Bilişimde devir artık bulut devri
VMworld 2014 Avrupa bu sene yine İspanya’nın Barcelona şehrinde gerçekleşti. Konferansın en önemli iki konusu ise sanallaştırma ve bulut bilişim oldu.
VMware’in düzenlediği etkinlikte, son kullanıcılara yenilikçi çözümler sunan programlar, hizmetler ve yeni ürünler tanıtıldı. Bunların arasında, şirketlerin Mac ve PC’lerde yerel olarak çalışan uygulamalar üzerinde yönetimini ve güvenliğini sağlayacak VMware Horizon FLEX dikkat çekti.
VMware Son Kullanıcı Bilişimi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Sanjay Poonen yaptığı konuşmada VMware müşterilerin işgücü ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olacak son kullanıcı bilişimi ve mobilite çözümleri ile yaptıkları yenilikleri hızlandırmaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, VMware Workspace Suite, AirWatch Enterprise mobilite yönetimi platformunda yapılan yenilikler ve VMware son kullanıcı bilişimi ürünlerine VMware Horizon FLEX’i de eklediklerinden bahsetti.
Etkinlikte konuşulan diğer bir ürün ise hibrid bulut için oluşturulmuş bir bulut yönetim platformu olan VMware vRealize Suite oldu. VMware Bulut Yönetimi İş Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ramin Sayar, CIO’ların ve BT kurumlarının güvenlik, verimlilik ve maliyetten ödün vermeden daha fazla beceri için uğraştıklarını söyleyerek BT altyapı ve geliştirme ekiplerinden çok sayıda özel ve genel bulutu yönetmeyi, yeni ve modern uygulamaları benimseyerek yeni sistemler oluşturmaları istendiğini, VMware vRealize Suite’in ise kurumlara bunu tek bir çözümle yapabilme imkanı sunduğunu belirtti.
VMware ayrıca Almanya’da yeni bir veri merkezi açacağını ve hibrid bulut platformu olan VMware vCloud Air’i buraya da taşıyacağını duyurdu. 2015 yılının ilk çeyreğinde bu planı gerçekleştirecekleri belirtildi.
Konuyla ilgili Bulut Hizmetleri İş Birimi İdari Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Bill Fathers, bir yıl önce VMware vCloud Air’in tanıtılmasından bu yana VMware’in müşterilere tanıdık ve güvendikleri bir hibrid bulut platformu sunmak adına önemli adımlar attığını ve bu yeni pazarlarda genişlemeye devam ettikçe veri merkezlerinden masaüstü ve mobil uygulamalarına yenilikler getirdiğini de ekledi.
Etkinlikte VMware EMEA Başkan Yardımcısı Jean Pierre Brulard ve VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler ile konuştuk.
Artık her şey mobil hale geldi
VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler, VMware’in son bir iki yılda birden çok alanda faaliyet gösterdiğini, sunucu sanallaştırmasının yanı sıra veri depolama ve ağ sanallaştırmasını da geliştirdiklerini belirterek “Sunucu sanallaştırmasında aslında çok ciddi mesafe kat edildi. Bakıldığı zaman VMware 1998 yılında kurulmuş bir şirket. Bir taraftan genç bir firma belki. Bir taraftan da çok hızlı bir gelişim sağlıyor. Şu anda yüzde 80 gibi bir pazar payına sahip. Artık biraz daha işin içine otomasyonu, yönetimi, yazılım tanımlı veri merkezi konseptini yerleştirmeye başladı. Sanallaştırmadaki başarının ardından veri merkezlerinin diğer bölümlerinde de bir şeyler yapmak istedik. Bu konuda iki yılda ciddi yatırımlar yapıldı. Bu şekilde ürün portföyünü bir anda aslında üç katına çıkardı. Son kullanıcı bilişiminde, masaüstü sanallaştırmada, mobilitede ciddi bir trend görülüyor. Artık her şeyimiz mobil hale geldi. Notebooklar bile daha az kullanılmaya başladı. Öyle olunca bunun nasıl daha etkin kullanılabileceği önem kazandı. Airwatch’ı duymuşsunuzdur. Şu anda hem banka hem diğer kuruluşlarda kullanılıyor. Yatırımlar da giderek devam ediyor” dedi.
Türkiye’deki şirketlerin sanallaştırma ve buluta olan ilgisinden de bahseden Mediçeler, “Özellikle büyük müşteriyle yatırımın geri dönüşü çalışmaları yaptık. Orada gördük ki sanallaştırma tarafına yapılan yatırımın hızlı ve daha fazla rakam olarak da geri dönüşü oluyor. Bu da müşterilerin ilgisini büyük oranda arttırıyor. Şu anda genel bulut Türkiye’de az. Ama orada bir artış potansiyeli var. Özel bulutu en başta finans sektörü kullanıyor. Telekom arkasından geliyor. Sonrasında büyük holdingler, sigorta firmaları. Artık IT yatırımları bir maliyet olarak görülmekten de çıktı. Daha önce ITler hep bir masraf merkezi olarak görülürdü. Şu an daha çok ürünün bir parçası olarak görülüyor. O nedenle ITciler de yönetimde etkin rol almaya başladı. Çünkü yaptıkları şey firmanın iş yapış şeklini değiştiriyor. Ya da müşteriye sunduğu hizmetin şeklini ve o firmayı daha tercih edilir yapıyor” diye ekledi.
Endüstri likit oluyor
Avrupa’daki ekonomik krize rağmen geçen yıla oranla daha fazla katılımcının olduğunu ve bundan dolayı oldukça mutlu olduklarını belirten VMware EMEA Başkan Yardımcısı Jean Pierre Brulard ise “VMworld, sadece bir VMworld etkinliği olmaktan çıkıp artık herkesin katıldığı bir endüstri etkinliği haline geldi. Solution Exchange bölümünde tüm bu ekosistemin ortaklarını, markaları görebiliyorsunuz. Tabi biz de hala yenilikler yapmaktayız. Geçen sene yazılım tanımlı veri merkezleri hakkında konuştuk. Katılımcılar ve müşteriler bu veri merkezlerinin bir sunum olmasından öte gerçek olduğunu belirttiler. Artık yazılım tanımlı veri merkezlerini daha basit, daha çabuk ve daha hızlı hale getirmek için yapı çalışmaları yapıyoruz. Hibrid cloud adına da Almanya’da yeni bir veri merkezi kuruyoruz. Sunucularımızın sayısını da genişletiyoruz. Çünkü geleceğin hibrid olduğuna inanıyoruz. Endüstri artık likit hale geldi. Sağlam yapıdan ziyade artık her şey dijitale dönüşüyor. Artık binlerce uygulama değil, milyonlarca uygulamayla uğraşıyoruz. Aynı şekilde, milyonlarca kullanıcı değil, yüz milyonlarca kullanıcıya hitap ediliyor. Etkinlikte vRealize Suite’i anons etme şansı da bulduk. Burada yaptığımız şey mobil bulut devrini yaratmak” dedi.
Bulut ile birlikte ortaya çıkan güvenlik sorununa da değinen Brulard, yazılım tanımlı veri merkezi içinde güvenlikte de çok ciddi gelişmeler sağlandığını söyledi. Öncesinde veri merkezinin etrafını saran bir duvar olduğunu ve güvenlik açığı oluştuğunda tüm veri merkezine erişildiğini ancak sanal veri merkezi konseptiyle artık her makinenin kendine ait bir güvenlik duvarı olduğunu bunun da güvenlik açığını büyük oranda kapattığını dile getirdi.