Bilişim’10 “Sosyal Dönüşüm”ü ele aldı
TBD tarafından 27.’si gerçekleştirilen ve ana teması “Sosyal Dönüşüm” olan Bilişim Kurultayı Bilişim’10 Ankara Rixos Otel’de yapıldı.
Açılış konuşmasında düzenleme kavramının akla geldiğinin korkutucu olabileceğine değinen BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, düzenlemelere herkesin belli sorumluluklar çerçevesinde katkısı olması gerektiğinin altını çizdi. Acarer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Katkı sağlamadan düzenlemeleri eleştirmek popülist bir yaklaşım. Biz düzenlemeleri evrensel gelişmeler ve kanunda belirtildiği üzere Ulaştırma Bakanlığı vizyonuyla yürütüyoruz.”
Acarer, “28 Temmuz tarihinde Tüketici Hakları Yönetmeliği ile ilgili çok önemli düzenlemeler gerçekleştirdik. Adil bir rekabet zemini için gerek sistem ve ağ gerekse bayiler bazında standardizasyon çalışmalarının önemini de belirtmek isterim. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışma tamamlandığında BT sektörü için daha adil bir standardizasyon olacağına inanıyorum. BTK bünyesinde önümüzde IPv6’ya dönüşüm, sanal ortamda güvenlik artırılması için e-İmza ve m-İmza uygulamalarının yaygınlaştırılması, siber güvenlik tatbikatı gibi konularımız var. BT sektörü Türkiye açısından ayrıcalıklı ve stratejik bir sektör olmalı” şeklinde konuştu.
TBD Başkanı Doç.Dr. Turhan Menteş ise açılış konuşmasında program hakkında bilgi vererek şu ifadeleri kullandı: “TBD Türkiye’de bilişim kültürünün yaygınlaşması için her türlü çabayı gösterdi ve göstermeye devam edeceğini söyledi. Etkinlik 27 yıldır gerçekleştiriliyor. Geleceğe yönelik tematik konularda gerçekleştirilen etkinliğin bu yıl ana temasını Sosyal Dönüşüm olarak belirledik. Yeni teknolojiler tarafından desteklenen ekonominin sosyal ve kültürel dönüşümünü getiriyor. Bu dönüşümü gerçekleştiren ülkelerin rekabet açısından bir adım önde olduğunu belirtmeliyiz. Bu yıl sadece dönüşümü ekonomik yönden değil sosyal yönden de ele almayı hedefliyoruz.”
Açılış tören içinde TUBİSAD ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Bilişim Hizmet Ödülleri töreni de yapıldı. Yapılan törenle, Prof.Dr. Bülent Sankur’a Yaşam Boyu Hizmet Ödülü verildi.
Açılış gününün ilk konuşmacısı Prof.Dr. Peter Levin oldu. Profesör Levin, konuşmasında, Beyaz Saray tarafından başlatılan Açık Devlet (Open Government Inititative at White House) http://www.whitehouse.gov/open inisiyatifinin hangi ilkeler doğrultusunda ve nasıl kurulduğunu ve şu ana kadar almış oldukları sonuçları anlattı.
Etkinlikte; “Baz İstasyonları Tehlikeli mi?”, “Yeni Medya Ortamında Çevrimiçi Riskler ve Olanaklar”, “Sosyal Medyada ve Yeni Medyada Nefret Söylemi”, “Devlette Mobil Uygulamalar”, “Yazılım Sektörü ve Yarattığı Katma Değer”, “Bilişim Çalışma Hayatı”, “Özürlüler ve Bilişim”, “Erişimin Engellenmesi”, “Spor ve Bilişim”, Telekomünikasyon Sektöründe Vergi Düzenlemesi”, “Basında Dönüşüm”, “Erişim ve İçerik Güvenliği”, “Bilgi Toplumu Stratejisi, Sosyal Dönüşümün Neresindeyiz”, “e-Kitap”, “Sosyal Oyunlar”, “Twitter Ne Alem” gibi oturumlar katılımcılar ile buluştu.
“Baz istasyonları konusunda bilgisizlik var”
Oturum yöneticiliğini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan’ın yaptığı oturumda akademisyenlerin ve uzmanların ağzından vatandaşların kafasında oluşan yanlış bilgiler giderildi. Baz istasyonlarının bugüne kadar sağlığa olumsuz etkilerinin olduğuna ilişkin herhangi bir somut araştırma sonucuna ya da vakaya ulaşılamadığını belirten akademisyenler Türkiye’de özellikle BTK tarafından denetimlerin ve standartların birçok ülkeden daha ileri noktada insan sağlığı ve güvenliğine hassasiyet gösterdiğinin altı çizildi.
F Q’ya karşı
Türkiye Bilişim Derneği’nden Serdar Bilecen’in yönettiği panelde Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ve İntersteno Türk’den İhsan Yener F klavyenin Q ya karşı üstünlüklerini değerlendirdi.
Reha Denemeç panelde konunun Başbakana da iletildiğini ve konuyla ilgili araştırma yapılmasını istediğini hatırlatarak bu araştırmanın da TBD tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Qwerty olarak bilinen Q klavyenin Türkçe’ye uygun olmadığına değinen panelistler aksine F klavyenin dünya tarafından bilimsel olarak kabul edildiğine dikkat çektiler. F klavyenin 10 parmak için en uygun klavye şekli olduğunu aktaran panelistler düşünürken yazabilmeye de en uygun F klavye olduğunu aktardılar.