Bilişim 500, sektörün yıldızlarını ortaya çıkaracak
Bilişim pazarına ışık tutacak olan Bilişim 500, bu yıl yeniliklerle katılımcılarını bekliyor.Şirketlerin ciro performansları ve bilişim pazarına ilişkin veri ve yorumlarla zorlu geçen 2009 yılı bilişim pazarının çerçevesini ortaya koyacak olan İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması için başvurular başladı. 11. kez gerçekleşecek olan araştırma, 27.5 milyar dolara ulaşan sektörde ‘Bilişimin 500 yıldızını’ belirleyecek. Donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm ana başlıkları altında 48 farklı kategorinin inceleneceği sektörün tek referans kaynağı olarak değerlendirilen Bilişim 500, bu yıl bazı yenilikleri de beraberinde getirecek. Dünya bilişim pazarına ilişkin öngörü ve tahminlerin de paylaşılacağı Bilişim 500’ün danışma kurulunu Şubat ayı içinde gerçekleştirdiklerini ve tüm kategorileri gözden geçirdiklerini belirten İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grup Müdürü Özlem Unan, gelen talepler doğrultusunda da bazı yeniliklerin söz konusu olduğunu belirtti. Bu yıl çağrı merkezleri, Ar-Ge ve alternatif operatörler başlıklarından oluşan üç başlıkta yenilikleri hayata geçireceklerini dile getiren Unan, “Dışkaynak kullanımı içinde yer alan çağrı merkezi hizmetini bu yıl ayrı bir kategori olarak konumlandırıyoruz. Geçen sene şirketlerin Ar-Ge harcamalarını açıklamak istemiştik ama veriler yeterli değildi bu sene Ar-Ge harcamalarını da donanım ve yazılım olarak sorarak açıklayacağız. Son olarak sabit ses hizmeti veren alternatif operatörleri kendi içinde sıralayacağımız bir bölümümüz olacak. Böylece bu yıl hem sabit ses hizmeti hem de alternatif operatörleri kendi içlerinde ciro sıralamasını yapacağız” diye konuştu.
Bu yılın bir başka yeniliğinin de Bilişim 500 yayınının dağıtım şekli konusunda olacağını belirten Unan, gelen talepler doğrultusunda Bilişim 500 yayının da ilk kez bu yıl elektronik ortamda CD içinde sunulacağını da belirtti.
Referans kaynağında yer almak için son tarih 22 Nisan
İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nın pazar ve şirketler açısından büyük önem taşıdığı ve üç temel fonksiyonu üstlendiğine dikkat çeken Unan, “Şirketler pazarda sıralama ile hem kendi mevcut durumlarını hem de rakiplerini görüyorlar. İkinci fonksiyonu özellikle kamu ve özel sektör tarafından BT yöneticileri ve satın alma yöneticileri tarafından satın alma kararı öncesinde ihaleler için incelenmesi. Bir diğer nokta ise İngilizce olarak basılan Bilişim 500 yayınının ticari ateşeliklere gönderilmesi. Bu nedenle yurtdışından Türkiye pazarına girmek, şirket satın almak isteyen şirketler için önemli bir kaynak. Sonuçta bu bir referans yayını” diye konuştu. Bu yıl kavram olarak “Bilişimin 500 yıldızı” demeyi uygun gördüklerini ve sıralamanın her noktasında yer alan 500 şirketin de sektörün yıldızı olduğunu anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Unan, Türkiye ekonomisinin oldukça üstünde bir performans sergileyen bilişim yıldızlarının yerlerini almak üzere İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’na katılmaya davet etti. Araştırma için bu yıl başvuru sürecinin 22 Nisan’da sonlanacağını ifade eden Unan, şirketlerin gelir gider tabloları ve standart başvuru formunu doldurarak başvuruda bulunabileceğini belirtti.
2010’da Türkiye bilişim pazarı yüzde 8 büyüyecek 30 milyar dolara ulaşacak
Türkiye bilişim sektörünün 2009’u yüzde 2’lik bir daralma ve 27,5 milyar dolar hacimle kapattığını ve geçmiş yıllarda yaşanan krizlere göre daha ufak çaplı bir küçülme yaşadığına da değinen Unan, 2010 yılı beklentilerinin ise, pazarın yüzde 8 büyüyerek 29,8 milyar dolara ulaşması olduğunu dile getirdi. Sektörün hızlı bir büyümeye sahip olduğuna da dikkat çeken Unan, “Avrupa pazarı yüzde 1 seviyesinde büyürken biz yüzde 8-9’luk oranları görebiliyoruz. Bu bir fırsat. Türk bilişim sektörünün, krizin etkilerinden Avrupa’dan çok daha erken kurtulacağını düşünüyoruz” dedi.