Bilişimin 500 yıldızı parladı
İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen ‘İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2009’ Araştırması, sektörün gelişim yönü, eğilim ve beklentilerini ortaya koyarken, farklı kategorilerde ciro sıralamasına göre sektörün en büyüklerini de belirledi. İnterpromedya Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Grubu tarafından gerçekleştirilen ‘İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2009’ Araştırması, sektöre ayna tuttu. Sektör şirketlerini cirolarına göre sıralayan araştırma, sektörün bir yıllık performansını da sergiledi. 2008 yılına göre dolar bazında yüzde 12,6 küçülen pazar, 2009 yılını 24,6 milyar dolarlık büyüklükle noktaladı. Yaşanan ekonomik durgunluğun donanım pazarında yüzde 20’lik gerileme yarattığı sektörde hizmet pazarı yüzde 11’lik payı ile en fazla büyüyen pazar grubu oldu. Dışkaynak kullanım hizmetleri de yüzde 40’lık büyüme oranı ile bu sonuçta etkili oldu. Yüzde 5,6 oranında büyüyen yazılım pazarında, doküman yönetimi, ERP, mobil, güvenlik ve sektörel yazılımlar, bu alanda büyümenin kaldıraçları oldu. Yüzde 40’ın üzerinde büyüyen doküman yönetimi yazılımları bu alanda başı çekti.
2010 yılında yüzde 6,5 büyüme
Pazarın, 2010 yılında ise büyüyeceği ve 26,2 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Bilgi teknolojileri pazarının yüzde 9 büyüyerek 7,7 milyar dolara, iletişim teknolojileri pazarının ise yüzde 5 büyüyerek 18,5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 2010 yılında yazılım pazarındaki büyümenin de artarak devam edeceğinin beklendiği pazarda, yıl sonunda KOBİ’lerin yatırımlarını artırması ve kurumsal tarafta da yıl boyunca depolama, yedekleme, sanallaştırma, doküman arşiv yönetimi ve sunucu konsolidasyonu yatırımlarının devamı bekleniyor. Hizmet pazarının ise 2010 yılında yüzde 6 oranında büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. İletişim teknolojileri pazarında ise ibre 2010 yılında yüzde 5’lik bir büyümeyi gösteriyor. 2010 yılında 3G ile birlikte gelen hizmetler nedeniyle telekom donanımı satan şirketlerin iyi durumda olacağı öngörülürken özellikle operatör destekli yapılan 3G cep telefonu kampanyalarının artacağı, akıllı telefon kullanımı ve altyapı yenilemelerinin pazarı büyüteceği tahmin ediliyor.
En büyükler sıralandı
Araştırma, 2009 yılı ciro sıralamasına göre ilk 500 bilişim şirketini belirlerken 48 farklı kategoride de satış gelirlerine göre birincileri de ortaya koydu. Sıralamada 2008 yılındaki ilk on şirket aynı kalırken, bu yıl eklenen alternatif telekom operatörleri, çağrı merkezleri hizmetleri gibi özel kategorilerle farklı şirketler de ödüllendirildi. Araştırma sonuçlarına göre; Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea, KVK, Genpa, İndeks, HP, Teknosa ve Digiturk ilk 10 sırayı paylaştılar.
Araştırma ile ilgili ayrıntılı içeriğe, gelecek hafta yayınlanacak olan dosya sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
“Bilişim Suçları Merkezi’ne destek vermeye hazırız”
Bilişim 500 törenine katılan konuşmacılar, sektöre mesajlar da verdiler. Bankacılık sektörünün teknolojiyi ve bilgiyi en iyi kullanan sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Son 30 yıla baktığımızda bankacılık 29 kat büyümüş” dedi. Elektronik havale ve EFT işlemlerinin artışına işaret eden Özince, bunun kayıtlı paranın artışının göstergesi olduğunu dile getirdi.
Konuşmasında bilişim suçlarına ve bu konunun kendi sektörleri açısından önemine değinen Özince, konuyla ilgili olarak İstanbul’da Bilişim Suçları Merkezi’nin kurulmakta olduğunu belirtti. Özince, merkeze destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Yatırımlar için SPK da düşünülmeli
Teknoloji konusunda ülke olarak çok da yeterli olmadığımızı ve insan kaynağının fikrini paraya dönüştürmeyi henüz başaramadığını belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray da teşvik ve desteklerin çok dikkatli dağıtılması gerektiğini vurgularken, sektöre yeni yatırımlarında ve sermaye arayışlarında SPK gibi bir kurumun olduğunu muhakkak hatırlamaları gerektiğinin mesajını verdi. SPK olarak bir teknoloji platformu oluşturmak istediklerini de belirten Akgiray, tüm borsa işlemlerinin geçtiği bir ana sunucunun yer aldığı veri merkezi kurmak istediklerini ve dünyada bu uygulamanın bir ilk olacağını belirtti.
Başka ülkelerden istihdam yaratan şirketlere kınama
BTK Başkanı Tayfun Acarer, sektördeki logaritmik büyümeye dikkat çekti. İnternette özgürlük konusuna da değinen Acarer, “Sitelerin evrensel değerlere ve ülkelerin iç mevzuatlarına uygun olması gerekir” dedi. Acarer, ucuz insan kaynağı için başka ülkelerden istihdam yaratan şirketleri kınadıklarını da ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise bankacılardan ve devletin tüm kurumlarından öz kaynaklara ve ulusal dinamiklere daha fazla önem verilmesini istedi. Yıldırım, alan adlarının düzenlenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü de söyledi.
Kurulum çalışmaları sürdürülen Bilişim Suçları Merkezi konusuna da değinen Yıldırım, “Türkiye 15 gün içinde Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi’ni imzalayacak” dedi.