Bilgisayardan blok zincirine…
Soner Canko (BKM) ve Faruk Eczacıbaşı (TBV)
Bundan 22 yıl önce BTHaber’in 70’inci sayısında (10-16.06.1996) şöyle bir haber:
“TBMM Başkanlığı, milletvekillerine, bilgisayar alınması ve internete bağlanması konusunda bir anket formu gönderdi. Formda, “bilgisayar kullanmak istemiyorum” seçeneğine de yer verildi. Formda milletvekillerine “TBMM Kampusü içinde kurulmuş bulunan bilgisayar sisteminden faydalanmanız ve bu sistem üzerinden internete bağlanabilmeniz amacıyla ana sisteme bağlı kişisel bilgisayar sahibi olmak ister misiniz?” diye soruldu. Masraflarının tümünün TBMM tarafından karşılanmasını isteyen milletvekilleri için bilgisayar ve yazıcıda tercih ettikleri özellikler soruldu. Ayrıca anket formunda “Bilgisayar bedelini ne şekilde ödemek istersiniz?” sorusuyla, “peşin ya da taksitle” (maaştan kesilecek) seçenekleri sunuldu.”
Bu anketin sonucu her halde BTHaber’in sonraki sayılarında yayınlanmıştır. 22 yıl önceki bu anket, yasama erkimizin ülke içi ve ülke dışı bilgi alışverişi konusundaki “tarihi” fotoğrafı. 1993 Nisan’ından itibaren bazı üniversitelerimizde internet kullanılmaya başlanmıştı. 25 Ağustos 1995 akşamı Taksim’de AKM otoparkında kurulan ekranda Bill Gates, Windows 95’i sohbet kralı Jay Leno’yla birlikte tanıttı. Yayın hayatına geçeli bir kaç yıl olan özel televizyonlarımız tanıtımı canlı yayınladı. (Ülkede bugünkü durum: 16 – 74 yaş grubu 68.3 milyon. Bunun 25.3 milyonu, bilgisayar kullanmıyor. Nüfusa göre bu oran yüzde 57. TÜİK sadece “oran” veriyor. Kaç kişi olduğunun hesabını siz, nüfusa göre yapacaksınız).
Türkiye Bilişim Vakfı 1995’te, internetin önce ne olduğunu, sonra da onun toplumsal faydasını anlatmak amacıyla yola çıkmıştı. Aradan geçen 23 yıldan sonra bugün, internet kadar çığır açıcı olmaya aday yepyeni bir teknolojiyi de anlatmak amacıyla Bankalararası Kart Merkezi’yle elele verdi. Blok zincirinin ne işe, ne zaman, nasıl, nerede, neden, kime yarayacağını tartışma, toplumsal farkındalık yaratma sürecini başlatıyor.