Bilişim Vadisi ve 1952 Japonyası
Japonya II. dünya savaşı sonunda büyük bir yıkım yaşamış ve alt üst olan tüm altyapılarını yeniden oluşturmak zorunda kalmıştı. Özellikle iletişim alt yapısı tamamen çökmüştü. Bir ülke için başa gelebilecek en kötü şeyleri yaşamışlardı. Ülke dağlık ve verimsiz topraklardan oluşuyordu. Nüfus kalabalık ve hammaddeler çok kısıtlıydı. İleri gelenler, bilim adamları ülkenin bu zor şartlardan çıkışının kalite kavramı ile mümkün olacağına inanıyordu. O dönemlerde Amerika'da kalite kavramını bağıra bağıra anlatmaya çalışan akademisyenler olmasına rağmen pek rağbet görmüyordu. Çünkü o dönem Amerika'da kaliteye ihtiyaç yoktu.. Oysa Japonya'da bu dönem için tek kurtuluş hammaddeyi dışardan alıp, kaliteli ürün haline getirip tekrar dışarıya satmaktı..
Amerika'da kalite ile ilgili birçok çalışması olan Deming Japonya ya davet edildi. Japonlar Deming'i çok iyi dinleyip söylediği herşeyi ulusca kabullendi. Hatta İngiliz ve Amerikan standartlarının kendilerine yetmeyeceğini düşünüp kendi standartlarını oluşturdular. Tüm mühendisler 36 iş günlük kalite kontrol kurslarına katıldı. Kalite Kontrol ayı kutlamalar yapıldıı, kalite bayrağı oluşturuldu ve kalite kontrol konferanslarıyla kalite kavramı Japonya 'da moda haline geldi. Hatta her yıl Deming Kalite Ödülleri kalite alanında başarılı çalışmaları olan firmalara verildi. Bu çalışmalar sonucunda Japon ulusu 1952 yılındaki ihracatını 1970 li yıllarda yirmi kat arttırmış oldu…
Gelelim günümüz Türkiye'sine. Bilişim vadisine… Biliyorsunuz vadinin nerede kurulacağı açıklandı. Vadiden beklentiler çok yüksek. Önümüzdeki on yılda ihracatta bilişimin önemli bir kalem olacağını öngören araştırmalar var. Ben de yazılım konusunda Türkiye'nin dünyada ses getirebilecek bir potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Gelişen ekonomimizle birlikte çok sayıda bilişim firması kuruldu. Bu firmalara çeşitli destekler de veriliyor. Ancak yazılım konusunda tıpkı Japonya'da olduğu gibi ulusal olmasa da mesleki bir kalite bilincine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu bilincin oluşması için Bilişim Vadisi'ni bir fırsat olarak görüyorum..