Bilim insanları, 3D yazıcılar ile biyonik göz üretebilir
Bilim insanları, görme engelli kişilerin görme fonksiyonlarını tekrar kazanabilmesini sağlayan biyonik gözler için yeni bir gelişmenin yaşandığını açıkladı.
Teknoloji hızla ilerledikçe tıp alanında yaşanan gelişmelerde bir o kadar hız kazanabiliyor. Son yıllarda 3D yazıcıların kullanım alanları sürekli artıyor ve tıp alanında da oldukça önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Son yaşanan gelişme 3D yazıcıların biyonik göz üretimiyle alakalı. Advanced Materials’ın yayınladığı yeni bir araştırma raporuna göre Minnesota Üniversitesi’nden bilim insanları, 3D yazıcılar ile göz küresine benzeyen bir yüzeye ışık sensörü ekledi.
Araştırma ekibi, biyonik göz çalışmaları için henüz ilk adımların atıldığını ve önlerinde uzun bir yol olduğunu belirtti. Eğer bu proje başarılı bir şekilde tamamlanıp biyonik göz oluşturulursa, görme engelli bireyler göz yetilerine kavuşacak ve aynı zamanda göz hastalıkları bulunan kişilerde bu teknolojiden yararlanabilecek.
Birçok materyelin bir arada olduğu göz küresi üzerine eklenen ışık sensörleri, ışığı elektriğe çevirebiliyor fakat şu an için bireye nakledilebilir olması ya da beyin ile uyumlu çalışabilmesi ile ilgili net bir bilgi yok.
Bilim insanlarının diğer hedefi ise biyonik göz için cam yerine doğal göze implante edilebilen bir malzeme bulmak.