Bilgisayar mühendisleri buluştu
Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın (BMO) Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı, 10-11 Şubat 2018 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Kurultayda bilgisayar mühendislerinin mevcut durumu, eğitimi, kamuda ve özel sektörde çalışma koşulları, mesleki tanımlamalar ve meslek alanındaki düzenlemelerin yanı sıra yapay zeka, nesnelerin interneti, blok zinciri gibi yeni teknolojiler ve özgür yazılımın mühendisliğe etkileri ile sorumluluklar uzman konuklar ve katılımcılarla ele alındı.
Bilgisayar mühendisliği ve bilişim alanına önemli katkılar veren akademisyenler Necdet Bulut, Bülent Epir, Oğuz Manas ve Mustafa Akgül’ün oturumlara adları verilerek anıldığı kurultayın iki gününde kapsamlı tartışmalar yürütüldü. BMO tarafından ilk kez düzenlenen bilgisayar mühendisleri profil araştırmasının ilk bulgularının da paylaşıldığı kurultayda bilgisayar mühendisliğinde meslek tanımları ve mesleki denetim konuları, bilgisayar mühendislerinin mesleki ve toplumsal sorumlulukları öne çıkan başlıklar oldu. Kurultay sonunda taslak haliyle paylaşılan sonuç bildirgesi, BMO’nun gelecek dönem çalışmaları ve hedeflerinin belirlenmesi için değerlendirilecek.
Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Ersoy, Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Birkan Sarıfakıoğlu açış konuşmaları ve TMMOB Başkanı Emin Koramaz’ın mesajının TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Atasoy tarafından okunması ile başladı. Açılış konuşmasında Hülya Küçükaras, Kurultay’ın konusunun bilgisayar mühendisliği olması nedeniyle bir ilk olduğunu vurguladı. Birkan Sarıfakıoğlu ise güncel tartışmalarla ilgili olarak bilimin yerlisinin olmayacağını, bilimsel bilgi ve bilim üretimi evrensel olduğunu belirterek, altı boş, kolayca tüketilen yazılım ve teknolojide “yerli-milli” söylemleri yerine, kolektif ve dayanışmacı/paylaşımcı üretime dayalı, insanlığın ortak malı özgür yazılım ve teknolojilere sahip çıkılması, ulusal Ar-Ge-inovasyon ve teknoloji politikaları belirlenmesi gerektiğini vurguladı.