Bilişim 500 için heyecanlı bekleyiş
Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketinin belirlendiği Bilişim 500 Araştırması sonuçlandı. Detaylı içeriklerin yer aldığı araştırmanın sonuçları 28 Temmuz günü düzenlenecek olan törende açıklanacak.
Türkiye bilişim sektörünün gelişimi ile ilgili birçok veriyi kapsayan, şirketlerin kendi performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme şansı yakaladıkları “İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nın sonuçları 28 Temmuz’da açıklanacak. BThaber tarafından M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. ve Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi işbirliği ile gerçekleştirilen Bilişim 500 Araştırması’nın ortaya koyduğu sıralamalar, sektörün en önemli veri kaynağı olarak kabul ediliyor ve özellikle kurumsal şirketlerin satın alma kararlarında belirleyici rol oynuyor. Bu yıl ‘Zamanın dişlileri bilişim sektörü için dönüyor’ mottosuyla yola çıkan araştırma, sektördeki bini aşkın firmanın veri paylaşımı ile hazırlanıyor.
M2S Genel Müdürü Özlem Unan’ın araştırma sonuçlarına dayanarak verdiği bilgilere göre Türk Lirası’ndaki değer kaybına rağmen sıralamada yer alan şirketlerin yüzde 64’ünün gelirlerinin 2015 yılında artmış, sadece yüzde 18’inin gelirlerinde azalma oldu. 2015 yılında sıralamaya yeni giren şirket sayısı 81 olurken, TL bazında gelirleri artan şirketlerin ortalama büyüme oranı ise yüzde 47 oldu. 25 şirket de yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme göstererek büyük bir başarı sağladı. 2015 yılında İlk 500 Bilişim Şirketi sıralamasına giren şirketlerin gelirlerinin bir önceki yıla göre TL bazında yüzde 8 arttığı görüldü.
BThaber olarak Türkiye’nin ilk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’na imza atmaktan büyük gurur duyduklarını belirten BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, şunları kaydetti:
“M2S ile birlikte bu sene 17’ncisini gerçekleştirdiğimiz araştırma çalışmaları tamamlandı ve şu anda yayın kısmını hazırlıyoruz. Bu yayınımız 28 Temmuz’da Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi destekleri ile düzenlenecek olan etkinlikte sektör yetkilileri ile buluşacak. Yayınımızda, araştırmanın detaylı içeriklerinin yanı sıra Türkiye, dünya ve bölge pazarlarındaki gelişmeler ile sektör uzmanlarının görüşleri de yer alacak. İlk 500 bilişim şirketi sıralamasının yanı sıra bilgi teknolojileri ve iletişim şirketlerinin sıralamaları bu yıl da yayında yer alacak. Ayrıca donanım, yazılım, hizmet alanlarında 60’tan fazla tablo ve yorumları da bilişim sektörünün gelişimi konusunda okuyuculara bilgi sunacak.”
Bilişim 500 ödül töreninin 28 Temmuz Perşembe akşamı İstanbul, Gümüşsuyu CVK Park Bosphorus Hotel’de gerçekleştirileceği bilgisini veren ve tüm sektörü bu törene davet eden Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun da şunları kaydetti: “Türkiye’nin değerli sunucularından Berrak Ataşen’in sunumuyla gerçekleşecek olan törenimiz bu yıl birtakım sürprizlere de sahne olacak. Özellikle ilk 10 şirket sıralamasında birtakım yenilikler yaptık. Geçtiğimiz yıl başlattığımız ve oldukça beğenilen 35. Yıl Ödülleri’ni bu yıl da gerçekleştireceğiz. Türkiye’de bilişim sektörüne 35 yılı aşkın süredir emek vermiş olan duayen isimler törende bizlerle beraber olacaklar ve sektör adına kendilerine teşekkürlerimizi takdim edeceğiz. Etkinliğe, kamudan üst düzey katılımın yanı sıra CIO’lar ve bilişim firmalarının yöneticilerinden oluşan geniş bir kitle katılacak.”
Araştırma bu yıl daha da zenginleşti
BThaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, Bilişim 500 Araştırması ve sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Araştırma sonuçlarının da doğruladığı gibi bilişim sektörünün çok önemli iki tane eksiği var. Birisi nitelikli eleman eksiği ki bu TÜBİSAD’ın yıllardır yaptığı araştırmalarla da doğrulanıyor. İkincisi ise istatistiki bilgiler. İstatistiki bilgilerden kastımız “Kaç tane firma var?, kim hangi işi yapıyor?, hangi kademelerde ne ücretler sunuluyor?, yapılan işlerin kalite ölçümleri gibi bilgiler maalesef yok. BTK ve birtakım STK’lar bu konularda yardımcı olacak güzel çalışmalar yapıyorlar ama hala eksiklikler var. Biz de bu çalışmalara bir KATKI niteliğinde yıllardır Bilişim 500 çalışmalarına imza atıyoruz.
Araştırma sonuçlarının yer alacağı yayınımız, bilişim sektörü dışındaki sektörlerdeki kuruluşlar için de ciddi faydalar sağlıyor. Kurum yetkilileri tarafından bu yayın bir referans kitabı anlamında kullanılıyor.
Sadece bilişim firmaları değil, devlet kurumları, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar, alıcı konumundaki kurumsal şirketlerin yöneticileri, ticari ataşelikler bu yayını bir başvuru kitabı olarak kullanıyorlar. Bu çalışmamız bu sene daha da zenginleşti. Birtakım farklılıklar da kazandırdık. Bu sene kategorilerde de birtakım değişiklikler yaptık. Özellikle telekom ve bilgi teknolojilerini birbirinden ayırmak amacıyla genelde finalde açıkladığımız ilk 10 listesi yerine, bu kategorilerdeki ilk 5 şirketi açıklayacağız.”