Bilim İlaç BT Müdürü Tolga Tırpan: “SORUMLULUKLAR NET TANIMLAMAK ÖNEMLİ”
“Teknolojideki gelişimler ile birlikte artık branşlaşma daha da atmaya başlıyor. Kısaca tarihçeye bakarsak; Vakum tüpler keşfedildiğinde Elektrik Mühendisliği enformasyonuna ihtiyaç duyuldu, ilerleyen zamanlarda yarı iletkenler karşımıza çıkınca Elektronik Mühendisliği ayrıldı. Yarı iletkenlerin ve transistörlerin hayatımıza girişi ile teknolojinin gelişimi daha büyük bir hız kazandı. Haberleşme teknolojileri de bu dönemde ilerlemeye başladı ve Haberleşme Mühendisliği branşına ihtiyaç duyuldu. Entegre devrelerin keşfi ve kullanımı Elektronik Mühendisliği gereksinimi oluşturunca branşlar ayrı detaylarda dikine uzmanlaşmaya başladı.
OT ise üretim ve otomasyon teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan ancak BT disiplinlerinden daha farklı bir yetkinlik ve yeterlilik isteyen ayrı bir branş olarak karşımıza çıkıyor. BT temelde veriyi depolayan, güvenliğini ve güvencesini sağlayan fonksiyon ve geriye dair verileri biriktirerek bunlar ile anlamlı sonuçları iş birimlerine sunmayı gaye etmiş bir fonksiyon iken OT tamamen makine etkileşimli bilgisayar sistemlerinin yönetiminde konumlandırılır. Anlıktır, makinaların ve otomasyonlarının kesintiye uğramadan devamlılığından sorumludur. Yukarıda bahsettiğimiz mühendislik disiplinlerinin tamamına haiz olması önemlidir. Bu sebeple yukarıda bahsettiğimiz tüm bu mühendislik fonksiyonlarının tamamını konsolide edecek şekilde Mekatronik Mühendisliği ortaya çıkmıştır.
OT ile BT farklılıkları, arasındaki etkileşim ve kesişim kümeleri aslında çok nettir. BT iş odaklı iken, OT üretim ve endüstri odaklıdır. Dolayısıyla öncelikle kuruluşların OT ve BT fonksiyonlarının sorumluluklarını tanımlayarak kendi kulvarlarında operasyonlarını gerçekleştirirken network, iletişim, veri saklama, yedekleme ve geri dönüş, siber güvenlik gibi kesişim kümelerinde omuz omuza çalışacak şekilde organizasyonlarını geliştirmeleri gerekmektedir.”