Bilişim Vadisi dizisi
Bu satırları İstanbul’da okuyan bilişimcilere sürpriiiz! Milliyet gazetesinin sadece Ankara ve Anadolu’da okunan baskısında “Bilişim Vadisi, neden Ankara’da kurulmalı?” konulu 7 gün
süren bir dizi yayınlandı. Büyük gazetelerin Ankara baskıları İstanbul’da satılmadığı için, İstanbul okuyucusunun diziden haberi olmadı. Şimdi haberdar ediyoruz. 2 Şubat’ta başlayan diziye gazetede geniş yer ayrıldı. Sonuncusu 8 Şubat Salı yayınlandı. Dizi, şimdiye kadar, Türkiye’nin bilim-teknoloji siyasetine
dair en uzun, en ayrıntılı yayın oldu.
Çünkü basında şuna alışkınız: Ülkenin bilim-teknoloji siyasetine dair bir haber, sadece “bakan” varsa haber olur. Yer “kalırsa” başka kişilerden birkaç satır alıntı yapılır. Biter. Aslolan spot haberdir çünkü. Arka planı, toplumsal anlamı basını ilgilendirmez. Bilişim Vadisi’nin neden mutlaka Ankara’da kurulmasına dair gerekçelere tam bir hafta süreyle bol yer ayrılması elbette anlamlı. Gazi Üniversitesi Rektörü: “Araştırmalar, Türkiye’nin toplam ulusal Ar-Ge personelinin yarısından fazlasının Ankara’da olduğunu gösteriyor. Ankara aynı zamanda Türkiye’nin Ar-Ge ve teknoloji başkentidir.” (5/2)
Hacettepe Teknokent Genel Müdürü: “Bilişim sektörünün alıcısı da Ankara’da. Büyük projeler hep bakanlıklardan çıkıyor. Dolayısıyla müşteriyle aynı şehirde olmak, ihtiyaçların daha kolay giderilmesi açısından uygun olur. Bilişim Vadisi Kocaeli’nde kurulsa bile bu vadide yer alacak firmaların bir ayaklarının Ankara’da olmasını isteyeceklerini düşünüyorum. Bilişimle ilgili konularda bilgilerin duplike edilmesi ihtiyacı çıkar. Bilgilerin biri o bölgede olurken birinin bu bölgede olması bilgilerin güvenliği açısından da gerekli. En iyi çözüm iki tane Bilişim Vadisi yapılmasıdır. Kaldı ki Ankara’dakinin maliyeti Kocaeli’ne göre kesinlikle çok ucuz olacaktır. Ankara’da ciddi anlamda yerleşmiş, bilişim konusunda neredeyse 3 bin kişi çalışıyor. Firma sayısını düşündüğümüzde 500 civarında firma var. Ankara’da bir Bilişim Vadisi kurulması içinher şey hazır.” (6/2)
ODTÜ Teknopark Başkanı: “Ankara’da bir Bilişim Vadisi zaten kurulmuş durumda. ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe kampüsleriyle teknoparkları yanyana 10 km çaplı bir çemberin içindeler. Başlangıç için çok önemli olanak ve altyapı diğer iki şehre göre Ankara’da çok daha fazla. (7/2)
Bilişim STK’ları: “İstanbul’un, bilişim sektörünün iş hacminin ve yeni şirket kuruluşunun yüzde 70’inden fazlasının gerçekleştiği şehir olduğunu anlatıyorlar. İstanbul’un aynı zamanda, en fazla üniversitenin ve mezununun bulunduğu, bilişim sektöründe tüm yabancı şirketlerin merkezi konumunda, kültür ve yaşam olanakları, otel sayısı, havaalanları ve uluslararası erişim merkezlerine ulaşım açısından en gelişkin şehir statüsünde olduğunu düşünüyorlar.” (8/2)