Bilişim sektörü ilk ciddi uluslararası sınavına hazırlanıyor
1-5 Mart 2011 tarihleri arasında Almanya’da gerçekleşecek olan CeBIT Fuarı’na, iş planında ihracat bulunan birçok Türk şirketi katılıyor.
Türkiye’nin 1-5 Mart 2011 tarihlerinde Almanya’da gerçekleşecek olan CeBIT Fuarı’na “Partner Ülke” olmasının ardından, bu konuyla ilgili çalışmalara hızlı bir şekilde başlandı.
İş planında ihracat olan bilişim şirketleri dünyanın en büyük iş platformuna çok uygun şartlarda katılabilecekler. Şirketler, şu avantajları elde edebilecekler:
Kendi ürününü uluslar arası bir platformda test edebilecek, ürün ve çözümlerini rakipleri ile birlikte ortak bir platformda kıyaslayabilecek. Kendi
ürününe en fazla ilgi gösteren sektör ve ülkeleri görebilecek ve kendi ürünü ile birleşebilecek diğer ürünleri tanıma, bu konuda iş ortakları veya yatırım ortakları ile buluşma ortamına kavuşacak.
CeBIT Fuarı’na, iş planında ihracat bulunan birçok Türk şirketi katılıyor. Ayrıca teknokent ve teknoparklar da bünyelerinde yer alan küçük şirketler ile birlikte etkinliğe katılabilecek.
“Yapılan çalışmaları yakından izliyoruz”
Türkiye’nin Partner Ülke olması dolayısıyla bu yıl CeBIT’e katılacak Türk şirketlerinin sayısının yüksek olacağını kaydeden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kendilerinin de bu çalışmaları yakından izlediklerini kaydetti. Bakan Yıldırım, şu açıklamada bulundu:
“Almanya CeBIT Fuarı bu yıl bilişim sektörünün ilk ciddi uluslararası sınavlarından birisi olacak. Türkiye, fuarın partner ülkesi. Türkiye bilişim sektörü şirketlerinin de burada katılımı yüksek olacaktır ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edecektir. Bizlerde bu çalışmaları yakından izliyor olacağız.
Yetişmiş iş gücünün özellikle yazılım alanındaki ürünlerini dış pazarlarda da sunma imkanı bulmaları, yazılım sektörünün payının GSYİH içindeki oranının ve ihracat içindeki oranının artırılması şeklinde özetleyebileceğimiz bir hedefimiz var. Bu Ulaştırma Şurası’nda belirlediğimiz 2023 hedeflerimizden birisidir. Ayrıca, Türkiye’nin stratejik öneme sahip konumunun, bilişim sektörü için bir hub üssü teşkil etmesini hedefliyoruz. Bu yönde şirketlerimizin çeşitli işbirliği anlaşmaları ile altyapı kurma çalışmalarını da destekliyoruz. Yine bölgesel eğitim merkezi kurma konusundaki proje ile de Türkiye’deki bilgi birikimini paylaşmayı ve bunu ekonomik değere dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Türkiye’deki e-devlet uygulamalarını diğer ülkelerde de kullanılmasını sağlamak amacıyla birçok çalışma yapıyoruz.”
TAV Bilişim hizmetleri 2009 yılında Tunus’ta North Africa ve 2010 yılında Makedonya’da açtığı şubeleri ile birlikte 4, Gürcistan’da verdiği kontrat bazlı hizmetleri ile toplamda 6 havalimanına 7/24 destek vermektedir. TAV Bilişim, 2011 yılında yurtdışı açılımını sürdürmeyi en az bir havalimanı daha portföyüne katmayı planlıyor.
TAV Bilişim Genel Müdürü Binnur Güleryüz Onaran, “Orta vadede iş ortaklarımız ile Ortadadoğu, Kuzey Afrika bölgesinde aktif olmak istiyoruz” dedi.
CeBIT Fuarı’nda TAV Bilişim tarafından geliştirilen havacılık ile ilgili yazılımlar, terminal sistemlerinin yönetimi ve desteği ile ilgili yapılan çalışmaları anlatacaklarını kaydeden Onaran, şunları aktardı:
“TAV Bilişim anahtar teslimi çözümler sunmaktadır. Bu çözümler tasarımdan başlayarak yazılım geliştirme, kurulum, test, devreye alma ve destek olarak devam eder. TAV Bilişim hizmetleri ilgili sistemlerinin şu anda 12 havalimanında 7/24 desteğini vermektedir.
CeBIT’e katılmakla; sektörde faaliyet gösteren yazılım şirketleri ile kendi içimizde geliştirdiğimiz havalimanı özel ERP sistemimizi paylaşmak, şirketimizin ülkemizde ve yurtdışında bilinirliğini arttırmayı amaçlamaktayız.”
Netcad kamuda, özel sektörde ve üniversitelerde elde ettiği 21 yıllık deneyimini yurt dışına taşımak üzere yurtdışı vizyonu kapsamında, 3 yıl önce stratejik bir karar alarak uluslararası arenaya çıktı.
‘Netcad olarak; Almanya, Rusya, Gürcistan, İran, Azerbaycan, tüm Balkanlar, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Kuzey Afrika’da güvenilir yerel iş ortakları ile distribütörlük anlaşmaları imzalayarak ürün ve çözümlerimizi yerel pazarlarda sunmaya başladık’ diyen Netcad Uluslar arası Satış Müdürü Kenan Okul, şunları kaydetti:
“Netcad, yalnızca sahip olduğu ürünleri yurt dışına pazarlamakla kalmıyor. Aynı zamanda, web tabanlı kadastro, belediye süreçlerinin bütünleştirilmesi gibi kritik öneme sahip alanlarda bugüne kadar edinmiş olduğu deneyimleri ve bilgi birikimini de diğer ülkelerin hizmetine sunuyor. Bu kapsamda; Netcad olarak; CeBIT Fuarı’nda geniş ürün yelpazesinden özellikle belediye çözümlerini, yazılım geliştirme platformunu ve uluslararası rakiplerimizin dahi sahip olmadığı özgün mühendislik çözümlerini ön plana çıkaracağız.
Netcad olarak, bizim güçlü ve esnek yazılım platformumuzun tüm dünyaya tanıtılması açısından CeBIT’in önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca; uzun vadede hedefimiz, Netcad’in ürün şirketi konumunu daha da güçlendirerek uluslararası arenada sistem bütünleştirici şirketlerin GIS alanında ilk tercihleri olmaktır. CeBIT Fuarı’nı bu hedefimizi gerçekleştirmede önemli bir araç olarak değerlendiriyoruz.”
İzmir CeBIT’te yatırımcı avına çıkıyor
CeBIT Fuarı’na katılacak olan İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir’de yatırım yapabilecek kuruluşlar ile bire bir görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyor. Kurum bünyesinde yer alan ve yapılan faaliyetlerin yurt içi ve uluslararası tanıtımını üstlenmiş olan Yatırım Destek Ofisi’nin, en önemli görevi, İzmir’in iş ve yatırım olanaklarının ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını organize edilmesi ve yapılması. Yurtdışında yatırım yapmak isteyen veya yatırım yapma potansiyeli olan özel ya da kamu tüm kurum ve kuruluşlar kurumun faaliyet alanına giriyorlar.
İzmir’in sanayi, turizm, tarım konuları başta olmak üzere üzerine yatırım çekecek tüm alanların tanıtımını gerçekleştirileceğini belirten kurum uzmanlarından Köksal Akyol, “Önceden yaptığımız şirket analizlerinden çıkan ve fuar alanında yer alan yatırım potansiyeli olan şirketlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştireceğiz.
Yaptığımız görüşmeler sonucunda kurduğumuz ilişkileri, ileri vadede devam ettirmek, yatırımcı şirketleri bizzat İzmir’e davet ederek veya yurt dışında düzenlediğimiz tanıtım turlarına bu şirketleri dahil ederek İzmir’in yatırım yapmaya değer bir yer olduğunu göstermek ve İzmir’e yatırım çekmek beklentisindeyiz” dedi.