Bilişim ve Telekom’un ekonomiye katkısı konuşuldu
Türk Telekom ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve BTK Başkanı Tayfun Acarer’in de katıldığı konferans, “ARGE”, “Farklı Sektörlerdeki Uygulamalar”, “Güvenlik”, “Bulut Teknolojileri ve Çağrı Merkezleri” başlıkları taşıyan panellerle zengin bir içerik sundu.
Tüm dünyada en hızlı gelişen ve insan hayatına en yakından etki eden sektörlerden olan bilişim ve telekom sektörleri, Türkiye’ye de her anlamda birçok katkı sağlıyor. Çok hızlı gelişmesi sebebiyle tüm dünyada çoğunlukla sorunlarıyla konferanslara konu olan bu sektörler, Türkiye’de ilk kez bir konferansta sağladığı katkılar ile ele alındı.
Konferansın içerik planlayıcısı ve ev sahibi olan turk.internet.com Yayın Yönetmeni Füsun Nebil, yaptığı açılış konuşmasında telekom ve bilişim sektörünün dünyada olduğu gibi ülkemizde de stratejik ve ekonomik olarak önemli sektörler olduğuna dikkat çekti. Nebil konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, 1975 – 1995 yılları arasında Amerikan ekonomisinin 2/3’ünü Bilişim ve Telekom sektörlerinin taşıdığını ortaya konulmuş. Bu 20 yıllık dönemde IBM ve Microsoft gibi çeşitli bilişim şirketleri hem sağladıkları gelir, istihdam, ihracat katkıları, hem diğer sektörlere sağladıkları verimlilik ile büyük bir güç yarattılar. Türkiye’de bunu ölçmek zor. Biz bu konuda kayda değer ölçümler yapabilmek adına bir çalışma başlattık. Bu konferans da bunun ilk adımı. Hedefimiz sektörün gelişmesine katkı yapacak veriler sağlamak. Bu sayede Bilişim ve Telekom, gelecekte Türkiye’ye daha fazla katkı yapar hale gelecek.’’
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ise yaptığı konşmada, bilişim ve telekom sektörlerinin maddi avantajlarının yanı sıra bu sektörlerin insan hayatına sağladığı katkıların da unutulmaması gerektiğini vurguladı. Acarer sözlerini şöyle devam etti: “Türkiye’de Bilişim ve Telekom sektörleri çok hızlı bir şekilde büyüyor. Özellikle veri kullanımı çok hızlı bir şekilde artıyor. 2015 yılına kadar IP trafiğinin 4 kat artması bekleniyor. Bu açıdan bakıldığında sektörde telekom şirketlerinin gelirlerini geçen yıla göre %25 arttırması olumlu bir durum. Fakat AR-Ge harcamalarına baktığımızda aynı yüzdeyi göremiyoruz. Yönetim kurulları daha fazla gelir isterken, şirketlerin yöneticileri yatırım ve ARGE yapmak istiyor. Ar-Ge’ye daha fazla para harcamak, sektörün tümden gelişmesine destek vermek gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşmanın yolu bu dayanışmadan geçiyor. Biliyorsunuz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 200 milyon TL gibi iddialı bir Ar-Ge fonu hazırladı. Bunlar Bilişim ve Telekom sektörlerini gelişip, ülke ekonomisinde daha fazla pay sahibi olabilmesi adına önemli adımlar. ‘’
‘’Türkiye’de Bilişim ve Telekom Sektörlerinin Geleceği Umut Verici’’
Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca ise konuşmasında şunları dile getirdi;
‘’Ekonomik işleyişin itici gücü haline gelmiş olan bilişim endüstrisini sırtlayan telekomünikasyon sektöründe kaydedilen gelişmeler, diğer tüm sektörlerin ve dolayısıyla ekonominin gelişimini de sağlıyor. Ben de teknoloji dünyasındaki bu heyecan verici serüvene yakından tanıklık etme şansı buldum. Bu kişisel tecrübeme dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türkiye son yıllarda dünyada bilişim ve telekomünikasyon teknolojileri alanında en hızlı gelişen ülkeler arasında yer alıyor. Önümüzde alınacak daha çok mesafe olduğu bir gerçek. Bilişim ve Telekomünikasyon alanındaki gelişmeler, bitmeyen bir koşuya benzetebileceğimiz bir süreç. Ülkemizin bu alanda dünyanın önemli merkezleri arasına girebilecek bir potansiyele; teknolojiye yoğun ilgisi olan yetenekli ve genç insan gücüne sahip olması da gelecek için ümitli olmamıza imkân veriyor.’’
Bilişim ve telekom sektörleri her yönüyle ele alındı
Bilişim ve Telekom’un Türkiye Ekonomisine Katkısı Konferansında gün boyunca devam eden panellerde Güvenlik-Siber Güvenlik, ARGE, Farklı Sektörlerde, Uygulamalar, Bulut Teknolojileri konu başlıklarıyla birçok önemli konuşmacının katıldığı oturumlar düzenlendi.
Hayatımızın bugün hemen her yerinde yer alan internet, bilişim ve telekom Türkiye ekonomisine de önemli bir katkı yapıyor. Boston Consulting Group'un Türkiye Google ile ortak araştırmasına göre, internetin 2011 yılında Türkiye ekonomisine katkısı (erişim ve çeşitli internet üzerinden harcamalar) 22 milyar TL yani Gayri Safi Milli Hasıla'nın % 1,7'si. Bilişim ve Telekom sektörünün büyüklüğü anlamında ise 63 milyar TL'lik bir hacim hesaplanıyor.
Türk Telekom’un ana sponsorluğunda bilişim ve telekom sektörleri başta olmak üzere çok sayıda farklı sektörden iş profesyonelinin ilgi gösterdiği konferansın diğer sponsorları arasında ise Netaş, TAV Bilişim, BKM, Alcatel-Lucent, TürkKep, Rota Bilişim Teknolojileri ve OBSS bulunuyor.