BİLİŞİM 500’ün SAHNE ARKASI
Yaklaşık 700 kişinin şeref verdiği Bilişim 500 Türkiye Araştırması ödül töreni 28 Temmuz’da güzel bir tören ve akabinde verilen kokteyl ile son buldu.
Beş aydan uzun süren, hamuru emek ve inanç olan bu çalışmanın eskiden olduğu gibi önümüzdeki günlerde de sektör firmalarına olduğu kadar, hem ürün ve hizmet alıcılarına hem sektör firmalarına hem de ülkemizdeki bilişim teknolojileri firmaları ile ilgilenen yabancı yatırımcılara bir referans kaynağı olmaya devam edeceğine eminim.
10 binden fazla bilişim şirketine gönderilen bilgi talep formlarına bu sene 1876 firma cevap vermiştir. Önce bu firmalardan gelen bilgilerin doğruluğu resmi belgeler üzerinden onaylanmış, sonrasında özenle araştırma özel yazılımına eklenmiştir. Bilgi vermeyen ya da bilgi veremeyen firmaların ciro bilgisi borsadan alınmış fakat bu firmalar kategori sıralamalarında derecelendirilememiştir.
Rakamlar derlendikten sonra katalog basılmış, törene katılan ve bilgi veren firmalara bedelsiz dağıtılmıştır. Basına, ilgili kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına da gönderme işlemi devam etmektedir. Bedelsiz gönderilen toplam katalog sayısı 2 bin adedi geçmiştir.
Gelelim sahne arkasına yani benim bu köşede yazımın konusuna. Basılan katalogların sadece baskı maliyeti 30 bin TL’dir. Dağıtım maliyetini siz hesaplayın. Tören salonu maliyeti, sahne, teknik, ses ve ekipman vs. 50 bin TL’yi bulmuştur. Araştırma için 50 bin TL, organizasyon için de 10 bin hizmet bedellerini çıktığımızda BThaber’in kasasına giren rakam, atılan taş ürkütülen kuş misali çok çok düşüktür.
Araştırma kategorilerini acımasızca eleştiren, bizim araştırmamızı küçümseyerek rakip başka firmaları örnek gösteren (Allahtan ki bu sene töreni eleştiren pek yok), çıkan katalog için yapılması mümkün olmayan isteklerde bulunan değerli dostlar, siz şu sorularıma cevap verin, ben de size istediğiniz her şeye çözüm yaratacağımıza söz vereyim.
Biz sadece Türk sermayeli, herhangi bir grup ya da holdingden güç almayan, kendi yağında kavrulan küçük bir firma iken dünya devleri ile nasıl boy ölçüşelim?
Birçok kategoride hatta Türkiye sıralamasında birinci olup, bunun PR’ını dibine kadar yapan firmalardan tek kuruş reklam parası alamazken bu masrafları nereden karşılayalım?
Ülkemiz için bilişim, bilişim için de bu araştırmaların bu kadar önemi varken bunu haber yapan sadece birkaç ulusal basın dışındakilere ne diyebiliriz?
Biz BThaber A.Ş. olarak markaları devir alıp kurulduğumuz üç yıla yakın süre içinde küresel resesyon, 3 seçim, 4 hükümet, 4 Temmuz, 17 Aralık, bir darbe teşebbüsü yaşadık. OHAL altında bu etkinliği gerçekleştirdik. Kağıt ve nakliye masrafları avro üzerinden ve 2013’ten bugüne kur artışlarını reklamlara yansıtamadığımız gibi, sürekli aşağı doğru giderken ne yapmalıyız?
KoçSistem Genel Müdürü Sn. Mehmet Nalbantoğlu törende bizleri yüreklendiren çok önemli bir şey söyledi:
“Çok kötü günlerde bu markaları devir alıp bütün risklerine rağmen buralara kadar taşıyan bu arkadaşlara destek olmalıyız” .
Evet, BThaber yaşamalıysa, bu tür sektöre faydalı araştırmalar ve tüm dostları bir araya getiren etkinlikler yapmalıysa, her sene araştırmayı yukarı taşıyacaksa destek olunmalıdır. Eleştirilere evet ama gerçekleri bilerek.
Kataloğa reklamları ile destek veren dostlara, araştırmaya katılan bütün bilişim firmalarına, törene gelerek bizi onurlandıran meslektaşlarımıza, araştırmayı önemseyerek haber yapan tüm basın mensuplarına ve ekiplerime şükranlarımı sunar, herkese tek tek teşekkür ederim.
Mutlu ve güvenli günler,