Bilgisayar arayüzü
Neredeyse hiçbir işimizi bilgisayar katkısı olmadan yapamaz duruma geldik. Ama bilgisayar arayüzü olarak, hâlâ, PC icat edilmezden bu yana kullanılan klavye ve fareyi kullanıyoruz. Bir uzay yolu (Star Trek) filminde, geçmişe (günümüze) dönen ekip, günümüz bilgisayarları ile temas kurmaya çalışıp bocalıyorlardı, neden sonra ellerine almak durumunda kaldıkları fareyi de garipsiyorlardı. İşte o noktadayız.
Değişim, kısmen, Wii adlı oyun konsolunun, kullanıcısının eline bir telsiz arayüz tutuşturup bu telsizin yerini ve dolayısı ile kullanıcının elinin havada çizdiği yolu belirlemesiyle başladı. Bunu izleyen, iPhone ve iPad ekranları üzerine dokunup, parmakları kullanarak görsel nesnelerin yerlerini değiştirmek ve bunları harekete geçirmek oldu. Çok çabuk benimsendi. Şimdi artık beden dili (gesture) ile yapılan hareketlerden komut çıkartma evresindeyiz. Kilit gelişme, bir İsrail firmasının, fotoğraf makinelerindekine benzer bir düzenekle, obje yeri ve uzaklığını, kızıl ötesi mesafe ölçme teknikleri ile ölçüp, “üç boyutlu görüntü” elde eden kameralar yapması ile oluştu.
Ne yapmalıyız? Oturup bunu da birilerinin geliştirip önümüze koymasını mı bekleyeceğiz? Hayır. Boğaziçi Üniversitesi’nden iki genç bilim insanı, çoktan bu konuda açılmış bir yarışmada dünya üçüncüsü oldular. Bunların kurduğu Sigma RD adlı şirketin taşıdığı beden dili konusundaki birikim, Partner Teknoloji’nin uygulama yazılımı birikimi ile üst üste konulunca, belki de ticari olacak ilk uygulama, TTNET için gerçekleştirdi. Kullanıma yeni sunulan IPTV’nin AirTies tarafından tasarlanıp üretilen “kutu”ları (set top box) şimdilik deneme niteliğinde, uzaktan kumanda olmadan yönetilebiliyor. Geliştirmede en çok eksikliği duyulan, Türk kültürüne göre bir beden dili sözlüğü oldu. İlk örnekte, elinizi bilekten sağa veya sola doğru sallıyorsunuz, bir sonraki veya bir önceki kanala geçiyorsunuz. Ya da yukarı aşağı hareketlerle ses düzeyini ayarlıyorsunuz.
Uygulamanın hızla tanıtım merkezlerinde, ardından ticari kılınıp evlerimizde yer almasını bekliyorum.