Bilişim sektörü siyasi platformda
Bilişim ve telekomünikasyon sektörünün sivil toplum örgütleri, son dönemde bilişim ve iletişim sektörünün stratejik sektör olabilmesi için çalışmalarını hızlandırıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bilişim sektörünün siyaset üstü bir konu olduğunu ve öneminin tüm siyasi partilere anlatılmasının gerektiğine işaret etti.
CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve Ankara Milletvekili Emrahan Halıcı’nın katıldığı toplantıya, TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, TBD Başkanı Turhan Menteş, TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, TEDER Başkanı Serhat Özeren, BİYESAM Başkanı Namık Kural, TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, YASAD Başkanı Şerif Beykoz, MOBİLSAD Başkanı Kerem Alkin, SinerjiTürk Platformu Başkanı Abdullah Raşit Gülhan, TOBB Bilgisayar Yazılımı Meclisi Başkanı Mehmet Akyelli, Bilgi Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Yüksel Samast ve Bilişim Muhabirleri Derneği gibi sektörün diğer sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldılar.
Sektör sivil toplum örgütleri adına konuşan TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, bilişim sektörünün hem iş dünyası hem de toplumsal hayatın bir parçası olduğuna işaret ederek, “Bu vizyon çerçevesinde geleceğin Türkiye’sine katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.
Sabitte rekabet için araştırma komisyonu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bilgi ve iletişim sektörünün siyaset üstü bir konumda olduğunu
ve öneminin tüm siyasi partilere anlatılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, BİT sektörünün stratejik sektör olarak ele alınması gerektiğini, bilim ve teknoloji konusunda ileriye gidilmek isteniyorsa BİT sektörünün bugünden stratejik sektör haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, sabit telekomünikasyon sektöründe rekabetin oluşmamasının TBMM’de bir araştırma komisyonu ile araştırılabileceğini kaydetti. Bunun için gerekli girişimlerin yapılacağını belirten Kılıçdaroğlu, sektörün sorunlarının ve beklentilerini içeren bir dosya oluşturulmasını istedi.
Stratejik sektör olmalı
TÜBİSAD Başkanı Gürsoy, BİT sektörünün ekonominin motoru olduğunu ifade ederek, “BİT sektörü sadece kendi sektörü için değil tüm sektörler için motor görevi üstleniyor. Diğer sektörler içinde bir kaldıraç etkisi yapıyor” diye konuştu. Hedeflerinin BİT sektörünün öncelikli sektör haline getirilmesi olduğunu belirten Gürsoy, stratejik sektörler içinde BİT’in zorunlu olması gerektiğinin altını çizdi. Gürsoy şunları söyledi: “Siyasi otorite tarafından sahiplenmenin tam anlamıyla gerçekleştirilmesi ve katılımcı bir yapının sağlanması gerekli. Enerji kaybını önlemeliyiz ve sektör koordinasyonunu sağlamalıyız. Diğer taraftan talebi artırmalıyız. Bunun için sağlıklı bir vergi ve teşvik sistemi olması gerektiğini düşünüyoruz. Fonların sektöre kullandırılması ve girişimcilerin buradan desteklenmesi de diğer bir talebimiz. Yerli üretim ve girişimcilik desteklenmelidir. Rekabetçi bir piyasanın şartlarının tam anlamıyla oluşturulması gerekli ve son olarak sektör üzerindeki vergi yükünün azaltılması gereklidir.”