“Bilişim anlamında şu ana kadar yaptığımız her şeyi değiştirme potansiyeline sahip”
“Yeni oluşturulan yöntemlerin, bulunan teknolojilerin, geliştirilen ürünlerin üzerine, bunları bir basamak gibi kullanarak yeni ihtiyaçlar oluşmaktadır. Bu yeni ihtiyaçlar da döngüsel bir şekilde yeni gelişmeleri beslemektedir. Yakın gelecekte de bu döngünün kartopu gibi kendini büyüterek gelişeceğini görebiliyoruz. Özellikle bu döngü yazılım-donanım alanında önemli ölçüde kendisini göstermektedir. Yazılım alanındaki gelişimler, donanım alanını tetiklerken, donanımda sağlanan gelişmeler de yeni yazılım yaklaşımlarını desteklemektedir. Örneğin; yapay zeka algoritmaları ile GPU Computing arasında böyle bir ilişki bulunmakta, bunun da yetersiz kaldığı durumlarda Quantum Computing gibi inovasyonların önü açılmaktadır.
Sektörel açıdan bakıldığında muazzam birçok boyutlulukta ilerleyen bu döngü, genel teknolojiler açısından da önemli gelişmeler sunmaktadır. Yapay zeka ve buna bağlı donanımsal teknolojilerin gelişimi ile birlikte Kuantum işleme, otonom nesneler (AuT), nano robotlar gibi önemli teknolojiler yapılabilir hale gelmiştir. Sağlık, gıda, güvenlik gibi temel insan ihtiyaçlarının karşılanmasında devrimsel yeniliklerin ve gelişmelerin olacağı bir on yıla girdiğimizi, yaşamakta olduğumuz pandeminin de bu süreci hızlandırma anlamında önemli ölçüde olumlu katkı sağladığını düşünüyorum.
Kuantum işleme konusu devrimsel bir teknoloji gelişim alanı olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji, şimdiye kadar karmaşıklığı ve işlem yükü açısından çözemediğimiz birçok problemin kolaylıkla çözülebileceği bir alan yaratmaya aday. Bilişim anlamında şu ana kadar yaptığımız her şeyi değiştirme potansiyeline sahip. Bu sebeple Bilişim Zirvesi’nin böyle bir konuyu ele alması hem çok doğal hem de önemli.
Ancak bu önemli konunun şu anda henüz deneysel aşamada olduğunu görüyoruz. Kuantum yaklaşımında, eski tip alıştığımız 1 ve 0 temelli işlemler yerini qubit adı verilen aynı anda birden fazla durumda olabilen yapılara bırakıyor. Burada, ya biz uygulama geliştirme anlamında temel alışkanlıklarımızı radikal bir şekilde değiştireceğiz ya da ek yapılar ile geleneksel ve modern birleştirilerek çözümler oluşturulacak. Şu anda ikinci seçenek yönünde ciddi adımlar atılmakta, otomatik düzeltme, otomatik hata ele alımı gibi yapılar oluşturulmaktadır. Ancak teknoloji oturmaya başladıkça yeni programla yaklaşımlarının doğması ve bu sorunları kendi içerisinde ele alarak yok edecek yapıların düşünme, algoritma düzenleme ve programlama alanını önemli ölçüde değiştirmesi sürpriz olmayacaktır.”