Bilişim sektörü için yetkin istihdam yetiştirilecek
Bilişim sektöründe nitelikli istihdamın artırılması için atılan adım kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Ağ Yöneticileri Derneği (AYD) işbirliğiyle gençlere, BT sektöründe önde gelen ulusal ve uluslararası şirketlerin kapıları açılacak. Bu üç kurum arasında imzalanan ve Cisco’nun Cisco Academy Programı tarafından desteklenen protokol ile mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitimler düzenlenmesi, bilgisayar ve bilişim ağları alanındaki eğitim kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Ankara’da gerçekleştirilen protokol törenine Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Ağ Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akın, Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Batı ve Cisco Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Deniz Sungurlu katıldı. Yeni neslin uluslararası düzeyde eğitilmesi ve bilişim sektörüne kazandırılmasının amaçlandığı protokol, üç yıl boyunca yapılacak eğitimleri ve mesleki tanıtıma yönelik programları kapsıyor. Protokol kapsamında; Milli Eğitim Bakanlığı protokolün uygulanması sürecinde yapılacak farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları için TBV ve AYD’yi destekleyecek. TBV ayrıca bilişim sektöründeki işveren firmalara yönelik bilgilendirme yaparak, işbirliği sonunda eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimi ve stajlarını yapmalarına, mezunların da istihdamına öncelik verilmesini sağlayacak. Cisco Academy ise öğretmen ve öğrencilere yönelik kurslar ve program desteği ile eğitim kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak.
Farkındalığı artırmak adına önemli bir proje
Düzenlenen törende söz alan MTEGM Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, “Sektör ile bir araya gelerek öğretmenlerin, öğrencilerin ve mezunların çok yönlü gelişimlerini kapsayan bu protokol ile alanında uzman bireyler yetiştirerek, mezunlarımızın küreselleşen dünyada istihdamının kolaylaşacağı, ülkemizdeki bilişim sektörünün gelişimine katkı sağlanacağı, Türkiye’nin mesleki eğitimde üreten ve uygulayan bir ülke olması gerektiği ve bunun da mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin arttırılmasıyla sağlayacağı inancındayız” dedi.
Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin ise, “Bilgi, iletişim ve teknoloji başlıkları altında faaliyet gösteren firmalara yönelik doğru bilgilendirme yapmak, BT alanında öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimi ve zorunlu stajlarını yapmalarını sağlamaya destek vermek, istihdam olanaklarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak, bilişim ve bilgi ağları meslek dalları hakkında farkındalığı artırmak üzere oluşturulan çok önemli bir projeye ortak oluyoruz” bilgisini verdi.
Ağ uzmanı açığı git gide büyüyor
İlgili liselerde eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için daha yoğun çalışacaklarını belirten AYD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akın da, “Bu derneği kurma amaçlarımızdan biri de yeni ağ uzmanlarının yetişmesi için eğitim faaliyetlerine aktif olarak destekte bulunmaktı ve Türkiye'nin sektörel ve eğitsel gelişim sürecine katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu protokolün parçası olmak istedik” yorumunu yaptı.
Protokol kapsamında Cisco Academy içeriklerinin Türkiye’nin dört bir yanına ulaşacak olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını kaydeden Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Batı da Cisco Academy eğitim programının 172 ülkede uygulandığını söyledi. Bu programla giderek artan ağ uzmanı talebinin karşılandığına işaret eden Batı, “2000 yılından bu yana Türkiye’de üniversiteler, liseler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yapılan eğitimlerden 44 binden fazla katılımcı mezun oldu. Ülkemizde ağ uzmanı açığı büyüyor, 2012 yılında 10 bin ağ uzmanı aranırken, bugün rakam 37 bine ulaştı. Mesleki kurslarda katılımcılara bilgisayar ağlarının tasarlanması ve güvenli yönetilmesi için gereken, tüm dünyada geçerli olan bilgi ve beceriler öğretiliyor” bilgisini verdi.