Bilişimle gelişimde küresel rehber SAP
Türkiye pazarında özellikle gençlerin bilişim yetkinliğinin artırılması için farklı işbirliklerine imza atan SAP Türkiye, ‘1 milyon yazılımcı yetiştirme hedefine’ de destek vermeye hazır.
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lider olan SAP’nin uçtan uca çözümleri ve servisleri, 180’in üzerinde ülkede üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 440 binden fazla kurumun değişimlere uyum sağlamasına, daha kârlı bir şekilde faaliyet göstermesine ve rekabette öne geçmesine olanak tanıyor. “SAP; sunduğu bulut, nesnelerin interneti, yapay zeka, gelişmiş analitikler gibi ileri teknolojiler ile kurumların birer akıllı işletmeye dönüşmesini sağlıyor” vurgusunu yapan SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, bu yorumunu da örnekliyor. Buna göre, Forbes Global’deki 2 bin şirketin yüzde 92’si, dünyanın en değerli 100 markasının 98’i ve dünyanın çevreye en duyarlı şirketlerinin yüzde 97’si SAP yazılımlarını kullanıyor. Bugün dünya genelinde gerçekleşen finansal işlemlerin yüzde 77’si bir SAP sistemine dokunurken, küresel bazda medikal cihazların yüzde 82’si, gıda ürünlerinin ise yüzde 78’i de SAP müşterileri tarafından dağıtılıyor.
SAP Türkiye ise kurulduğu 2001 yılından bugüne istikrarlı bir şekilde büyüyor. “Bin 400’ün üzerinde kurumun dijitalleşme yolculuğunda en yakın iş ortağı olarak çalışarak, Türk şirketlerinin global arenada dünya devi markalar yaratmasına katkı sağlıyoruz” yorumunu yapan Uğur Candan, Türkiye pazarındaki müşteri dağılımı hakkında da ayrıntıları paylaşıyor. Buna göre, yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i ve Borsa İstanbul (BİST) listesinin en tepesindeki şirketlerin yüzde 85’den fazlası iş süreçlerini SAP yazılımları ile yönetiyor. Türkiye’deki 60’a yakın yerel iş ortağı ve müşterilerde görev alan 10 binden fazla SAP Danışmanı ile çok yetkin ve geniş bir ekosistem oluşturduklarına dikkat çeken Uğur Candan, bu dev yapının koronavirüs sürecinde üstlendiği görevleri şöyle anlatıyor:
Koronavirüs etkilerine karşı SAP çözümleri işbaşında
“Öğrenen makineler, yapay zekâ, nesnelerin interneti, gelişmiş analitikler ve blokzincir gibi yüksek teknolojilerin etkisi ile dijitalleşme artık bir seçenek olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline geldi. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle küresel ekonominin ve iş hayatının tüm dengeleri değişti. SAP bu dönemde koronavirüs pandemisi ile mücadele için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC Foundation) 3 milyon euroluk acil fon sağladı. Öte yandan, pandeminin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya destek olmak amacıyla belirli çözümlerimizi de tüm kurumların erişimine açtık. Salgın döneminde tedarik zincirindeki aksamaları önlemek için SAP Ariba Discovery, çalışanlarıyla ve müşterileriyle kesintisiz ve güvenilir ilişki kurmak isteyen kurumlar için Qualtrics Remote Work Pulse ve Customer Confidence Pulse, uzaktan çalışması gereken kurumları desteklemek üzere SAP Litmos, ortak görev takibi ve proje yönetimi için Ruum by SAP gibi çözümlerimizi ücretsiz olarak kullanıma açtık. Ayrıca, öğrencilerden profesyonellere kadar bu pandemi döneminde öğrenmeye devam etmek isteyen herkes için yenilikçi ve interaktif eğitim içeriği sunan yeni bir dijital eğitim platformu oluşturduk. Ücretsiz olarak sunduğumuz bu çözümleri mümkün olduğunca farklı kanallardan duyurmak için de üyesi olduğumuz TÜSİAD, YASED ve AHK gibi sivil toplum kuruluşları (STK) ile de yakın işbirliği içindeyiz.”
Dijital dönüşümde liderlik misyonu kamuda
Bu süreçte de tüm kamu kurumlarının dijital dönüşümlerine destek olacak teknolojileri sağlamak için hazır olduklarını vurgulayan Uğur Candan, “İnanıyoruz ki, kamu sektörünün dijital dönüşüme öncülük etmesi Türkiye’deki diğer sektörlerin dönüşümünün de hızlanmasını sağlayacaktır” yorumunu yapıyor. Türkiye’de son 19 yıldır gerçekleşen özel sektör kaynaklı büyümenin altyapısında SAP yazılımlarının önemli bir etkisi olduğunu belirten Uğur Candan, ekliyor: “SAP Türkiye olarak özel sektördeki stratejik iş ortağı rolümüzü kamu sektöründe de güçlendirerek, Türkiye’nin 2023 yolculuğunda kamu sektöründeki stratejik iş ortağı olmayı hedefliyoruz.”
SAP Türkiye, dijital dönüşüm konusunda kamuda çok önemli projeler hayata geçiriyor ve geçirmeye de devam ediyor. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğuna kamunun öncülük etmesinin dönüşüm sürecini de hızlandıracağına işaret eden Uğur Candan’a göre, bu çerçevede özellikle uluslararası işbirliklerinin güçlendirilmesi ve regülasyonların bulut teknolojileri gibi ileri teknolojilerin kullanımını, gerekli güvenlik koşullarının sağlanması ile mümkün kılması da öncelikli konular olarak sıralanıyor.
İstanbul’daki SAP Yazılım Geliştirme Merkezi, Türkiye’ye verilen önemin de göstergesi
SAP Türkiye, teknoloji alanında Türkiye’nin global arenada gücüne güç katmak için de önemli adımlar atıyor. Bunun bir örneği olarak SAP’nin dünya genelinde sadece 20 ülkede geliştirme merkezi var ve bunlardan biri de Teknopark İstanbul’da. SAP olarak, Türkiye’de bir ‘İnovasyon ve Geliştirme Merkezi’ kuran ilk global yazılım şirketi olmanın haklı gurunu yaşadıklarının altını çizen Uğur Candan, bu merkezi ve önemini şöyle anlatıyor:
“2013 yılında açılışını dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın gerçekleştirdiği SAP Yazılım Geliştirme Merkezi; büyük veri ve bununla bağlantılı olarak yapay zeka ve makine öğrenmesi alanlarında Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Geçtiğimiz yıl kadrosunu iki katına çıkardığımız bu merkezde genç Türk mühendisler; yazılım geliştirme, yazılım test ve kalite kontrol geliştirme süreçleri ve bulut operasyonları olmak üzere 3 temel konuya odaklanıyor. SAP’nin tüm dünyadaki müşterilerinin kullandığı büyük veri çözümünün en önemli bileşenleri de işte bu merkezde kodlanıyor. 2019’da SAP Geliştirme Merkezi’ni iş ortaklarımızın da desteği ile yeni nesil teknolojileri canlı olarak sunduğumuz bir Deneyim Merkezi ile büyüttük. SAP Deneyim Merkezi’nde SAP’nin dünyada 440 binden fazla müşterisinden aldığı ilham ve edindiği tecrübeyle geliştirdiği projeler ve ihtiyaçlara en uygun senaryolar yer alıyor. Yapay zeka, öğrenen makineler, sanal gerçeklik, blokzincir ve robotik süreç otomasyonu gibi yüksek teknoloji alanlarında 9 farklı senaryo bulunan bu merkezde SAP ekosisteminin yanı sıra üniversiteleri, girişimcileri ve sivil toplum kuruluşlarını da ağırlıyoruz. Türk şirketlerinin dijital dönüşüm süreçlerindeki ihtiyaçlarına odaklanarak tasarlanan SAP Deneyim Merkezi’nde kurumlar, “Model bir İşletme” üzerinden ileri teknolojileri kendi iş süreçlerine nasıl adapte edebileceklerini somut olarak gözlemleyerek, Türkiye’ye katma değer sağlayacak yeni iş fikirleri geliştirebiliyor. 2020 yılı itibarıyla yenilediğimiz canlı senaryoları ise salgın nedeniyle sanal turlar formatında ziyaretçilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz.”
Türkiye’nin ‘1 milyon yazılımcı yetiştirme hedefine’ tam destek
Türkiye, genç ve bilişime ilgi duyan nüfusu ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden de biri ve Candan’a göre Türkiye, bu yönleri ile büyük bir potansiyeli de içinde barındırıyor. Bu potansiyeli olabilecek en iyi şekilde açığa çıkarmak için teknoloji uzmanlıklarını ve iş gücünü insanların hayatına iyilikle dokunmak ve topluma katkı sağlamak için seferber ettiklerini vurgulayan Uğur Candan, bu doğrultuda çeşitli STK’larla işbirliği yaparak, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine, çocukların ve gençlerin dijital okuryazarlığının artırılmasına ve yetenek gelişimine odaklanan projeler hayata geçirdiklerine dikkat çekiyor.
Kısa bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan “1 Milyon Yazılımcı Projesi” için de gereken tüm desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Uğur Candan, gençler için yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor:
“SAP Genç Profesyoneller Programı ile Türkiye’de bugüne kadar 100’den fazla genç SAP’den global sertifikalarını aldı ve bu gençler “SAP Danışmanı” unvanıyla istihdam edildiler. Programın 3 farklı şehirde düzenlenen 4 etabı için İstanbul’da Deloitte, Ankara’da Türk Kızılayı, ODTÜ Teknokent Bilişim ve İnovasyon Merkezi ve Growth Circuit Cozone, Gaziantep’te ise Gaziantep Sanayi Odası ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile işbirliği yaptık. Programın 17 Haziran 2020 tarihinde başlayan 5’inci etabı ise Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (ESİAD) katkıları ile İzmir’de düzenleniyor. Salgın nedeniyle online olarak gerçekleşecek derslerde üç ay boyunca gençler, SAP’nin akıllı kurumsal kaynak planlama çözümü olan SAP S/4HANA’ya odaklanacaklar. 2018’de Türkiye’de başlattığımız SAP Genç Profesyoneller Programı ile dijital dönüşüm ile kurumlarda ortaya çıkan yetenek ihtiyacına katkı sağlamayı hedefledik. SAP’nin 2012’de kurduğu SAP Eğitim ve Gelişim Enstitüsü tarafından yürütülen SAP Genç Profesyoneller Programı, üniversiteden yeni mezun gençlere, gelişim planına dayalı 2 – 3 aylık ücretsiz ve kapsamlı bir eğitim sunuyor. Bugüne kadar dünya genelinde 24 ülkede 2 bin 720’den fazla genç bu programda eğitim aldı ve bu gençlerin yüzde 99’undan fazlası da SAP iş ortaklarında ya da müşterilerinde istihdam edildi. Programda katılımcılar, SAP’nin özellikle en son inovasyonlarına odaklanarak, SAP çözümlerine dair teknik ve fonksiyonel bilgiyle donatılıyor. Bunun yanı sıra bütünleşik bir eğitim yaklaşımı doğrultusunda gençler, katıldıkları atölyeler ile iletişim, sunum teknikleri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımını öğrenerek onları rekabette öne geçirecek kişisel becerilerini geliştirme şansı da elde ediyor.”
“Siz hayal edin, gelin çözümü birlikte geliştirelim”
SAP Türkiye, kurumsal uygulama ve yazılım alanında pazar lideri olarak yaklaşık 20 yıldır Türkiye’de hem müşterilerinin dijital dönüşüm yolculuklarında destek veriyor hem de kurumsal sosyal sorumluluk ve eğitim programlarıyla gençleri dijital yeteneklerle donatıyor. “Bugüne kadar ülkemize ve bizlere güvenen kurumlara değer katmak için daima kendimizi aşmaya çalıştık” diyen SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, önceliklerini ise şöyle tanımlıyor:
“Türkiye’de müşterilerimize “Siz hayal edin, gelin çözümü birlikte geliştirelim” diyerek yolumuza devam ettik. Her zaman olduğu gibi bundan sonra da müşterilerimizi merkeze alarak ihtiyaç duydukları yenilikçi teknolojileri ve dijital dönüşüm stratejilerini geliştirmeye ve ülkemizin dijitalleşme yolculuğuna destek olmaya devam edeceğiz.”
SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan