Bilişimde Türkiye gündemine yakın bakış
Bilişim Zirvesi, 2018 yılında da yurt çapında verimli ve farklı etkinliklere imza atma hazırlıklarını kesintisiz yürütüyor.
BT yatırımlarının artış trendini 2018 yılında devam ettirmesi beklenirken, bu da her ölçekte her sektörden şirket için BT yatırımlarının bir lüks değil, doğru danışmanlık desteği ile bir gereklilik haline getiriyor. Yıllardır yurt çapında imza attıkları etkinliklerde bu gerçeği vurguladıklarını söyleyen Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun’a göre, Bilişim Zirvesi etkinlikleri; sektörümüzü, yatırımların eğilimini ve finansman çözümü tercihlerini görmek adına benzersiz fırsatlar sunuyor. “Bu fırsatı grup şirketlerimizin faaliyetleri ile buluşturarak, 360 derece iletişim ve bilgilendirme kanalı yaratıyor, bu kanalı sürekli geliştirmenin görevimiz olduğunu da biliyoruz” bilgisini veren Neslihan Aksun, Bilişim Zirvesi çatısı altında buluşan zengin toplantı konsepti hakkında detaylar paylaştı.
Her yıl yeni iller ekleniyor
Türkiye ekonomisinde aslan payını alan KOBİ’lerin bilişim ve bu konuda fiili farkındalıklarını istikrarlı biçimde geliştirmek için kesintisiz olarak devam eden BTvizyon toplantıları, takvime her yıl yeni illerin eklenmesi ile büyüyor. “Tüm Türkiye hedefi ile çıktığımız bu yolda istikrarlı biçimde Anadolu’nun potansiyeline ulaşmaya, İstanbul veya Ankara merkezli yerel ve küresel bilişim şirketlerini buluşturmaya odaklanıyoruz” bilgisini veren Neslihan Aksun, bu planlı adımlarda ne kadar başarılı olduklarını da her yıl elde ettikleri sonuçlarla, ama daha da önemlisi, seslenilen bu kitlenin Bilişim Zirvesi’ne geri dönüşleri ile gördüklerini vurguladı. “Bunun çok önemli bir şans olduğunun farkındayız” yorumunu yapan Aksun’un dikkat çektiği gibi, güncel bilgiye ve yetkin isimlerin önerilerine ihtiyaç en çok Anadolu’da kendini gösteriyor. Anadolu insanı da, kendisine bilgi vereni, bu süreçte köprü olanı takdir etmekten yüksünmüyor. “Anadolu’da yaratıcılık potansiyeli hepimizin malumu, ama bunu fiili ve kapsamlı bir destekle pekiştirmek için Bilişim 500’e eklediğimiz PLUS yeniliğini de unutmamak gerek” eklemesini yapan Neslihan Aksun, şu detayları paylaştı:
Türkiye BT pazarının aynası Bilişim 500
“Sektörümüzün istikrarlı ve demirbaş bilgi kaynağı Bilişim 500’de büyüklük ve ciro olarak yer alamayan, ama alanında veya bölgesinde güçlü konumda olan genç şirketler ve Anadolu firmaları PLUS çatısı altında konumlanıyor. Türkiye’nin bilişim adına ‘en’lerini yıllardır detayları ile ortaya koyarak sektörün potansiyelini gösterirken, yerli ve yabancı ilgisi adına güvenli bir rehberi de sunuyoruz. Pazarın büyüklüğü adına kamu nezdinde birincil rehber olurken, Türkiye BT pazarının esas büyüklüğünü uçtan uca görebilmenin de önemine inanıyoruz. PLUS yapısı, kamu ve özel sektör nezdinde rüştünü çoktan ispat eden Bilişim 500’ün devamı niteliğinde. Bu nitelik, Türkiye’nin gerçek BT pazarını anlamak, fırsat noktalarını yakalamak adına büyük önem taşıyor. Hele de bilişim farkındalığının ve girişimciliğin sadece büyük şehirlere has olmadığını göstermek adına… Yol haritamızın doğruluğuna ve gücüne inanıyoruz. Çünkü geldiğimiz noktada teknoloji yatırımı yapmak, en yeni ve en verimli olanı takip etmek şirket ölçeğinden veya sektörden bağımsız bir zorunluluk. Buna karşılık, her ölçekte şirketin bilişim okuryazarlığı ve teknoloji farkındalığı bu zorunlulukta belirleyici.”
Teknoloji Platformları verimli buluşma noktası
BTvizyon Anadolu toplantılarıyla yıllardır bu farkındalığın yurt çapında gelişmesi için hep aynı heyecanla adımlar atarken, Teknoloji Platformu başlığında öne çıkan teknoloji gündemini, alanının uzman isimleri ile katılımcılara sunmak da Bilişim Zirvesi’nin öncelikleri arasında. Bu bilinçle atılan adımlar, 2017 yılında da dört verimli Teknoloji Platformu konferansının katılımcılarla buluşmasını sağladı.
‘Kamuda BT Yönetişimi ve Endüstri 4.0’ başlığında bu iki tanımın birbirini nasıl tamamlaması gerektiğine odaklanılırken, ‘Siber Güvenlik 4.0 ve Felaket Kurtarma Yönetimi’ konferansında siber risklere, güvenlik yatırımlarında sürekliliğin esas olduğuna değinildi. ‘Dijital Evrim Teknoloji Platformu’ ile tüm sektörleri bağlayan bir ‘evrim’ gerçeğine uzman isimlerin sunumları ile dikkat çekilirken, ‘Dijital Ekosistem: IoT ve M2M Teknoloji Platformu’ ile bu evrimi kurumsal fayda için sürekli ileri taşımanın ipuçları ele alındı.
Duvarın arkasındaki detaylar zirvede tartışılacak
Teknolojide sonu olmayan gelişimi, doğru bir farkındalıkla bireysel hayata olduğu gibi kurumsal hayata da aktarmak bir zorunluluk. Hatta Neslihan Aksun’un tabiriyle bu bir tercih olmaktan çıkalı çok zaman geçtiği gibi, ‘tamam mı devam mı?’ sorusuna verilecek yanıt, bu konuda kurumsal stratejinin de netleşmesi demek. İşte bu bakış açısı da Bilişim Zirvesi’ne her yıl birbirinden çok farklı, gündemle örtüşmekle kalmayıp bilfiil gündemi yaratan Teknoloji Platformu toplantılarına imza atma gücünü veriyor. “Sözün özü; en yenilerle yine karşınızda olacak, reel sektör ve BT dünyasını buluşturma misyonumuzu devam ettireceğiz” diyen Neslihan Aksun, 2017 yılı Bilişim Zirvesi’ni değerlendirirken, 2018’e dair de ipuçları paylaştı. 17. Bilişim Zirvesi’nde iş dünyası ve kamunun gösterdiği yoğun ilgiyle bir kez daha tamamlandı. 7-8 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde iki gün boyunca “Yıkıcı ve Yenilikçi Dijital Ekonomi” çerçevesinde, “REkonomi Başlıyor!” mottosuyla dijital ekonominin duvarlarını nasıl yıkmakta olduğunu gündeme taşıyan zirvenin açılış gösterisinde, 2018 yılında düzenlenecek Bilişim Zirvesi’nin mottosu da “Duvarın Ardı – Beyond the Wall” olarak duyuruldu.
Bilişim Zirvesi, bir kez daha gündemi belirleyecek
Altı salonda paralel olarak gerçekleşen oturumlarda Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen kanaat liderleri, kendi alanlarındaki uzmanlıklarını iki gün boyunca Bilişim Zirvesi’17’ye katılan 2 bin 379 karar verici kişi ile paylaştı. 200’ü aşkın konuşmacı ve panelistin sahne aldığı Bilişim Zirvesi’nde, 4 bini aşkın katılım alan 18 farklı program içeriğinde, “Duvarlar yıkılırken altında kalmayın, önümüzdeki yıl sizlere duvarın ardındakileri de göstereceğiz” mesajı paylaşıldı. Bu noktada Aksun, 2018 yılı planlarını da şöyle paylaştı:
“2018’in Kasım ayında gerçekleşecek olan 18. Bilişim Zirvesi için 9 Kasım 2017 itibarı ile çalışmalarımıza başladık. Şu an zirvenin tüm yol haritasının hazır olduğunu vurgulamak isterim. 18. Bilişim Zirvesi’nde yapay zekanın gelişmiş öğrenimini pek çok farklı başlıkta ele alacağız. Yapay zekanın endüstrilere etkisi ile tüm sektörlerin detaylı inceleneceği projede; öğrenen ve idrak eden sistemler ile büyük veriyi, yaratıcı yıkımı, özgün zekayı, dijital düşünen bireylerin ve organizasyonların tek dili konuştuğu ortak bir dijital zekada yüksek teknolojileri kökten inceleyeceğiz. Kasım 2018’de duvarın ardında yer alan tasarım odaklı düşüncelerden dijital kalkınma becerilerine, zekâ ile konforlu yaşamdan öğrenen – davranan – merak eden sistemlere, karar verebilen mekaniklerden öğrenen yepyeni bir endüstriye kadar ne kadar merak edilen ve hayal edilen varsa konuşacağız ve bir kez daha gündemi beraber belirleyeceğiz.”
Tepeden tırnağa değişime şahit oluyoruz
Bilişim Zirvesi’18 “Akıllı Şeyler- Bilen Teknolojiler’’ ana temasıyla bireyler, şirketler ve ülkeler için akıllı, zeki ve otonom bir dijital yaşam modelini tüm dinamikleriyle tasarlayıp, kurgulayıp kamuoyunun gündemine getiriyor.
Duvarın Ardı’nda artık bizi ‘Akıllı Şeyler ve Bilen Teknolojiler’ bekliyor. İnsanın yaşam ekosistemindeki her şey dijital sinir ağlarıyla birbirine bağlanarak akıllı ve otonom hale geliyor. Tüm nesneler, eşyalar ve canlılar olarak tanımladığımız bu ‘akıllı şeyler’ empati kurabilen, merak edebilen, öğrenebilen, karar verebilen, uygulayabilen, tasarlayabilen, kurgulayabilen özellikler kazandırılmış yapay zeka teknolojisinin bir ürünü. ‘Akıllı Şeyler’ bağlantılı ve etkileşimli şekilde birbirini yöneterek bizi bütünsel bir dijital zekaya taşıyor. Fikir ve düşünce liderleri, yönetim guruları, gelecek tasarımcıları, akademisyenler, iş profesyonelleri, teknoloji liderleri, uzmanlar, yöneticiler, kanun yapıcılar, yasal düzenleyiciler, sivil toplum kuruluşları, toplumbilimciler, mühendisler insanlığın yeni çağına tanık olmak için Bilişim Zirvesi’nde olacak.