Bilişimde ana eğilimler
Anadolu Bilişim uluslararası araştırmaları göz önünde bulundurarak 2012 yılında BT dünyasında yaşananları değerlendirdi ve 2013 yılına dair öngörülerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de 2012 yılında veri merkezlerinin sayısındaki artış, dışkaynak kullanımındaki yükseliş ve kurumların iş uygulamalarını daha yaygın bir şekilde kullanması bilişim sektöründeki önemli gelişmeler arasında yerini aldı. Telekom gelirlerinden arındırılarak yapılan analizler sonucunda Türkiye’de 2012 sonunda bilişim pazarının büyüklüğünün 6,5 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Bunun içinde bilişim hizmetleri pazarının ise 2012 yılında yaklaşık 1,2 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
2013 yılında bilişim dünyasında en çok karşılaşılan trendler mobil cihazlar, mobil uygulamalar, bulut bilişim, stratejik büyük veri, bellek bazlı işlem teknolojileri ve sosyal teknolojiler olacak. Dijital evrenin önümüzdeki yıl yüzde 50 oranında genişleyerek 4 zetabayt olması bekleniyor. Bu veriyi üreten bireysel ve kurumsal kullanıcıların yanına son dönemde cihaz ve makinelerin de eklenmesiyle üretilen verinin çok büyük boyutlara ulaşacağı tahmin ediliyor. Anadolu Bilişim’e göre, bu doğrultuda hem veri depolamaya hem de veriyi anlamlı şekilde analiz edecek iş zekâsı çözümlerine talep artacak.
Teknolojideki bu yoğun değişime ayak uydurabilmek için dışkaynak kullanımı ve teknoloji çözümlerinin hizmet modelinde tedarik edilmesi kurumların hayatını büyük oranda kolaylaştıracak. Bu anlamda önümüzdeki dönemde Anadolu Bilişim tahminlerine göre, BT kaynakları merkezileşerek veri merkezleri ve servis sağlayıcılar tarafında toplanacak. Bulut bilişim ve sanallaştırma teknolojilerinin gelişmesi de bu eğilimi destekleyici bir rol oynayacak. Kurumsal dünyada ise 2013’de iş zekâsı, müşteri ilişkileri, tedarikçi zinciri yönetimi, kurumsal risk yönetimi gibi yeni nesil iş uygulamaları ön planda olacak.