Bilişimde yine ‘en’leri belirledik
Yorucu bir haftanın ardından merhaba,
Manşet haberimizde de göreceksin, yorulduk ama haklı bir sebeple: Türkiye'nin ilk 500 bilişim şirketini 17’inci kez açıkladık. 500 Bilişim Şirketi Araştırması'na göre; Bilgi Teknolojileri şirketleri arasında liderliği İndeks Bilgisayar alırken, İletişim Teknolojileri şirketleri sıralamasında ise zirve Türk Telekom’un. Sektörümüzün büyümesine ayna tuttuğumuz için ne mutlu bize.
Seyahat sitesi momondo’nun yeni araştırmasına göre tatile çıkmak istesek de nereye gideceğimize karar vermekte pek zorlanıyoruz. Öyle ki, gezginlerin yüzde 9’u, belirli bir şehre yönelik uçuş aramak yerine, dünyanın tüm noktalarına yönelik arama yapıp, tercihini de böyle yapıyormuş. Bu gerçekten yola çıkan momondo da yeni özelliği ‘Herhangi bir yere götür’ ile tatilcilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyormuş. Deneyelim, biraz olsun bilinçli gezelim.
Madem geziyoruz, o zaman bir bilgi daha. Küresel seyahat teknolojisi şirketi Sabre Corporation bir rapor hazırlamış ve müşteri odaklı havaalanları ile müşteri deneyiminin nasıl değişeceğini incelemiş. Şu bir gerçek ki havaalanlarında yolcu trafiği artmaya devam edecek, bununla beraber yolcuların beklentileri yükselecek, güvenlik talepleri kaçınılmaz olarak artacak, ama operasyon bütçesi de sınırlı kalacak. Bu kapsamda havaalanlarının, havayollarının, hava ulaşımının değer zincirine katkıda bulunanların, yolcuyu merkeze alarak tüm süreci tekrar tanımlamak için daha önce hiç yapılmamış yenilikleri ve işbirliğini yapması şart. Zaten havayolu ve havaalanı müşterileri de artık seyahat ederken sosyal hayatta, bankalarda ve perakende mağazalarda yaşadıkları bağlantılı, içerik olarak zengin, pratik ve kişiselleştirilmiş deneyimleri yaşamak istiyor. Bu da akıllı havaalanı demek.
Akıllananlar sadece havaalanları da değil. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, hayatımızın her alanında yer alan teknolojinin son dönemde mobilyalarımıza da dokunduğunu söylemiş. Öyle ki, teknoloji merakının artmasıyla evde kullanım için telefon şarj eden, Bluetooth bağlantılı koltuklar üretilmeye başlanmış. Teknolojik mobilyalar evlerdeki yerini almaya başladı anlayacağın.
Havaalanı, mobilya derken, biraz daha bireysele iniyorum. Atasay, mücevher ve teknolojiyi ‘Smart Jewelry’ ve ‘Smart Business’ta buluşturmuş. Kadın ve erkekler için tasarlanan ürünlerle giyilebilir teknoloji alanına giriş yapan Atasay, iki farklı kategoride geliştirdiği ürünlerde teknolojiyi şıklıkla birleştiriyormuş. Kişiye özel video ve görsellerin yüklenebildiği Smart Jewelry ürünleri farklı tasarımlardan oluşan kolye, bileklik, yüzükten oluşuyor. Giyilebilir teknolojiyi hem erkekler hem kadınlar için sunan bu Smart Business kartvizit tanımlı kol düğmeleri ve yüzüklerle mücevherat sektöründe yerini almış.
Yine bir inovasyon, ama bu sefer ‘olmamasını’ dilediğimiz bir konuda. Güvenlik şirketi Pronet, “Panik Butonu” uygulamasıyla kadınların güvenlik ihtiyacına yanıt veriyormuş. Acil durumlarda yakınlardan yardım istemeyi mümkün kılan uygulama, tehlike anında sadece tek dokunuşla o anki konumu seçilen iki kişiye ulaştırarak durumdan haberdar ediyormuş. AppStore ve Google Play’de ücretsiz olarak sunulan Panik Butonu, Pronet abonesi olsun olmasın, isteyen herkes tarafından kullanılabiliyormuş. Yerinde bir uygulama, ama dilerim uygulamaya gerek olmasın.
Bu haftanın çevreci bilgisi, ziyadesiyle yaratıcı. Biliyorsun, Solar Impulse 2 hava taşıtı, 9 Mart 2015 tarihinde başladığı 17 bacak, 43 bin kilometrelik yolculuğunun başlangıç noktası olan Abu Dabi'ye 26 Temmuz 2016 tarihinde indi. Solar Impulse ekibi, güneş enerjisiyle çalışan uçağını inşa etmek için Dassault Systèmes'in 3DEXPERIENCE platformuna dayanan sektöre özel çözüm deneyimi Engineered to Fly çözümünü kullanmış. Güneş enerjisi gibi kaynakları verimli kullanmak adına bu başarının dalga dalga yayılması dileğimdir.
Cebimizde haklı bir yeri olan Mastercard, logosunu ve marka kimliğini yenilemiş. Mevcut logodan çok fazla uzaklaşmak istemeyen marka, küçük ama fark yaratan değişiklikler ile bir logo değişimine imza atmış. Markanın en çok bilinen öğeleri, yani kesişen kırmızı ve sarı daireler ile Mastercard adını koruyarak yeni logo oluşturulmuş.
Sıra haftanın başarı detaylarında… Fujitsu, üst üste dördüncü kez Gartner tarafından; Veri Merkezi, Dış Kaynak Kullanımı (DKK) ve Altyapı Programı Hizmetleri (IUS) alanında Avrupa'da Magic Quadrant lideri seçilmiş. Uluslararası Kalite ve Verimlilik Merkezi IQPC tarafından verilen ve ‘çağrı merkezlerinin Oscar’ı’ olarak bilinen Mükemmellik Ödülleri’nde ise Türkiye’den ödül alan tek şirket SESTEK olmuş. SESTEK, aynı kategoride yarışan küresel rakiplerini geride bırakarak, En İyi Teknoloji Çözümü Sağlayıcısı ödülünü almış.
Koç Üniversitesi, WHU-Otto Beisheim School of Management, INSEAD ve Avrupa’nın önde gelen diğer işletme okulları ile ortaklaşa düzenlenen Industrial Excellence Award 2016 yarışmasının Türkiye şampiyonu ise Vestel Beyaz Eşya olmuş. Vestel Beyaz Eşya bu ödülle Ekim ayında Almanya’da Industrial Excellence Award Avrupa Şampiyonluğu’nda Türkiye’yi temsil edecek.
Küresel finans yayınlarından Global Finance’ın bu yıl 17’incisini düzenlediği 2016 Dünyanın En İyi Dijital Bankaları Ödülleri’nden Odeabank 5 ödülle dönmüş. Odeabank Bireysel Bankacılık kategorisinde Türkiye’nin “En İyi Dijital Bankası” seçilirken, “Fatura Ödeme ve Gösterimi”, “Bilgi Güvenliği”, “Yatırım Hizmetleri” ve “Sosyal Medya” kategorilerinde de Batı Avrupa’nın en iyisi olmuş.
Bu hafta mektubuma noktayı, örnek olmasını dilediğim uzun soluklu bir çalışma ile koyuyorum. Türkiye’nin “Dijital Dönüşüm” ile kalkınmasını desteklemek amacıyla Vodafone tarafından kurulan Türkiye Vodafone Vakfı, 9 yıldan bu yana kesintisiz sürdürdüğü sosyal sorumluluk hamlesine yatırımlarını artırarak devam ediyor. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında 29 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri bugüne kadar 3.5 milyonu aşkın insana dokunan Vodafone, ihtiyaç haritasına göre projelerine yenilerini ekleyerek yatırımlarını sürdürüyor. Bu yıl da Dijital Dönüşüm Hareketi’nin önemli bir parçası olan ‘Dijital Kalkınma Seferberliği’ni başlatmak temel hedef.
Bu hafta da bu kadar olsun, yeniliklerle yine burada olacağım,