Bilişim ve iletişim demokrasinin teminatı
Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak
15 Temmuz darbe gecesinde köprülerin tutulması, devlet kurumlarına acımasızca saldırılmasının yanı sıra TÜRKSAT ve televizyon kanalları da hedef alındı. Bilişim ve iletişim merkezlerine yapılan saldırıların engellenmesi ve sosyal medya aracılığıyla yapılan çağrılar sonucunda milletimizin meydanlara çıkarak demokrasi ve devlete sahip çıkması hainlere büyük bir ders vererek darbeyi önledi. Bilişim ve iletişimi doğru kullanmak demokrasinin teminatıdır. Türkiye’nin bir daha böyle bir tehdit yaşamaması için bilişim ve iletişim teknolojilerinin doğru yönetilmesi önemlidir.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün olumsuz koşullara rağmen, sosyal medya aracılığıyla görüntülü çağrı yaptığı unutulmamalıdır. Cumhurbaşkanımız öncelikle sosyal medya üzerinden basın toplantısı yapıp sonra da haber kanallarındaki canlı yayınlara yine sosyal medya aracılığıyla bağlanarak sesini duyurdu ve milletimizi darbeye karşı mücadele etmesi için meydanlara çağırdı. Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu çağrı, darbe girişiminin seyrini değiştirdi. 15 Temmuz gecesi devlet büyüklerimizin sosyal medya üzerinden çağrısı, medya aracılığıyla halka iletildi. Çok sesli basın, çok kanallı iletişim trafiğiyle halkın doğru bilgi alması sağlandı ve halkın bilinçlenmesinde önemli katkı yaptı. Dolayısıyla bilişim ve iletişimin demokrasinin teminatı olduğunu, demokratik rejimin korunmasında kritik bir rol üstlendiğini gördük. Bu nedenle TBD olarak biz de ‘Bilişim ve iletişim demokrasinin teminatıdır’ dedik ve aralık ayında gerçekleştireceğimiz 33. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın ana temasını ‘Bilişim ve Demokrasi’ olarak belirledik.
TBD 33. Ulusal Bilişim Kurultayımızda; Devletimizin en üst düzeyindeki yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, medya temsilcileri, kamu ve özel sektör karar vericileriyle birlikte demokrasi, insan hakları, özgürlükler, milli birlik ve beraberlik kavramlarına vurgu yaparak ‘Tam Bağımsız, Lider ve Güçlü Türkiye’ için yapılması gerekenleri değerlendireceğiz. Bilişim sektörü olarak darbe karşıtı ortak bildiri hazırladık ve yayınladık. Sektörümüzün birlikte hareket edebileceği, bir olup bir araya gelebileceği bir kez daha ortaya çıktı. Sektörümüzü temsil eden STK’ların çok sesli ama ahenkli bir duruşla ülkemiz için el ele verdiğini gördük. Bu birlikteliğin süreceğinden kuşkumuz yok. Bilişim Kurultayı bu birlikteliğin en güçlü şekilde ifade edileceği bir platform olarak her zaman sektörümüze kapılarını açık tutmuştur. Bu kritik dönemde bu platformda yer alacak STK’ların sayısının daha fazla olacağını umuyoruz. Ülkemize, bilişime ve demokrasiye sahip çıkmak isteyen herkese kapımızın sonuna kadar açık olduğunu bir kez daha anımsatıyoruz.
Bilişim alanında çoklu altyapı yatırımlarının ve birden fazla iletişim ve bilişim kanalının bulunması önemlidir. Ülkemizde fiber altyapı hizmetlerini ve uydu iletişimini farklı operatörler sağlıyor. Alt yapıların paylaştırılıyor olması, darbe gibi ulusal güvenliği tehdit eden sıkıntılı durumlar karşısında iletişimin sürmesi açısından önem kazanıyor. Alt yapının farklı kaynaklardan sağlanması iletişimin sürdürülebilir olmasını mümkün kılıyor. Darbe girişimi sırasında bilişim ve iletişim merkezlerine yapılan saldırılar bilişim ve iletişim teknolojilerinin tek merkezde toplanmaması ve yönetilmemesi gerektiğini kanıtladı. Birden fazla iletişim ve bilişim merkezinin olması, farklı kanalların bulunması, darbecileri, ‘nereyi, nasıl ele geçirecekleri’ konusunda böldü ve güçlerinin parçalanmasına neden oldu. Darbe gecesi saldırıya uğrayan ulusal iletişimin merkez dağıtım noktası olan TÜRKSAT çalışanlarının kahramanca mücadelesi sayesinde darbecilerin iletişim alt yapısını ele geçirme girişimi sonuçsuz kaldı. TBD olarak demokrasinin korunmasında yaşamını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz. Darbecilere direnen ve darbe girişiminin başarısız olmasını sağlayan bilişimcileri de bir kez daha, bu yürekli tutumlarından dolayı kutluyor onlara minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.