Bilişim sektörü meslek sahiplerinin kanada göçmenlik şansı daha fazla
*Murat Kandemir
Bir göçmen ülkesi olan Kanada göçmenlere her zamankinden daha da bağımlı hale geldi. Kanada İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan son istihdam verileri bunu doğruluyor.
Ülkede göçmenlerin istihdam oranları bu yükseliş trendini gösteriyor. Kanada İstatistik Bürosu verilerine göre Kanada’da 2006 yılında yüzde 19.88 olan göçmenlerin istihdam oranı 2016 yılında yüzde 25’e ulaştı. Bugün Kanada’daki tüm işlerde çalışanların dörtte biri göçmenlerden oluşuyor ve bu rakam gün geçtikçe artıyor.
Kanada’nın yeni liberal hükümeti bu sene ülkeye kalifiye işgörenlerin yanısıra aile birleşimi ve mültecilerle birlikte toplamda 305 bin yeni göçmeni ülkeye kabul etmeye hazırlanıyor.
Kanada’nın Ocak 2015’ten beri yürürlükte olan yeni göçmenlik sisteminde (ekspres giriş) puan yöntemi uygulanıyor. Ekspres giriş sistemindeki yabancı göçmen adayları çeşitli faktörlere göre puanlandırılıyor. Puanlandırma adayın iş tecrübesi, yabancı dil, eğitim, yaş ve uyum gibi faktörlere göre veriliyor.
Kanada’ya göçmen olmak isteyen adayın belirli seviyede İngilizce ve/veya Fransızca bilmesi gerekiyor ve bunu alacağı IELTS veya TEF sınavı sonuç belgesi ile kanıtlaması gerekiyor. Yani yabancı dil bilmek Kanada’ya göçmenlik şansının olmazsa olmazı.
İki aşamalı olan sistemde eşik değeri aşan adaylar önce bir havuza yerleştiriliyor ve aldıkları puana göre her ay iki kere yapılan çekilişlerde seçilmeyi bekliyorlar. Dolayısıyla az puan adayların seçilme şansı düşükken çok puan alan adaylar daha kolay seçiliyor.
Seçilen adaylar ikinci aşamaya geçiyor ve kendilerine Kanada göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye gönderiliyor. Davetiye alan adayların süreci tamamlamaları için iki ayları bulunuyor. Başvuru sürecini tamamlayan adaylar altı ay gibi kısa bir sürede aileleriyle birlikte Kanada’ya göçmen olarak gidebiliyorlar.
Kanada göçmenlik bakanlığı ekspress giriş sistemi ile Kanada’ya en çok giden 10 mesleği kamuoyuyla paylaştı. En çok kabul edilen meslekler aşçılar, yemek gıda hizmetleri yöneticileri, üniversite hocaları, perakende satış yöneticileri, finans denetçi ve muhasebeciler ve finans ve yatırım analistelerinden oluşuyor. Kanada’ya en çok kabul edilen diğer dört meslek grubu ise bilişim teknolojileri alanındaki meslekler.
En çok giden 10 meslek sınıflandırmasında önce bilgi sistemleri analistleri ve danışmanları (Information Systems Analysts and Consultants) var. 2015 yılında 1,255 kişiye göçmenlik davetiyesi yapıldı. Kanada’da bu meslek sahiplerinin ortalama kazançları 65 bin dolar seviyesinde.
Bilişim alanında listeye giren ikinci meslek ise yazılım mühendisliği (software engineering) oldu. Kanada’da yazılım mühendislerine talep her geçen gün artıyor. 2015 yılında 940 meslek sahibi Kanada’ya göçmenlik davetiyesi kazandı. Kanada yazılım mühendislerine yılda ortalama 68.000 dolar ödüyor.
Bilişim sektöründe göçmenlik şansının yakalayan bir diğer meslek grubu ise bilgisayar programcıları ve interaktif medya geliştirme uzmanları (computer programmers and interactive media developers) olarak göze çarptı. 2015 yılında 935 kişi Kanada’ya göçmenlik şansını yakaladı. Mesleğin kazanç ortalaması Kanada’da yılda 51.000 dolar civarında.
En çok kabul edilen 10 meslek sıralamasında son olarak grafik tasarım ve illüstratörler (graphic designers and illustrators) de bulunuyor. Geçen sene 550 meslek erbabı Kanada’ya kabul edildi. Bu mesleğin ortalama kazancı 41.000 dolar seviyesinde.
Kanada göçmenliğine başvurmak isteyen adayların en kısa sürede İngilizce IELTS Genel Eğitim sınavına girmeleri ve her modülden en az 6-7 almaları çok önem taşıyor.
*Murat Kandemir, 2008 yılından bu yana Yetkili Kanada Göçmenlik Uzmanları Meslek Konseyi’ne (ICCRC) kayıtlı Yetkili Kanada Göçmenlik Danışmanı olarak hizmet vermektedir.