Bilişim etkinliklerinde yükseliş devri
Bilişim etkinliklerinde yaşanan yavaşlama dönemi son buluyor ve bu etkinlikler tekrar gözde hale geliyor. Avrupa’nın en büyük teknoloji platformlarından CeBIT Fuarı da son yıllarda yaşadığı kan kaybına son vererek tekrar yükseliş dönemine giriyor. Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleştirilen ve farklı yenilikleri hayata geçiren fuar için çok kritik bir karara da imza atıldı. CeBIT Fuarı 2018 yılında Haziran ayında yapılacak.
CeBIT için 2018, yenilikçi bir dönemin ilk adımı olacak. Yapılan açıklamalarla birlikte CeBIT etkinliklerinde daha fazla teknoloji, daha fazla yenilik ve daha duygusal çekicilik olacağının sinyalleri verildi. 2018 yılında CeBIT Hannover Fuarı’nın 11-15 Haziran tarihlerinde yapılacağını öğrenince aklıma ilk gelen, “80li yıllardan beri boşuna mı üşüdük” oldu. En az 15 kere geldiğim bu fuar için her zaman ilk aklıma gelen Almanya’nın kuzey şehri Hannover’ın soğuk iklimi olmuştur. Karlı ve buzlu fuar tarihlerini yaz aylarına çekmeleri çok anlamlı bir hareket bence.
Genel kanının aksine CeBIT bu sene bir miktar toparlanma içine girmiş gözüküyor. Katılımcı sayısı açısından değerlendirme şansım olmasa da katılımcı firmalara baktığımda bilişim dünyasının neredeyse bütün büyükleri oradaydı. IBM, Huawei ve Salesforce en etkili yapılar olsa da Almanya’nın devleri SAP, SAS, Software AG ve her yeri mavi rengi ile süsleyerek büyülü bir hava yaratan Deutche Telekom da oradaydı. Yakından tanıdığımız markalar Fujitsu ve Microsoft da görkemli standları ile yerlerini almışlardı.
Partner ülke Japonya
Bu senenin partner ülkesi Japonya. Bundan çok değil 6 sene önce yani 2011 yılında Türkiye partner ülke iken, bu sene bizden katılan biri Bakanlık olmak üzere sadece 11 firmamız vardı. Barcelona Mobile World etkinliğinin ön plana çıkması, Türkiye’de CeBIT Fuarı’nın son iki yıldır yapılmaması ve CeBIT hakkındaki önyargılar Türk firmalarını bu çok önemli fuardan uzaklaştırmışa benziyor. Kanımca hiç geri plana atılacak bir fuar değil ve hala dünyanın en iyi B2B fuarlarından biri. Japonya önemli markaları ile katılmış. Fakat geçmiş yıllardaki Türkiye havasını göremedim. Diğer ülke standları her zamanki gibi Çin, Tayvan ve varlıklarını hissettiren Hindistan, Slovakya, İtalya ve İspanya idi.
Bu sene her salonun konusunda mutlaka IoT var. Müthiş uygulamalar izleyenleri şaşkınlığa sürükledi. Otomobil firmalarının da rağbet gösterdiği standlarda, IoT ile alakalı akıllı şehirler, üretim, spor, otomotiv ve telekom çözümleri büyük beğeni topladı. IoT dışında fazlaca görülen konular IA (Aritificial intelligence) ve VR (Virtual reality) uygulamaları olurken, dronelar ve veri merkezleri diğer ağırlık gösteren konular oldular.
Türkiye’den katılım
Fuara katılan Türk firmalarına yaptığım ziyaretlerde şu konularda sohbet etme şansı bulduk.
– Türk firmaları biraz daha birlikte hareket edebilmeyi öğrenmeli. Bunun bir sonucunu da fuarda görüyoruz. Fuarın değişen salonlarındaki tek tük Türk firmaları arasında iletişim dahi zayıftı.
– Fuarda bulunan firmalarımızın ana amacı elbette küresel pazarlara açılmak. Bunun önündeki önemli ve en olumsuz etken gündemden düşmeyen siyasi gerilim
– Ve elbette devletin bu fuara olan ilgisinin azlığı. Sadece Fatih Projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nı görebildik. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın olmaması olumsuz bir etken. Kamu şirketi yapısında olan Havelsan, Aselsan ve Türksat’ın da olmaması çok garipti.
En büyük standımız Canovate firmasına aitti. Hemen sonrasında yine benzer çözümler üreten yeni firmamız qrack’ın da standı oldukça güzeldi. Bursa’dan katılan Mert Bilgisayar trexDCAS çözümleri ile büyük ilgi topladı ve ciddi iş birlikleri yakalama şansı buldu. Diğer fuardan çok memnun firmamız TRIOMOBIL çözümleri çoktan yurtdışına açılmış bile. Ürettikleri cihaz sayısını milyonlar ile ifade ediyorlar. Yoğun ziyaretçi çeken IAS, Bimser, ETK Kablo, Ankara’dan katılan güvenlik çözümleri sunan CMYSOFT, Sakarya’dan VR ile doktorlara eğitim programı sunan Casemice firmalarımızla gurur duydum. Umarım ilerleyen yıllarda daha çok firmamız ve elbette kamu ile birlikte yer alma şansımız olur.
CeBIT, 2018'de kabuk değiştirecek
CeBIT 2018, 11-15 Haziran tarihleri arasında Hannover Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Bununla birlikte açık havada da etkinliklerin olacağı belirtiliyor.
“CeBIT'i, Avrupa'nın bir numaralı platformu, yenilik ve dijital ekonomi için iş geliştirme fuarı olarak kurgulayarak CeBIT'i yeniden tanımlıyoruz” diyen Deutsche Messe Yönetim Kurulu üyesi Oliver Frese organizasyon hakkındaki hedeflerini açıkladı. “Ayrıca, CeBIT 2018’in Haziran ayında yeniden bir araya getiriliyor. Yaz döneminde etkinlik yapma fikri ise tamamen planlarımıza en uygun dönem olması sebebinden. CeBIT'i ilk aşamada yeniden inşa etmek için dijital endüstriyle birlikte çalışıyoruz” dedi.
D!campus etrafındaki salonlar, yeniden keşfedilen CeBIT'in üç temel noktasını oluşturacak: d!Conomy, d!Tec ve d!Talk.
D!onomy vitrininde, dijital çözüm sağlayıcılarının ve özel, kamu sektörü müşterilerinin iş dünyasına ulaşacakları yer olacak. Yıkıcı teknolojiler, araştırma enstitüleri ve yeni teşebbüsler, d!Tec adlı yeni teknoloji bölümünde yer alacak. d!Talk programı, çeşitli yerlerde düzenlenen bir dizi konferans, çalıştay ve açık oturumlarda bilgi paylaşımı için fırsatlar sunacak.