Bilgi ve belge yönetimi yeniden şekilleniyor
Türkiye’de kurumlar doyuma ulaşmış birçok sektör içerisinde rekabetin artmasıyla birlikte iş süreçlerini yeniden değerlendirmeye başladı. Bu noktada şirket ve kurumların aldıkları önemli kararlardan biri de bilgi ve doküman yönetimini dijital ortama taşımak oldu.
Doküman ve bilgi yönetimine yönelik yeni çözümler, büyük BPM yatırımlarına gerek duyulmadan iş süreçlerinin otomatik hale gelmesini sağlıyor. Burada teknoloji de itici güç haline gelmeye başladı. Özellikle son zamanlarda bilgi ve doküman yönetiminde mobil teknolojilerden yararlanarak sahadaki bilgiyi dijitalleştiren şirketler görmeye başladık. Finans sektöründe bazı öncü kurumlar müşteri edinim, müşteri talimatı işleme, bilanço okuma gibi süreçlerini otomatik hale getirmek için yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmaya başladılar.
Türkiye’ye baktığımızda bu konuda artan bir farkındalık dikkati çektiğini görüyoruz. Özellikle kurumsallaşmış veya kurumsallaşmaya adım atmaya karar vermiş firmalar rekabette öne geçmek için ciddi yatırımlar yapmaya başladılar. Finans ve Bankacılık sektörü ile Telekomünikasyon sektörü bu konuda öncü sektörlerken şimdi İnşaat, Otomotiv, Perakende gibi birçok sektör bu konuda yatırımlar yapıp sonuç almaya başladı. Burada yönetimlerin vizyonu ve cesareti önemli çünkü bu şirket kültüründe değişikliğe yol açıyor. Ayrıca yatırım geri dönüşünü kısa vadede göstermek her zaman kolay olmuyor.
Bu noktada kurum içerisindeki dosya ve içeriklere erişim yetkilendirilmesinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Doküman tipine özgü yapılan sınıf bazlı güvenlik ve doküman bazında sağlanan özel erişim tanımlamaları ile etkin bir güvenlik yönetimi sağladığı göz önünde bulundurulursa, bu konuda yaşanacak sıkıntıların önüne geçilebilir.
Aksis Kıdemli Satış Müdürü Mithat Göksel