarında (1 terabayt = 2 üstü 40 bayt) bilginin toplanacağı bekleniyor. Bu nicelikteki bilginin Şili’de 2016 yılında devreye girecek yeni bir gözlemevinde her beş gün içinde toplanacak bilgi kadar olacağı öngörülüyor.
Pek çok ülkede 8400 mağazası ve 2 milyondan fazla çalışanı olan dünyanın en büyük perakende mağazalar zinciri Wal-Mart’ta bir saat içindeki müşteri işlemleri 1 milyonu geçiyor. Bu işlemler sonucu veritabanlarına ulaşan bilgi Amerikan Kongre Kütüphanesi’ndeki kitapların 167 katı. 2003 yılına kadar on yıl içinde insan genleri ile ilgili toplanan verilerin tümü şimdi bir hafta içinde sağlanabiliyor. Dünyada internet aramalarının yarısının yapıldığı Google saniyede 35 bin kez tıklanmaya bilgi sağlıyor. Bütün bu gelişmeler sayısal bilgi çoğalmasının sonsuza dek uzandığı görünümünü veriyor.
Bilgi patlaması aynı zamanda birçok yeni sorunu da beraberinde getiriyor. Bütün bu bilgiyi toplayan, işleyen ve paylaşan algılayıcıların, bilgisayarların, mobil telefonların sayılarının büyümesine karşın var olan depolama kapasitesi toplanan bilginin çok altında kalıyor. Küresel bilgi hacmi depolama kapasitesini 2007 yılından beri aşmış bulunuyor. Bilginin yılda bileşik olarak yüzde 60 dolayında büyümesi ile depolama kapasite açığının 2011 yılında bin exabaytı (1 exabayt=2 üstü 60 bayt) geçeceği bekleniyor.
BT dünyasında şimdi bu durum karşısında bilgi yönetimi de çok büyük önem kazanıyor. Son yıllarda Oracle, IBM, Microsoft ve SAP’ın 25 milyar dolar tutarında yaptıkları yatırımlarla veri yönetiminde uzmanlaşmış yazılım şirketlerini satın aldıkları görülüyor. Sadece veri yönetimi yazılımları endüstrisinin değeri 100 milyar doları aşarken yıllık büyüme hızı da yazılım endüstrisinin iki katı olarak yüzde 10’a yaklaşıyor. Büyük şirketlerde bilgi yönetim bölümlerinin başkanları çok önemli bir konuma gelirken toplanan veriden gerekli bilgiyi çıkarma işi de o denli önemli bir işlevlik kazanıyor.
Neden sürekli gelişen teknoloji
Bilgi patlamasının en büyük nedeni sürekli gelişen teknoloji olup, sayısal araçların bir yandan kapasiteleri ve uygulamaları artarken diğer yandan fiyatları düşüyor ve bu araçları kullanıp bilgiye ulaşmak isteyenlerin sayısı da görülmemiş bir hızla büyüyor. IDC’nin 2008 yılında yaptığı bir araştırmaya göre bu yıl içinde 1200 exabayt veri oluşacak.
Dünyada mobil telefon abonelerinin sayısı 5 milyara yaklaşırken internet kullanıcılarının sayısı da 2 milyarı geçiyor. Ayrıca küresel bilgisayar kullanımının büyümesi de bilgiye ulaşma isteğini körüklüyor. Bilginin büyük bir bölümü paylaşılırken iletişim ekipman üreticisi Cisco’ya göre 2013 yılında internet trafiği yılda 667 exabayt’a ulaşacak ve veri miktarı da ağların taşıyabileceği kapasitenin çok daha üstünde olacak.
Bulut bilgiişlem ve açık kaynak yazılımı verinin kullanımında en verimli sonuçların alındığı iki teknoloji olarak ortaya çıkıyorlar. Ayrıca bedelsiz olarak sağlanan programlama dili Hadoop ile evvelce süper bilgisayarların gerektiği çok büyük veri analizlerini şimdi PC’ler ile yapma olanağı işlem giderlerinde ve zamanda büyük tasarruf sağlıyor. Örneğin kısa bir süre önce New York Times 1851 ile 1922 yılları arasında arşivlerinde toplanan 400 binden fazla malzemenin indirme ve taranması işlemini bulut işlem ve Hadoop kullanarak mevcut PC’ler ile 36 saat içinde gerçekleştirdi. Öte yandan kredi kartı şirketi Visa iki yıllık 36 terabaytlık 73 milyar kaydın geleneksel yöntemlerle geçmişte bir ay süren işlemini Hadoo ile 13 dakikada tamamladı.
Artık kurumsal yönetimler bir çığ gibi büyüyen bilgi akışı karşısında bilgiyi en verimli şekilde kullanmak için yeniden yapılanma ve gelişen teknolojilerden en verimli şekilde yararlanma sürecine girmiş bulunuyorlar. Bundan böyle bilgi yönetiminin şirketlerin başarısında çok büyük bir payı olacağı kesinlik kazanıyor.