Bilişim sayesinde vatandaşın katılımcı rolü giderek artıyor
17. TBD Kamu-BİB’te teması; ‘2023 ve Ötesi: Kamu Hizmetlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar’ olan platforma, Türkiye ve KKTC’nin bilişim konusundaki önemli karar vericileri, kamu bilgi işlem yöneticileri ve özel sektör temsilcileri katıldı. Yöneticiliğini TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak’ın yaptığı panelde; Microsoft CTO’su Onur Koç, teknolojinin dünyayı ve kamuyu nasıl değiştirdiğine değinip bulutun da artık okula inşa edildiğini, kaliteli eğitim için sadece internet bağlantısının olmasının yeterli olacağını söyledi. Koç, “Yetenekli iş gücü; teknolojiyi üretebilen bir iş gücüdür. Bunun için yazılım teknolojileri anahtar oluşturuyor. Özellikle ‘start-up’lara, KOBİ’lere kamu olarak nasıl yardımcı olunabileceği çok önemli. Türkiye’den, teknokentlerden dünya çapında kaç yazılım şirketi çıktı? Bu soruların cevabını bulduğumuzda, çok daha farklı bir toplum olabiliriz” dedi. Turkcell, Kamu Sektörü İş Geliştirme Yöneticisi Aykut Dalyan, çok güçlü bir internet altyapımız olması gerektiğine vurgu yapıp buluta yatırımın önemine dikkat çekerek “Turkcell olarak vurgumuz; erişim ve erimek üzerine” ifadesini kullandı.
“Kamunun e-Dönüşümünü sağlamak çok kritik” diyen Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetimi Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu, “İş buluta doğru gidiyor. Kamu sayısal e-dönüşümünü tamamlamaya çalışıyor. Türksat olarak Kıbrıs e-devlet projesini de devam ettiriyoruz. Türkiye e-Devlet Kapısı’nda 25 milyon aktif üye bulunmakta; burada 1360 civarında hizmetten bahsediyoruz. Sıkıntımız kamudaki dönüşümü sağlamak. Kamuda sahipliği, denetim sorununu çözmeliyiz. BT yol haritasının çıkarılmasında sorun var. Kurumlararası entegrasyon ve iletişim sorununu da gidermeliyiz” değerlendirmesini yaptı.
Dünyada tahmine ve önlemeye yönelik kamu projeleri başladı
Bulut bilişimin Türkiye’de başlama aşamasında olduğunun altını çizen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ercan Topçu, Web 3.0 akıllı sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Topçu, “Gerçekleştirilecek çalışmaların kalitesi, teknolojik olarak yapılabilirliği önemli. e-Devlet uygulamaları bu yönde olmalı; farklı kurumlarla entegrasyonlar söz konusu olacak. Kamudaki ihale süreçleri çok sıkıntılı. KOBİ’lere destek olunmalı. Dünya ile rekabet edebileceğimiz firmalar, yerli yazılımlar çıkarmalıyız. Yazılımda; dünyanın açık kaynağa gittiği süreçte biz de bunu uygulamalıyız. İlkokula ve ortaokula kodlama dersi konulması konusunda MEB ile bir rapor paylaştık” şeklinde konuştu. Havelsan Siber Güvenlik Direktörlüğü, Güvenlik Operasyonları Grup Yöneticisi Salih Talay, nesnelerin internetiyle birlikte siber ortamın kontrol edilemez bir hızla ilerlediğine dikkat çekerek her gün ortalama 230 bin yeni zararlı yazılımın ortaya çıktığını söyledi. Talay, Havelsan olarak çok katmanlı ve derinlemesine güvenlik çözümleri olduğunu ifade edip yaşanan olaylardan yeterince ders alınmadığına vurgu yaparak, “Siber Tehdit İstihbaratı büyük önem taşıyor” dedi. Bilge Siber Güvenlik Teknolojileri Genel Müdürü Burak Çifter, 2023 ve ötesine bakıldığında güvenlikle ilgili tehditlerin boyutuna dikkat çekerken Hitachi Data Systems Ankara Bölge Satış Müdürü Mehmet Güner de, toplumda vatandaşın katılımcı rolünün arttığına dikkat çekti. Güner, “Kamu güvenliği ile ilgili projeler ‘after the fact / olay gerçekleştikten sonra’ devreye giren sistemler. Oysa dünyada tahmine ve önlemeye yönelik kamu projeleri başladı. Bu da elbette büyük verinin en ileri şekilde kullanıldığı yöntemlerden birisi” yorumunu yaptı.