Bilişimle ve yerli yazılımla ilgili projeler artacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 6 Ocak tarihinde Ankara basınıyla bir araya geldi. Bakan Yıldırım, TCDD Kule Restorant’ta gerçekleştirdiği basın toplantısında; 2016-2019 dönemindeki hedeflerini paylaşırken gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün ve Avrasya Tüneli’nin, 2016 yılının sonunda hizmete girmiş olacağını söyledi ve karayollarında bu yıldan itibaren güney kuzey eksenli koridorlarda çalışmalara hız verileceğini aktararak “2019’ kadar 28 bin kilometreye ulaşmayı hedefliyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerinin kullanımına hız vereceğiz. Akıllı ulaşım sistemleri hem yakıttan tasarruf sağlayıp trafik sıkışıklığını azaltıyor hem de kazaların azalmasına ciddi oranda katkı sağlıyor. Bölünmüş yollar sayesinde de; emisyonda, yani egzoz gazında, 3 milyar 250 milyon metreküp azalma oldu. Akıl yollarının daha da geliştirilmesi için özel bir strateji uygulayacağız. Bilişim ağlarını, akıl yollarını artırmazsak en büyük tehdit olan hız azalmasıyla karşı karşıya kalırız. Hız, ulaşımda felaket, bilişimde berekettir” dedi. Demiryollarında serbestleşme yasasının devreye girdiğini belirten Yıldırım, 12 bin km’lik ağın herkese açılacağını kaydederek “Demiryollarında özelleştirmeden değil, serbestleşmeden bahsedebiliriz” şeklinde konuştu.
USOM-SOME ağı güçlendiriliyor
“İçerik sağlayan sosyal medya kuruluşlarının ülkemiz yararına uygun iş yapmaları esastır. Esas olan kapatmak, yayın yapmasını engellemek değil, gayemiz yasalar içerisinde iş yapılmasını sağlamak” ifadesini kullanan Bakan Yıldırım, 4,5G’de yerlilik oranın zamana yayılacağını söyledi. Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dönemde Ar-Ge faaliyetleri de artacak. Bu daha fazla yerli yazılım, daha fazla bilişimle ilgili projenin hayata geçmesi demek.”
Yıldırım, Siber saldırılarla ilgili olarak da, “14 Aralık tarihinden başlayarak 236 tane büyük, olumsuz sonuçlar doğuran saldırılar yaşadık. BTK ve bakanlığımız da saldırıya geçti. USOM’lar ciddi tedbirler aldı. Bundan sonra SOME’ler internet kullanılan tüm kurumlarda olacak. USOM-SOME ağını güçlendirerek kurumları 7/24 bu tip saldırılara karşı tedbirler alacak hale getireceğiz. Siber Güvenlik Kurulu’nu da bu ay toplantıya çağırıyoruz. 2016-2018 Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı da konuşulacak. Diğer yandan Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi için yedekleme çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Şu an yerlerini telaffuz etmiyoruz” değerlendirmesini yaptı. Bakan Yıldırım, HGS’lerde, eksi bakiye ile geçiş yapılabilmesini sağlayacak sistem konusunda PTT’nin teknik çalışma yaptığı bilgisini verdi ve ceza bildirim süresinin kısaltılacağını söyledi.