Bilgi Teknolojileri İşe Fayda Sağladığı Noktada Değerli
Pegasus Hava Yolları Operasyon Çözümleri Müdürü Acar Gürsoy, sadece altyapı oluşturacak değil, işletmeye fayda sağlayacak işlere odaklandıklarını söylüyor.
Pegasus Hava Yolları Operasyon Çözümleri, şirketin yer işletme, kabin, kokpit, bakım ve uçuş operasyonları ve havacılıkla çok önemli bir yere sahip olan, ekip, tarife ve network planlama sistemleri çerçevesinde çözümler üreten bir grup olarak öne çıkıyor. Pegasus Hava Yolları Operasyon Çözümleri Müdürü Acar Gürsoy “Havacılık operasyonlarının yürüdüğü her alandaki ürünlerin konumlandırılması, ilgili fırsatların ortaya konulması ve projelerin gerçekleştirilmesi noktasında ekibim rol alıyor. Hem maliyeti düşürecek hem de operasyonel mükemmeliyeti sağlayacak işleri, müşteri deneyimini de odağımıza koyarak, zamanında kalkış performansımızı iyileştirmeye yönelik projeler geliştiriyoruz.
Biz bunu ekosistemdeki çok sayıda oyuncuyla çok geniş bir coğrafyada yapmaya çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki tüm istasyonlarda çalışan sistemlerimiz ve geliştirdiğimiz uygulamalar var. Terminaller, apron, uçak içi, uçak altı, uçak yerdeyken ve havadayken vb. operasyonun döndüğü her yerde, her anda varız.“ Gürsoy, iş birimleri, iş yaptıkları firmalar ve tüm ekosistem ile koordineli bir şekilde iletişim halinde olduklarının altını çiziyor. “Hükümetlerin, otoritelerin, hizmet sağlayıcıların, yurt içi/dışı havalimanlarının dahil olduğu bir çerçevemiz var. ISG, TAV, IGA, DHMI, Sivil Havacılık ve yurt dışı otoritelerle de irtibat halindeyiz. Operasyonel verimliliği arttıracak, maliyeti azaltacak, gelir getirecek, iç ve dış müşterilerimizin memnuniyeti arttırıcı projeleri böyle büyük bir coğrafya ve ekosistemde yapıyoruz.”
İş Odaklı Bakış Açısı Ekibin Özünde Var
Tüm bunlar bilgi teknolojileri temelli projeler olsa da, Gürsoy ekibin iş odaklı bakış açısını asla kaybetmediğine dikkat çekiyor: “Sadece altyapı oluşturacak değil, doğrudan katma değer ve fayda sağlayacak olan işlere odaklanmaya çalışıyoruz. Bugünün dünyasında, bilgi teknolojileri olarak en büyük katkıları planlama sistemlerinde gerçekleştirilecek optimizasyonlar tarafında sağlıyor olabiliriz. Planlama sistemlerinde yüzde 1 gelir arttırıcı ya da maliyet düşürücü çıktıları olan optimizasyon işleri çok büyük kazanımlara tekabül edebiliyor. Günümüzde geliştirme ihtiyaçlarını bu tür benzer yaklaşımlar ile ele alıyoruz.
Sektörde yer alan oldukça eski bir IT çalışanı olarak IT’nin konumlandırıldığı yer de bunca zaman içerisinde evrildi ve başka bir anlayışa geldi diyebilirim. Önceden, işler daha kolay ve sistemsel olarak yapılabilsin diye ürün geliştirmesi anlayışı hakimken günümüzde ise IT’nin iş birimleri ile kol kola, onların ihtiyaçlarını onlar adına anlayan, onların hayatlarını kolaylaştıran, projeleri somutlaştıran bir konumda olması gerekiyor. Pegasus yönetimi de en tepeden itibaren bu süreci destekliyor.
Biz de şirket içi tüm iş birimlerine dokunarak herkesle fikir alışverişi içerisinde görüşlerini alarak, hepsinin ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde süreçleri ele alıyoruz. İş birimlerinin dilini anlamak üzere iş analistleriyle çalışıyoruz. İş analistleri hem IT yapılarını ve gereksinimlerini, hem de iş süreçlerini bilen uzmanlar. Bu kapsamda iş birimlerinden iş gereksinimlerini algılayıp, geliştirme ekipleri ve üçüncü partilerle bu ihtiyacı IT diline döken bir köprüyüz.
Odağımızda olan; ‘Teknolojiyi en iyi şekilde kullanan üç havaalanında biri olmak’ mottomuza uygun olarak bir yandan teknoloji eğilimlerini takip ediyoruz, bir yandan da ihtiyaçları anlayıp bu teknolojileri örtüştürmeye çalışıyoruz. Teknolojik ve şirket hedeflerine uygun iş çıktıları olan katma değerli projeler üretmeye devam edeceğiz.”