Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı’nın dijital dönüşüm yol haritası tatminkar değil
Aylardır BST Bakanlığı’nın hazırlamakta olduğu Dijital Dönüşüm Yol Haritası için “tamam, açıklanıyor” sözü ediliyor. En son, bakan Faruk Özlü, 7 Nisan konuşmasında, yol haritamızın Nisan sonuna kadar açıklanacağını müjdelemişti (http://bit.ly/2IjAUdu). Ama, açıklanmadı. Nihayet, 20 Haziran günü, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’nün Yol Haritası’nı açıkladı. Birkaç gazetede küçük haber olarak çıkan açıklamayı, doğrudan AA sitesinden (http://bit.ly/2MmQlQR) hemen hemen aynen aktarıyorum.
Bakanın açıkladığı yol haritası 6 bileşenden oluşuyor. Birincisi, insan. Eğitimli, nitelikli iş gücü yani dijital teknolojileri üretebilecek ve kullanabilecek insan hedefleniyor. Bunun için, dijital teknoloji eğitimi veren 100 tematik kolej kurulacak, dijital teknoloji eğitimi verecek olan eğiticilerin eğiticisi olacak 400 teknoloji öğretmeni yetiştirilecek, 100 bin dijital teknoloji eğitimi almış teknisyenle dijital teknoloji alanında doktoralı personel yetiştirilecek, bildirdi.
dijital teknoloji alanlarında eğitim görecek 30 bin öğrenci olacak, dijitalleşme konusunda yaklaşık 50 sürekli eğitim merkezi açılacak, 10 bin sanayi işletmesi farkındalık programına katılacak, imalat sanayinde dijital yetkinlik kazandırılmış nitelikli 300 bin kişilik iş gücü geliştirilecek.
İkinci bileşen, dijital teknoloji. Bu bağlamda, teknoloji ve yenilik kapasitesini geliştirmek için öncelikli teknolojilere odaklanan uygulamalı 50 araştırma merkezi kurulacak, öncelikli teknolojilerde ihtisaslaşmış 60 bin Ar-Ge personeli yetiştirilecek, 2 bin 500 Ar-Ge merkezinde uygulamalı dijital yenilik projesi yapılacak, dijital teknoloji alanlarında tescilli 250 patent üretilecek.
Üçüncü bileşen, veri bilişim altyapısının güçlendirilmesi. Burada, sanayi bölgesinde yer alan işletmelerin gigabayt/saniye düzeyinde erişim hızına sahip olmaları sağlanacak, teknoloji geliştirme bölgelerinde gigabayt/saniye düzeyinde erişim hızına sahip altyapı kurulacak, bulut teknolojisinden yararlanan sanayi işletmeleri arasında ulusal endüstriyel platformu kullananların oranının yüzde 50 olması sağlanacak, işletmelerin tamamı siber güvenlik önlemi alacak, 5G mobil haberleşme teknolojileri yurt içinde geliştirilecek.
Dördüncü bileşen tedarikçiler. Yani yerli teknoloji tedarikçileri desteklenecek.
Beşinci bileşen, dijital teknoloji üreticileri. Bu bağlamda, bin adet orta ve büyük dijital teknoloji üreticisi yetiştirilip desteklenecek, teknoloji firmalarımızın yaklaşık 1 milyar dolar sermaye yatırımı yapmaları sağlanacak, 10 adet dijital dönüşüm merkezi kurulacak, her yıl düzenlenecek fuarlarla teknoloji firmalarımız sanayicilerimizle buluşturulacak, 7 bin imalat sanayi işletmesini dijital dönüşüm merkezlerinden faydalandırılacak, 2 bin 500 imalat sanayi işletmesi dijital olgunluğa erişecek, dijital dönüşüm 81 ile yayılacak.
Altıncı bileşen, yukarıdakilerin nasıl olacağını belirleyen yönetişim. Bu konuda dijital dönüşüm platformu kurumsallaştırılacak, platform içinde kamu ve özel sektör paydaşlarından oluşan şu daimi komiteler kurulacak: Dijital müfredat yani eğitimle ilgili müfredat, takip ve tavsiye komitesi, veri iletişim standartları komitesi, odaklı dijital teknolojiler komitesi.
Yol haritası, belirlenen hedefler için, ayrıntılı olarak hangi eylemlerin ne zaman yapılacağı ve aralarındaki ilişkileri gösterir. Bakan Özlü’nün sunduğu bir yol haritası değildir. Sadece hedeflerin listesidir. Acaba, bakanlığın sitesinde daha fazla bilgi ve ayrıntı var mı diye baktım, fakat AA haberinin aynisinden başka bilgi yoktu (http://bit.ly/2KlhSRO). Ayrıca, AA sitesinden bakanlığın aynen aldığı haberin son cümlesi şöyle: “Bakan Özlü, dünyadaki dijital dönüşüm hareketlerini takip edeceklerini vurgulayarak, bu çerçevede, Dünya Endüstri Forumuna TÜBİTAK’ın üye olacağını bildirdi.” Tabii, “Dünya Endüstri Forumu” diye bir kuruluş yok dünyada. Sanırım, Dünya Ekonomik Forumu denmek istemiş.
Öyle görülüyor ki, bir buçuk yıldır bu konuda hazırlık yapmakta olan Bakan Özlü, ayrıntılı ve medyatik bir açıklama ortamı gerçekleştiremedi. Bunun üzerine, seçimlere 3 gün kala, ana hatlarıyla neler yapılmasının arzulandığını aceleyle AA’ya açıklamak istemiş. Bu haliyle, yapılan açıklamaların eleştirisine girmek anlamlı ve mümkün değil. Bakanlığın kanun gereği hazırlamış olması gereken stratejisini incelemek için baktım, fakat “Kurumun geçerli bir stratejik planı yoktur!” ifadesiyle karşılaştım (http://bit.ly/2Mi05eQ).
Seçim sonuçları belli oldu. Farklı bir sistemle de olsa, aynı siyasi iktidar devam edecek. Hatta, milletvekili olmayan Faruk Özlü belki ayni bakanlık görevinde devam edecek. Yeni hükümetin Dijital Dönüşüm Yol Haritası için ayrıntılı ve özenle hazırlanmış bir taslağı hızla kamuoyunda tartışmaya sunmasını dileriz. Biz de ülkemizin bu çok önemli ve öncelikli konusunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.