Bilişim sektörü, yazılım odağında serbest çalışmaktan yana
SanalUzman Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu
SPOT: Küresel bazda olduğu gibi Türkiye’de de paylaşım ekonomisinin sunduğu bağımsız çalışma modelinin yaygınlaşması ve bu modeli benimseyen insanların rahatlıkla iş bulabilmesi SanalUzman’da öncelikli hedef.
Dijital dönüşüm ile beraber yeni kuşaklar zaman ve mekandan bağımsız çalışma modeline geçiyor. Yeni nesil, daha verimli ve yaratıcı işlere imza atabilmek adına esnek iş modellerini benimsiyor. Türkiye’nin yeni online iş platformu SanalUzman, paylaşım ekonomisini temel alan bir sistem. Gücünü; krizlerin, finansal zorlukların, şehirleşmenin arttığı, kaynakların ve enerjinin giderek kısıtlandığı dünyamızda nitelikli iş gücünün ne denli kıymetli hale geldiği gerçeğinden alıyor. “SanalUzman.com aslında kendi iş yaşantımızda karşılaştığımız nitelikli eleman arayışları esnasında doğan bir fikir” bilgisini veren SanalUzman Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, bu süreçte paylaşım ekonomisinin insan kaynağı ayağında özellikle Türkiye’de, önemli bir boşluk ve ihtiyaç olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Bu noktada tam zamanlı personel çalıştırmayı tercih etmeyen veya projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenlerle, serbest çalışan uzmanları (freelancer’ları) buluşturan online bir iş platformu olarak hayata geçen SanalUzman ile ilgili olarak Niyazi Bekiroğlu sorularımızı yanıtladı:
İşverenlerin ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi sektörlerden talep var?
Tam zamanlı personel çalıştırmayı tercih etmeyen veya projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenlerle, serbest çalışan uzmanları (freelancer’ları) bir araya getiren online bir iş platformuyuz ve üyelerimize, istedikleri işi ve projeyi bulma kolaylığı sağlıyoruz. Küçük ve orta ölçekli şirketlere, normal şartlarda istihdam etmeye bütçelerinin yetmeyeceği uzmanlarla çalışma fırsatı sunuyor, bu anlamda özellikle işverenlerden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yazılım, tasarım, çeviri, metin yazarlığı, reklamcılık, satış pazarlama, danışmanlık gibi birçok alanda proje bazlı çalışan uzmanlar sistemimizde.
Proje bazında anlaşma, tamamlanan proje için ödeme gibi başlıklarda tarafları nasıl takip ediyorsunuz?
Bu soruya net bir cevap vermek için öncelikle sistemin işleyişinden bahsetmek isterim. Proje, yani İş sahibi, sistemimizde yer alan yönlendirmelerle iş tanımını oluşturup, bu iş için bir bütçe belirliyor. Akabinde iş tanımını gören uzmanlar, söz konusu iş için işverene teklif veriyor. Teklifi gönderen uzmanın yolladığı ve içinde işin tanımı, ödeme planı ve kodunun yer aldığı metin bir ‘eser sözleşmesi’ sayılıyor. Taraflar bu metni karşılıklı onayladığı takdirde, işveren işin toplam ücretini SanalUzman güvencesi altındaki hesaba yatırıyor. Uzman ücretin yatırıldığı bilgisini aldıktan sonra çalışmaya başlıyor. Bu süreçte tarafların edindiği deneyimler bizim için çok kıymetli. Onların daha konforlu bir şekilde iş yapabilmesi için ödeme, yorum ve geri bildirim gibi konuları da içeren SincApp ve Hakemlik Uygulaması isimli iki ayrı uygulama geliştirdik.
Bu uygulamalar hakkında bilgi verir misiniz?
SincApp uygulaması ile işverenlerin kaliteli hizmet, uzmanların ödeme almakta yaşadıkları sıkıntılara son vermeyi amaçladık. Uygulamayı kullanmayı tercih eden uzmanlar, SincApp’ı bilgisayarlarına indirerek; işlerini, çalıştıkları programları, çalışma saatlerini ekran ve dilerlerse kamera görüntüsü hâlinde sistemde tutabiliyor. Bu verilerin otomatik olarak şifrelenmesiyle, ilgili görüntüleri sadece işin uzmanı ile işvereni görebiliyor. İşverenler, uzmanların tuttuğu SincApp verileri sayesinde işin aşamalarını istedikleri zaman takip edebiliyor. SincApp’ın, iş sürecini kolaylaştıran ve hızlandıran başka avantajları da var. İşverenin işi teslim zamanından önce görebilmesi ve yanlış anlaşılma olmuşsa zamanında müdahale edebilmesi sayesinde, süre sonuna gelmeden uzman doğru şekilde yönlendiriliyor, zaman ve emek kaybının önüne geçiliyor. Uzman da yaptığı iş üzerinden işverene sormak istedikleri olduğunda, teslim zamanını beklemek zorunda kalmıyor. Böylece işveren ve uzman arasında sağlıklı bir iletişim gerçekleşiyor, üyeler güvende olduklarını bilerek işlerine odaklanabiliyor.
Peki ya hakemlik sistemi?
Herhangi bir anlaşmazlık durumunda taraflardan biri hakemliğe başvuruyor. Bu durumda; SanalUzman Hukuk Departmanı, SincApp verilerini uzmanın veya işverenin yetkilendirmesiyle inceliyor, avukat ve bilirkişi yardımı ile en doğru karara varıyor. Bu esnada projenin ücreti SanalUzman’ın güvenli hesabında bekletiliyor. Taraflar arasında uzlaşma sağlanarak uzmana hak ettiği ücret iletiliyor. Uzlaşma sağlanamaması durumunda ise SincApp kayıtları; mahkemelerde delil niteliği taşıyor.
Siz bu yapıyı gerek işverenlere gerek serbest çalışanlara nasıl anlatıyor ve tanıtıyorsunuz?
Projemizi daha geniş kitlelere tanıtmak için uyguladığımız bir iletişim stratejimiz mevcut. Ancak, en kıymetli tanıtım gücünün kullanıcı referansları olduğunu düşünüyorum. Sisteme üye olan, iş alan veya iş verenlerimizin yaşadığı olumlu deneyimler en kıymetli tanıtım stratejimiz. İş ilanlarının kalitesi ve ölçeğinin yüksekliği, sistemdeki uzmanların kalifiye olması, ödeme konusundaki hassasiyetimiz, uzman çeşitliliğimiz ve ortaya çıkan nitelikli projeler bizi daha çok insana ulaştıran araçlar. Test aşamasını geride bırakalı üç ay oldu ve 3 bin 500’ü aşkın kullanıcıyı sistemimize dahil etmeyi başardık. Yapılan işlerin ortalama değeri ise bin 60 TL civarında. Bu da serbest çalışan uzmanların, asgari ücretin 4-5 katı aylık gelir kazanabilecekleri bir ortam olduğumuzu gösteriyor ve platforma olan ilgiyi artırıyor.
Türkiye’de serbest çalışma eğilimi hangi sektörlerde ve hangi ölçekte şirketlerde yoğun?
Teknoloji tabanlı işlerde serbest çalışma eğiliminin arttığını gözlemliyoruz. Öyle ki; Türkiye’deki büyüklüğünün 30 milyar dolar seviyesine eriştiği bilişim sektöründe serbest çalışan sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Özellikle yazılım alanındaki uzman ihtiyacı çoğalıyor. Yapılan araştırmalara göre, bu pasta içinde önemli yere sahip olan yazılım, 2018’de yüzde 5.2’lik büyüme oranı ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen alanlarından biri olacak. Hal böyle olunca, nitelikli yazılım uzmanı ihtiyacı da artacak. Şu anda sitemizdeki üyelerin yüzde 11’inden fazlasını yazılım uzmanları oluşturuyor.
Bu potansiyel ışığında, serbest çalışma ve proje bazlı istihdam başlıklarında nasıl bir gelişim bekliyorsunuz?
Türkiye, mekan ve zamandan bağımsız esnek çalışma modelleri konusunda pratiği oldukça zayıf bir coğrafya. Ancak, genç neslin iş yaşamına katılım payı arttıkça bu zihniyetin değiştiğini gözlemliyoruz. İnsan kaynakları uzmanları; Baby Boomers Kuşağı’nın ortalama 12 değişik rolde ya da işte çalıştığını tahmin ederken, bugünün çalışan genç neslini temsil eden Y Kuşağı ile Z Kuşağının kariyer hayatı boyunca 70 değişik iş ve rolde çalışacağını iddia ediyor. Dijital dönüşüm ile beraber yeni kuşaklar zaman ve mekandan bağımsız çalışma modeline daha yakın duruyor. Ülkemizde yaklaşık 1.2 milyon kişi freelance çalışıyor. Bu rakam da genel nüfusun yüzde 1 – 1.5’ine denk geliyor. 2023’te Türkiye’de nüfusun yüzde 8’inin, yani yaklaşık 8.5 milyon insanın freelance çalışması bekleniyor. Biz de platformumuz ile iş alanı ve iş vereni desteklemeye devam edeceğiz. Hedefimiz; serbest çalışmanın ek iş değil, başlı başına bir gelir modeli olabileceğini Türkiye’de de yerleştirerek, ekonomiye ve istihdama yeni bir bakış açısı getirmek. Amacımız üye sayımızı ve sistemimizdeki proje sayısını artırarak, her iki tarafa da katkı sağlamak. Üye sayımızın yıl sonunda 100 bine çıkmasını hedefliyoruz. Site üzerindeki iş hacmini ise 4 milyon 200 bin TL’ye ulaştırma arzusundayız.