Bilişim Zirvesi tüm hızıyla devam ediyor
Bilişim Zirvesi’nde bugün siber güvenlikten teknoloji trendlerine, Türkiye’de teknoloji üretiminden biyometriye kadar bir çok farklı konu üzerine konuşmalar yapıldı.
Teknoloji ile lojistik bilgisi de artıyor
1995 yılında Everest Dağı'na tırmanarak ilk Türk dağcı unvanını alan ve sonrasında 1996 yılında yedi kıtanın en yüksek dağına tırmanarak Yedi Zirveler projesini tamamlayan Akut Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, Bilişim Zirvesi’nde hayat kurtaran teknolojiler üzerine bir konuşma yaptı. 1990lı yıllarda iletişimin oldukça az olduğunu ve dağa tırmandıklarında iki ay kimseyle iletişim kuramadığını vurgulayan Mahruki, “20 sene önce bunların hiçbiri yoktu. O zaman koşullar öyleydi. Ancak artık her an ve her yerde başkalarıyla iletişim kurmak mümkün. Teknoloji ile gelişen fizyoloji bilgisi daha önce hedeflenemeyen rotaların bulunmasını da sağlıyor. Lojistik ve insan zekası birleşince çok büyük hedefler başarılabiliyor. Daha zorlarını da gelecekte yapabileceğiz” dedi.
Mahruki, afetlerden korunmanın da bu günün bilişim teknolojileriyle daha kolay olduğunu belirterek lojistik olarak doğru malzeme olmazsa, doğa koşullarında insanın hayatta kalamayacağını söyledi. Akut’un gelişen enkaz altı görüntüleme ve dinleme cihazları, telsiz teknolojileri, uydu sistemleri ve radyo frekansları kullanarak afet durumunda insanlara çok daha kolay erişebildiklerini ve daha hızlı müdahalede bulunabildiklerini belirtti.
Zirve’de internet ve iletişim teknolojilerindeki trendler üzerinde duran ZyXEL İletişim Teknolojileri Genel Müdürü Vefa Tarhan dünyada 2009 yılından sonra internet bağlantısının popülasyonla ölçülmekten çıkıp, bağlanan cihazlarla ölçülmeye başlandığını belirterek “Ev ortamındaki cihazlar, internete bağlanımı oldukça arttırdı. İnsanlar evlerinde ilk zamanlar sadece bilgisayar ve modemden oluşan temel bağlantıya sahipken, günümüzde çok daha fazla uygulama gelişti ve hepsinin internete bağlanmasıyla bant genişliği gereksinimi doğdu” dedi.
“Tüm teknolojilerin gelişmesini sağlayan temelde içeriktir”
İnternete bağlanan cihaz arttıkça internet güvenliliğinin de bir ihtiyaç haline geldiğini söyleyen Tarhan, “Önceleri bireysel olarak siber saldırıları bir tehdit olarak görmeyip sadece antivirüs kullanılırken, şu an saldırılar büyük şirketlerden çıkıp her bireyi tehdit ediyor. Ülkeler de bu konuda yatırımlar yapmaya başladı. Çünkü internet artık her kurumda temel bir uygulama. Bu yüzden, şirketler gelirlerini arttırmak için her halükarda bu güvenliğe ihtiyaç duyuyorlar” dedi.
Tarhan, “İçerik kraldır” diyerek tüm teknolojilerin gelişmesini sağlayan şeyin içerik olduğunu belirtti ve gelecek 1-3 yıl içerisinde gigabit teknolojinin evimize kadar geleceğini, mobilitenin artacağını, enerji tasarrufunun ön plana çıkacağını ve bulut bilişimin çok önem kazanacağını da sözlerine ekledi.
Netaş CMO’su Selcan Taşkıran küresel tabloya bakıldığında rakamların gittikçe büyüdüğünü ve dünya nüfusunun yüzde 40’ının internet kullandığını belirtti. “Bugünkü yapıda, hem tüketici hem de kurumlardan gelen taleplerle bu teknoloji büyüyor. Bugün, bir gün içerisinde tek bir kişi 14.4 milyar internet sitesine erişebiliyor. Bu büyüyen küresel pazarda ortalama yıllık yüzde 7’lik bir büyüme var. 2015 yılında bu pazarın 3 trilyon dolara çıkması bekleniyor” dedi.
Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojisi gelişiyor
“Türkiye’de toplamda 37 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Mobil internet penetrasyonu ise yüzde 37,1. Bu oran dünya ile paralel gidiyor. Ancak hizmet ve yazılım konularında gelişmemiz gerekli. Çok daha büyümemiz ve küresel standarda ulaşmamız için daha çok çalışmalıyız. Dünya bilgi ve iletişim teknolojisi pazarında daha çok pay elde etmek için ihracat gelirlerini arttırmak önemli. Bulut teknolojisi, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi küresel trendlere yoğunlaşırsak dünya standartlarına ulaşabiliriz” diye ekledi.
API dijital ekonominin temel taşı haline geldi
Telenity Ürün Yönetimi Direktörü Metin Zavrak, farklı cihazların ağ üzerinden birbirleriyle konuşmasını sağlayan API’nin dijital ekonomide yerinin büyük olduğunu vurgulayarak cep telefonumuzdan hava durumuna baktığımızda bile sunucunun API üzerinden buna ulaşmamızı sağladığını belirtti.
“Mobil cihazların satışı bilgisayar satışlarını geride bıraktı. 2017 yılında artık mobil cihaz kullanıcıların sayısı dünyadaki okur yazarların sayısına eşit hale gelecek. Yani, her okur yazar bir mobil cihaz kullanıcısı olacak. 2018 yılında tüm IP trafiğinin yarısı mobil cihazlar üzerinden geçecek ve mobil veri trafiği de artacak. Artık yeni teknolojiler de hayatımıza giriyor. Giyilebilir ve yutulabilir cihazlar, nesnelerin interneti önem kazanıyor. İnsanlar ilerleyen zamanda mobil cihazlar hariç 7-8 cihaza sahip olacak. Bunların hepsi de API ile haberleşiyor. Bu nedenle API gelecekte daha da önem kazanacak” dedi.