Bilişim pazarını geliştirecek 3 unsur…
Siber güvenlik, yetkilendirme ve veri gizliliği alanında çok önemli gelişmeler yaşanacağını, SAP dahil pek çok üst düzey yazılımın bulut ortamlara taşınmasında çok ciddi bir hızlanma olacağını, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi ileri teknolojiler kullanılan uygulamalar ile öngörüsel analitik ve iş zekası uygulamalarının ön plana çıkacağını, müşteri deneyimi konusundaki uygulamaların bir çıkış yakalayacağını, çalışan deneyimine yönelik çözümlerin de kısa sürede piyasada olumlu geri dönüşler alacağını düşünüyorum.
Bilişim pazarının hızla gelişeceği yönünde önemli göstergeler mevcut. Ancak bunu sağlamanın üç şartı olacağı kanaatindeyim. Bunlardan ilki yetişmiş insan kaynağının sistematik olarak hızla arttırılması. İkincisi ise bilişim firmaları arasında kurulacak etkin iş birlikleri. Son olarak da teknoloji firmalarının sağlayacağı katma değerli çözümleri geliştirecek stratejiler oluşturması ve uygulaması. Bu üç şartı yerine getirebilen firmalar, bahsettiğim pazar genişlemesine yanıt verebilir durumda olacak ve pazar paylarını, gelirlerini ve karlılıklarını arttıracak. İnancım o ki, bilişim sektörü hem hacimsel hem de kalite olarak çok iyi noktalara tırmanacak ve bunun Türkiye ekonomisine doğrudan katkılarını hep birlikte gözlemleyeceğiz.
Rekabetin yaratılması ve sonuçların saydam şekilde yayınlanması, bu rekabetin içinde bulunan kurumların hem finansal hem de operasyonel olarak ilerlemesi için çok büyük bir motivasyon. Yıllık iş hedefleri içerisinde, Bilişim 500’de bir sonraki yıl nereye gelineceği pek çok şirkette anahtar performans göstergeleri arasına girmiş durumda. Kurumların, Bilişim 500’deki yeri hem bir prestij göstergesi hem de bir anlamda marka değerinin yansıması. Sonuç olarak, Bilişim 500’ün -hem nitelik hem de nicelik olarak- pazarın gelişmesine çok büyük olumlu etkisi olduğu yönünde bir değerlendirmem var.
MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu