“Bilişim Sektörü ve Ar-Ge, Yatırım Ekosistemine Yansımaları Raporu” yayınlandı
Teknoloji, mühendislik ve üretim şirketleri başta olmak üzere, start-up’lardan uluslararası firmalara kadar her ölçekten şirkete profesyonel hizmetler sunan Sistem Global Danışmanlık’ın, BThaber iş birliğiyle hazırladığı “Bilişim Sektörü ve Ar-Ge, Yatırım Ekosistemine Yansımaları Raporu” yayınlandı. Ciro baz alınarak belirlenen en büyük 500 bilişim şirketinin sağladığı verilerin yatırımcı bakış açısıyla analiz edildiği rapor, Türkiye Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine ışık tutan önemli bulgular içeriyor. Raporda öne çıkan konular şöyle:
Şirketlerin yüzde 90’ı yerli sermayeli: Araştırmaya katılan şirketlerin 2021 yılındaki toplam gelirlerinin bir önceki seneye göre yüzde 26 oranında artarak 214 milyar TL’ye ulaştığını aktaran rapora göre bu şirketlerin gelirleri son 10 yılda yüzde 210 büyüme kaydetti. Sektördeki firmaların yüzde 90’ının yerli sermayeye sahip olduğu bilgisine yer verilen raporda, 214 milyar TL’lik net satışın yüzde 92’sinin yerli firmalar tarafından gerçekleştirildiği tespit ediliyor. Yalnızca yüzde 10’u yabancı sermayeye sahip olan firmalar arasında AB ülkeleri yoğunluktayken, Lenovo Türkiye ve Sap Türkiye Yazılım Üretim ve Tic. A.Ş. tamamı yabancı sermayeli ve net satış geliri 1 milyar TL’nin üzerinde olan firmalar olarak dikkat çekiyor.
Bilişimin geleceği bulut, yapay zekâ, IoT ve M2M: Raporda, günden güne gelişen yeni trendlerin, bulut ve güvenlik çözümleri alanlarında yaşanan büyümelerin, finans, kamu, perakende ve üretim gibi temel sektörlerin teknolojiye yaptıkları yatırımların bilişim sektörünün geleceğini şekillendirdiği ifade ediliyor. 2020 yılına göre yüzde 26 büyüme gerçekleştiren sektörde, 2021 yılında bulut hizmeti gelirlerinin yüzde 59, yapay zekâ gelirlerinin yüzde 162, IoT ve M2M gelirlerinin ise yüzde 73 büyümesi ise sektörün en çok bu kategoriler üzerinde yükseleceğine yönelik öngörüleri destekliyor. Bilişim 500 “Plus” kategorileri olarak sınıflandırılan ve bilişim sektöründeki Ar-Ge faaliyetleri ile yapay zekâ, metaverse, blockchain, IoT ve M2M gibi günümüzde dikkat çeken uygulamaların yapıldığı ve geleceğin teknolojisini oluşturan alanlardaki gelişmeler, inovasyon ekosisteminin geleceği açısından umut verici olarak yorumlanıyor.
En fazla büyüme yazılımda: Bilişim sektörünü donanım, yazılım ve hizmet kategorileri olarak üç ana kategoride inceleyen rapora göre, 2020 yılına kıyasla donanım sektöründe yüzde 20, hizmet sektöründe yüzde 29 büyüme gerçekleşmiş ve yüzde 40’lık oran ile yazılım en yüksek büyüme oranına sahip sektör olmuştur. Yazılımın ERP, İK yazılımları, CRM, veri tabanı yazılımı, veri güvenliği yazılımı, mobil uygulamalar gibi alt sektörlerinin büyük kısmında ise 2020 yılına göre yüzde 30’dan fazla büyüme gerçekleşmiştir.
İnovatif adımlar ve Ar-Ge’ye yönelik yatırım: Bilişim sektöründeki inovatif adımların, Ar-Ge’ye yönelik yatırımların ve harcamaların ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve küresel rekabette önemli bir yer edinmesi açısından taşıdığı öneme dikkat çeken raporda, bilişim şirketlerinin 2021 yılında Ar-Ge satışlarından elde ettiği net gelirin önceki yıla göre yüzde 37 arttığı bilgisine yer veriliyor. Raporda, faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısının 1.241 olduğu belirtilirken, Ar-Ge satışı beyan eden firmaların yüzde 69’unun Türkiye Merkezli Üretici kategorisinde, yüzde 22’sinin Sistem Entegratörü ve İş Ortağı kategorisinde, yüzde 9’unun ise Uluslararası Merkezli Üretici kategorisinde olduğu ifade ediliyor.
Bilişim Sektörü ve Ar-Ge, Yatırım Ekosistemine Yansımaları Raporu’nu incelemek için: https://www.sistemglobal.com.tr/raporlar/bilisim-sektoru-ve-ar-ge-yatirim-ekosistemine-yansimalari/