Bilişim sektörünü bu kez de sel vurdu
Dünya çapındaki sabit disk üretiminin yüzde 45’inin gerçekleştiği Tayland’da sabit disk üretiminin en az 6 ay durması bekleniyor. Japonya’da yaşanan deprem ve Tsunami felaketinde dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinin etkilenmesinin ardından sıra Tayland’a geldi. Dünya çapındaki sabit disk üretiminin yüzde 45’inin gerçekleştiği ülkede yaşananlar nedeniyle küresel sabit disk üretiminin en az 6 ay durması bekleniyor. Bu durum doğal olarak bilgisayar üretimi ve fiyatlarına da olumsuz bir şekilde yansıyacak.
Tayland’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle 14 bin fabrika kapatıldı, binlerce ev sular altında kaldı ve 660 bin kişi işinden oldu. Son 50 yılın en büyük sel felaketi ile karşı karşıya kalan Tayland’da yedi sanayi bölgesi kapatıldı, buralarda milyarlarca dolarlık hasar oluştu ve 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.
Araştırma şirketi IDC, Tayland’da durum nedeniyle dünya çapında kişisel bilgisayar sevkıyatının 2012’nin ilk yarısında doğrudan etkileneceğini öngörüyor. Şirketin açıklamasında, 2012 yılının ilk çeyreğinde bu yılın aynı dönemine göre kişisel bilgisayar üretiminin yüzde 20 azalması bekleniyor. Hemen bu yılın son çeyreğinde de kişisel bilgisayarların üretiminde yüzde 10’luk bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.
Dünya çapındaki sabit disk üretiminin yüzde 45’i Tayland’da gerçekleştiriliyor. Sel felaketinde ülkedeki yüzlerce sabit disk fabrikasının zarar gördüğü, üretim kapasitesinin yarısının kullanılamaz hale geldiği bilgisi veriliyor.
Bu doğrultuda kişisel bilgisayar fiyatlarının artması bekleniyor. Son dönemde tablet ve akıllı telefonların kullanıcıların öncelikli tercihi haline gelmesinin ardından kişisel bilgisayarlara rağbetin azaldığı biliniyor. Sabit diskler nedeniyle gerçekleşecek fiyat artışının doğrudan bilgisayar üreticilerini zor durumda bırakacağı görülüyor. Yine de sabit disk maliyetinin bir kişisel bilgisayarın toplam maliyeti içindeki payının yüzde 7 ila 10 arasında olduğu düşünüldüğünde üreticilerin uzun süre fiyat artışına gitmeden dayanabilmesi bekleniyor.
Tayland’da ileri teknoloji üreten şirketlerin sel felaketinden önceki operasyonlarına dönebilmesi için 2 ila 6 aya ihtiyaç duyduğu bilgisi Elektronik ve Bilgisayar Çalışanları Birliği tarafından veriliyor.
Sel nedeniyle gelirlerin etkilenmesi bekleniyor
Üretim hacmine bakıldığında dünyanın en büyük üçüncü kişisel bilgisayar üreticisi konumunda bulunan Dell, küresel ekonomik durum ve Tayland’da yaşananlar nedeniyle 2012’de beklentilerin altında bir büyüme beklediklerini açıkladı.
Ekonomik olarak zor günlerin gelebileceğini aktaran Dell CFO’su Brian Gladden, “Sabit disklerin yüksek fiyatlarla satılması beklenirken, stoklarda yaşanacak sıkıntılar da göz önüne alındığında sıkıntılar olacağı ortada. Müşterilerimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız ancak bazı durumlarda fiyat artırımına gitmemiz kaçınılmaz olacaktır” dedi.
Üretim kapasitesine göre dünyanın ikinci sırasında bulunan Lenovo, kısa vadede yeterli sabit disk stoku bulunduğunu ancak önümüzdeki yılın zor geçeceğini aktardı. Asus da bu yılsonuna kadar yetecek stoku bulunduğunu açıkladı.
Apple CEO’su Tim Cook özellikle Mac serisine dikkat çekerek, sabit disk üretimindeki sıkıntıdan etkilenebileceklerini aktardı. Cisco ise gelişmeleri yakından takip ettiğini özellikle set üstü kutular ve optik ağ ürünlerinde sıkıntı olabileceğini belirtti.
SDD’lerin önü açılabilir
Daha çok mobil cihazlarda ya da aşırı inceliği ile bilinen -MacBook Air gibi- ultrabook bilgisayarlarda kullanılan Solid State Drive (SSD) depolama araçlarının önü açılabilir. Özellikle dizüstü bilgisayar üreticilerinin 2012’nin ikinci çeyreğinden itibaren cihazlarında SSD’lere daha fazla yer vermesi beklenebilir.
SSD’ler daha az yer kaplayarak daha az enerji harcasalar da kapasite ve fiyat açısından sabit disklerin yerini tutamıyor. Örneğin 500 GB sabit disk yaklaşık 140 lirayken, 64 GB SSD 250 liradan fiyatlanıyor.
Sabit disklerde ortaya çıkacak fiyat artışıyla birlikte SSD’li bilgisayarların dönüşümün önü açılmış olabilir. Kısa vadede bilgisayar alacak son kullanıcıların da SSD’ye geçiş için bu durumu değerlendirmesi beklenebilir.
Veri merkezleri sabit disk üretiminin sıkıntısını çeker mi?
Bulut bilişim kavramının da gelişmesiyle birlikte hızla çoğalan veri merkezlerinin de sabit disklerdeki üretim sorunu nedeniyle özellikle 2012’nin ikinci yarısında sıkıntı yaşayabilir. Proband’den Iain Bowles’a göre önümüzdeki yıl BT sektörü, her ay duyacağı sabit disk ihtiyacından 20 milyon daha azını temin edebilir. Son çeyrekte BT sektörü 177 milyon sabit diske ihtiyaç duymuştu.
Bu durumun 2012’deki veri merkezlerinin artış hızını doğrudan etkilemesi beklenebilir. Yine de veri merkezleri kısa vadede kişisel bilgisayarlar gibi sabit diske ihtiyaç duymayacaktır. Bu nedenle 2012’nin ilk yarısında üretici şirketler eski üretim kapasitelerine dönebilirse veri merkezi kurmanın maliyetleri pek de artmadan sorunlar ortadan kalkabilir.
Sabit disk üreticileri büyük zarar gördü
Çin’den son dünyanın en büyük ikinci sabit disk üreticisi olan Tayland’da tüm dünyadaki disklerde bulunan motor üretiminin yüzde 70’i gerçekleştiriliyor. Ülkede dünyanın en büyük sabit disk üreticileri Seagate, Toshiba, Samsung ve Western Digital’ın fabrikaları selde oldukça zarar gördü.
Hacmen dünyanın en büyük sabit disk üreticisi olan Western Digital’ın üretim kapasitesinin yüzde 75’inin geçici olarak çalışamaz hale geldiği bilgisi verildi. Western Digital CEO’su John Coyne, kısa vadede şirket gelirlerinde yüzde 60 oranında düşüş beklediklerini açıkladı. Şirketin çalışanlarıyla birlikte ayağa kalkabilmesi için birkaç çeyrek geçmesi gerektiğini belirten Coyne, şimdilik çok kısıtlı üretim yapabildiklerini sözlerine ekledi.
Seagate de yaşanan gelişmelerin ardından sabit disk üretim tahminlerini aşağı çekti.