Bilişim sektörünün 2016 yılı karnesi
Türkiye’de 18 yıldır bilişim sektörünün en güvenilir kaynağını oluşturan, bir önceki yılın satış rakamlarına göre bütünsel bir 500 sıralamasının yanında, her yıl daha da zenginleşen kategorileri ile sektörlerin, uzmanlıkların görünür olmasını sağlayan Bilişim 500 araştırması 2016’nın sonuçlarını almak için geri sayım başladı.
Bu yıl dijital ortamda da kabul edilen başvuruların sonucunda yapılacak değerlendirmeler, 12 Temmuz 2017 tarihinde Bilişim 500 ödül töreninde sektörün ‘en’lerinin görülmesini sağlayacak. Sadece özel sektör değil, gerek kamu sektörü gerekse yabancı şirketler tarafından kesintisiz biçimde öncelikli bir kaynak olarak tanımlanan Bilişim 500 araştırması, her yıl olduğu gibi bu yıl da yeniliklerle zenginleşiyor. Yeni alt kategoriler, ayrıca Anadolu firmaları için yeni alt kategori, 3 yaşından küçük genç firmalar için destekler burada öne çıkıyor.
2016 verileri ve 2017 beklentileri buluştu
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bilişim 500 araştırmasına imza atan BTHABER Şirketler Grubu üye firması M2S Araştırma Pazarlama’nın araştırma öncesindeki sektör tahminlerini yeniden sizlerle paylaşarak, sektör bütününde ulaşılan noktayı hatırlayalım. Buna göre M2S, Türkiye bilişim pazarının 2016 yılında yüzde 18 büyüyerek 96 milyar TL büyüklüğü aştığını tahmin ediyor. M2S’e göre; 2015 yılına göre en yüksek büyüme ise donanım ve yazılım kategorisinde kendini gösterdi. Yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı ise yüzde 35 seviyesine ulaştı. 2017 yılında da büyüme trendinin devam etmesini bekleyen M2S’in bir diğer beklentisi de buluta bağlı servislerin 2017’de Türkiye pazarında daha da öne çıkması. Veri merkezlerinin sayısı artarken, güvenlik, felaket yönetimi ve veri yedekleme ise kaçınılmaz olarak öncelikli başlıklar olarak kendini gösteriyor. M2S beklentilerine göre, 2017 yılında KOBİ’lerin yapacağı yatırımlarda öncelikleri yine donanım olacak. Yani donanım pazarı 2017 yılında da büyümeye devam edecek.
Yeni şirketler sıralamada yerini alıyor
Gelelim 2016 yılı araştırması için satış rakamlarını paylaşan sektör şirketleri, bu şirketlerin ilk etapta ortaya çıkardığı sonuçlara… Son başvuru tarihine kadar gelen verilere göre, M2S ile 2016 yılı rakamlarını paylaşan şirketlerin yüzde 70’inin gelirlerinin bir önceki yıla göre arttığı görülüyor. Şirketlerin yüzde 27’sinin ise gelirinde bir önceki yıl olan 2015’e göre azalma kendini gösteriyor. Gelirleri artan şirketlerin ortalama büyüme oranı ise yüzde 36 olarak belirlendi.
Gelelim, 2016 yılı verileri ile gurur veren detaylara… Araştırmaya katılan 17 şirket, yüzde 100’ün üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Söz konusu 17 şirketin ciroları toplamı ise 600 milyon TL, ki ekonomik hareketlilik ve özellikle kurdaki dalgalanmanın öne çıktığı bir dönem göz önüne alındığında, gelecek için de umut verici.
Bu arada, Bilişim 500 araştırması için 2016 yılı gelir rakamlarını M2S ile paylaşan sektör şirketlerinin yüzde 34’ü, Türkiye bilişim pazarının büyüme öngörüsü olarak ortaya koyduğumuz yüzde 18 ve üstünde büyüme sergiledi. Bu da sektöre dair olumlu görüşlerimizi pekiştiriyor. Bu arada, 100’ün üzerinde yeni başvurunun bu yıl sıralamaya girdiğini de hatırlatmak gerek. Yani Türkiye bilişim sektörü, yeni oyuncularla, bu oyuncuların elde ettiği gelir rakamları ile daha da derinlik kazanıyor. Acı bir gerçeği de paylaşmadan geçmeyelim: Gelirleri azalan şirketlerin ortalama küçülme oranı yüzde 19, en yüksek daralma ise yüzde 64 olarak saptandı.
Bu yanlış algılardan n’olur artık kurtulun!
• ‘Biz küçük bir Anadolu firmasıyız. Listeye girebilme şansımız yok.’
YANLIŞ, çünkü Bilişim 500 sıralamasına girmeseniz bile Anadolu şirketleri ya da Genç Şirketler gibi yeni kategorilerde yerinizi alıp, ödül alabilirsiniz.
• ‘Katalog Yurtdışında anlamlı değil.’
YANLIŞ, çünkü Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı firmalar Bilişim 500 yayınını referans kabul ederken, yatırım, satın alma ve birleşme konularında şirketlere rehberlik yapan yabancı danışmanlık şirketleri de Bilişim 500 araştırmasını temel alır.
• ‘İletişim sektörünün devleri katıldığı için ilk 500’e girmek zor.’
YANLIŞ, çünkü son yıllarda Bilişim 500 araştırmasında Bilgi Teknolojileri sektörü ile İletişim Sektörü’nün ayrı sıralama tabloları yer almakta. Bunun sonucunda da Bilgi Teknolojileri ve İletişim sektörlerinin ilk 5’leri birbirinden ayrı sıralanır, törende de bu sıralamaya uygun tanıtılır ve ödüllerine kavuşurlar.
• ‘Bu sene zaten işler kötü gitti, sıralamada düşmüşüzdür.’
YANLIŞ, çünkü cironuz azalmış olsa bile sıralamada yükselmiş olabilirsiniz.
• ‘Bilgileri verdiğimizde başımıza iş açılabilir.’
YANLIŞ, çünkü Bilişim 500 araştırması bir vergi sıralaması değil ve şirketlerin verdiği bilgilerden vergileri değerlendirilmez.
• ‘Az çalışan sayısı ile daha az kâr ediyoruz, ama sıralamada alt sıralardayız. Bizi başarısız gösteriyorsunuz.’
YANLIŞ, çünkü yıllardır vurguladığımız gibi, Bilişim 500 araştırması kesinlikle bir kârlılık sıralaması değil ve şirketlerin kârlılıklarını değerlendirmez.
• ‘Bizim hiçbir zaman üst sırlarda olma şansımız yok.’
YANLIŞ, çünkü Bilişim 500 araştırması sadece cirosu en yüksek 500 şirketin sıralaması değil. Her yıl yapılan araştırmada 50’nin üzerinde farklı kategoride sıralamalar yapılıyor. Size uygun bir sıralama da mutlaka var, sadece sebepsiz karamsarlıkla bu kategorileri es geçmeyin.
• ‘Bu sene ciromuz çok düşük. Girmemiz anlamlı değil.’
YANLIŞ, çünkü son 3 yıl ve son 1 yılda en hızlı büyüyen şirket sıralamasına girmek için cironuzun yüksek olması değil, araştırmaya düzenli katılmanız önemli. Ayrıca yeni kurulmuş bir şirket olsanız bile araştırmaya katılabilirsiniz.
• ‘Üst sıralarda yer alamıyorum, ödül alamam.’
YANLIŞ, çünkü ödül alan şirketlerin pek çoğu üst sıralarda yer almaz. Kategori ödüllerinde toplam ciro değil, şirketlerin yer aldıkları kategoriye ait olan cirolar temel değerlendirme kriteri.
• ‘Diyelim ki 500 sıralamasına girdik, katalogda yer almaktan başka bir faydası yok ki.’
YANLIŞ, çünkü bilgi işlem yöneticilerinin satın alma kararlarında Bilişim 500 araştırması, sektörün tek kaynağı olması itibariyle belirleyici oluyor.