Bilim insanları, yanmayan ahşap geliştirdiklerini duyurdu
Bilim insanları tarafından geliştirilen ahşap, kimyasal maddeler sayesinde yanmama ve su geçirmeme gibi özelliklere sahip.
Doğanın pek çok maddesi artık taklit edilebiliyor ve bu bilim açısından önemli bir gelişme. En küçük eşyadan başlayıp sentetik insan organlarına kadar pek çok nesneyi taklit etmek artık bilim insanları için oldukça kolay bir iş haline geldi. Bu sefer farklı bir alanda araştırmalarını sürdüren bilim insanları, yanmayan ve su geçirmeyen sentetik bir ahşap üretti.
Bilim insanları sentetik ahşabı geliştirirken polimer reçine solüsyonuna yengeç ve karides kabuklarından edinilen bir miktar kitosan ekledi. Daha sonrasında solüsyonu dondurarak kuruttular. Ortaya çıkan sonuçta kitosanla desteklenmiş gözenekleri bulunan bir yapı meydana geldi. Ardından 200 derecelik ısıyla pişirilen reçinenin kimyasal bağlarının oluşması sağlandı.
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’de materyal kimyageri olarak görevde bulunan Shu-Hong-Yu, sentetik ahşap üzerinde yaptığı incelemelerin ardından ortaya çıkan materyalin ahşap kadar sağlam olduğunu belirtti.
Yu, dondurarak yapılan kurutma işleminin daha hızlı yapılması ortaya çıkan gözeneklerin boyutlarını daha küçük hale getirdiğini ve daha güçlü bir materyal elde edildiğini söylüyor.