Bilgi toplumu farkındalığı artırılacak
2015 Ocak’ında yapılan genel kurulda Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak ikinci kez seçilen Ahmet Tosunoğlu, TBD İstanbul Şubesi Başkanlığı’nın yanında İGDAŞ İstanbul Gaz Dağıtım’da Bilgi Sistemleri Müdürü olarak görev yapıyor. 1971 yılında Ankara’da kurulan bir sivil toplum kuruluşu olan TBD’nin 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernekler” statüsüne alındığını söyleyen Tosunoğlu, TBD’nin Türkiye’de bilişim alanında kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çiziyor. 1997’de kurulan İstanbul Şubesi’nin çalışmalarını anlatan Ahmet Tosunoğlu, birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek, şu detayları paylaşıyor:
“Bir önceki dönemde KINA (Kadınlara İnterneti Öğretiyoruz) projemizle İstanbul Kadıköy’de dernek merkezi eğitim salonlarında istihdama katılmayan ev hanımlarına yönelik interneti, sosyal medyayı ve çocukların internet güvenliği gibi başlıkları içeren eğitimler verdik. CIO Vizyon Toplantıları ile önde gelen CIO’ları bir araya getirerek, sektörün sorunlarına çözüm bulmak ve deneyim paylaşımını sağlamak amacıyla bir platform oluşturuldu. 2014’teki organizasyonlar ile CIO’ların bir masa etrafında buluşmaları sağlandı, sektörde öne çıkan iş zekâsı ve mobil teknoloji konuları tartışıldı. Ayrıca her yıl Bilişim Yıldızları e-Dönüşüm Web Yarışması’nı düzenliyoruz. 2014 yılında Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlediğimiz yarışma ile 5 ayrı kategoride 15 ödül dağıtıldı. KOBİLİŞİM başlığı altında KOBİ ve sanayimizin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Son olarak, geçen sene Kasım ayında 8’incisini düzenlediğimiz ve İstanbul Şube olarak en büyük etkinliğimiz, ‘Akıllı Şehirler’ temalı İstanbul Bilişim Kongresi. Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kongre Marmara Belediyeler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi işbirliği ile düzenlendi.”
İki çalıştay, katma değerli çalışmalara örnek olacak
Şehirleşme; yerel ve ulusal yönetimlerin de eğitim, kamu güvenliği, sağlık, enerji, su, telekomünikasyon, gıda, trafik, bankacılık, ulaşım, inşaat gibi birçok alanda çözüm geliştirme ve sorunları çözmek için “akıllı sistemler” geliştirmelerini zorlu hale getiriyor. Yani BT’yi tüm alanlarda kullanıp şehirlerde ortaya çıkan sorunları çözmek ve daha yaşanabilir kentler oluşturmak için şehirlerin “akıllı” dönüşümlere ihtiyacı var. Bu nedenle şehirlerin sorunlarına yönelik çözümler sunmak, tartışma ortamları oluşturmak için her yıl konusunda uzman konuşmacıların katıldığı, iki gün süren, kamu ve özel sektörden katılımın olduğu Akıllı Şehirler Kongresi düzenleniyor.
TBD İstanbul Şubesi olarak misyonlarını ‘hedeflediğimiz toplum kesimlerine dokunarak bilgi toplumu kavramını öne çıkarmak ve bu konudaki farkındalığı artırmak’ olarak tanımlayan Tosunoğlu, yeni dönemde ayrıca sektöre ve sektörü etkileyen paydaşlara yönelik katma değer sağlayacak kalıcı çalışmalar yapmayı hedeflediklerini vurguluyor.
Bu hedeflerden ilki “Bilgi toplumunun neresindeyiz?” başlıklı çalıştay düzenlemek. Amaç ise bu konuda çalışmaları olan özel sektör, kamu ve üniversitelerden uzman kişileri bir araya getirerek, konunun detaylıca tartışılmasını sağlamak. Çalışmanın sonunda sonuç raporu hazırlamak ve bu raporu ilgili kurumlarla paylaşmak da hedefler arasında. Yeni dönemde hedeflediğimiz bir diğer konu da “Birlikte çalışabilirlik mümkün mü?” çalıştayı. Tosunoğlu, bu çalıştaydaki hedefi ‘özellikle kamu kurumları tarafından yapılan başarılı BT projelerinin benzer kurumlar tarafından tekrar yapılmasıyla oluşan kaynak israfını önlemek amacıyla, tüm kurumlar tarafından ortak kullanıma açmak ve birlikte çalışmayı sağlamak’ olarak özetliyor.
Stratejik destekten yararlanmak gerek
Kamu yatırımları, son kullanıcı talepleri ve sektörün nitelikli insan gücü ihtiyacı Tosunoğlu’na göre, Türkiye olarak teknolojiyi yoğun olarak kullanan bir ülke olduğumuzu gösteriyor. “Ekonomisi güçlü, nüfusu genç olan Türkiye’nin önünde bir fırsat olduğunu ve gelecek 10 yılda gerekli adımlar atıldığında bilgi toplumu olma yolunda çok hızlı mesafe kaydedileceğini düşünüyorum” beklentisini dile getiren Tosunoğlu, şu eklemeyi yapıyor:
“Bilişim sektörünün, Türkiye ekonomisine diğer sektörlerden daha hızlı büyüme getireceğine inananlardanım. Bu nedenle devletin bilişim sektörünü stratejik sektör olarak desteklemesi gerektiğine, sektörün büyümesine imkan sağlayacak teşviklerin artması ve kolaylaştırılması gerektiğine inanıyorum.”