Bilişimden paradigma değişimi
Bilişim sektörü, insanlık tarihi boyunca var olan yenilikçilik olgusunun günümüzde en çok yön verdiği sektörlerin başında geliyor. Bu sektörün çıktıları, eğitim, sağlık, finans, ulaştırma, üretim ve tarım gibi birçok temel sektörde paradigma değişimine neden oldu.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz
Bunun sonucunda, bu sektörlerdeki üretim süreçleri bilişim sektörünün ürettiği çözümlerle yeniden şekillendi. Ancak, blişim sektörünün getirdiği yenilikler ışığında gelinen aşamada, sektörün kendi içinde de bir paradigma değişimi yaşadığına şahit oluyoruz. Veri saklama, işleme ve iletim kapasitelerinde yaşanan gelişmelerle genişbant teknolojileri (özellikle mobil geniş bant) her geçen gün benzeri olmayan yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu bağlamda, ‘Bulut Bilişim’ de bunlar arasında en çok tartışılan konulardan birisi olarak ön plana çıkıyor. Ancak bana göre, önümüzdeki 10 yılı köklü bir şekilde değiştirecek olan kavramlar: ‘Nesnelerin İnterneti’ ve ‘Büyük Veri’. Şu anda ortalama bir insanın sahip olduğu internete bağlanabilen cihazlar mobil telefon ve kişisel bilgisayarla sınırlıyken, yakın gelecekte gündelik hayatta kullanılan dayanıklı tüketim mallarının birçoğunun kapalı ya da açık bir iletişim ağına bağlanabilmesi bir norm haline gelecek. Bu cihazlardan elde edilen verilerin mevcut temel veriler ve analiz araçları kullanılarak işlenmesiyle muazzam büyüklükte bir ekonomik değer yaratılacağını düşünüyorum. Birer ekonomik değer olmalarının yanı sıra ve daha da önemlisi; bütün insanlık olarak tecrübe ettiğimiz daha fazla kaynak tüketimine odaklı ve sosyal maliyetleri göz ardı eden yaşam biçimi nedeniyle yıllar boyunca daha da zorlaşan insan hayatının ve özellikle kent yaşamının kolaylaşmasını sağlayan ‘akıllı’ uygulamaların öncülük ettiği bir dönüşümü yaşayacağız. İşte bu noktada, çokça telaffuz ettiğimiz ‘Akıllı Ulaşım’, ‘Akıllı Binalar’, ‘Akıllı Şebekeler’ ya da ‘Akıllı Kentler’ gibi konular bu dönüşümün birer parçası olacak.
BThaber çok değerli bilgi birikimine sahip
Bilişim sektörünün ön ayak olduğu bu dönüşüm sürecinde insanların bilgilendirilmesi ve onların da bu sürece dâhil edilmesinde kitle iletişim araçları, çok kritik bir noktada yer alıyor. Sektörel yayıncılık alanında faaliyet gösteren BThaber Gazetesi, bu önemli görevi 20 yıldır yerine getiriyor. Bu uzun sürede, bilişim alanında yaşanan gelişmelere hem tanıklık edip hem de bu gelişmeleri okuyuculara aktarmanın BThaber bünyesinde çok değerli bir bilgi birikiminin oluşturduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda, ülkemizin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde aktif bir şekilde yer almaya devam etmenizi içtenlikle temenni ediyorum.