Bilkent CYBERPARK dünyanın önde gelen firmalarıyla stratejik iş birliklerine sahip
Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, “Dijital teknoloji ve iş dünyasını uluslararası bir forumda bir araya getiren ‘Digital Bridge 2022’ye katılım sağladık. Böylelikle Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) altında kurulan ‘Teknoparklar Çalışma Grubu’nun ilk adımı Kazakistan – Astana’da gerçekleşen ‘Digital Bridge 2022’de atıldı ve burada bir iyi niyet anlaşması imzalandı. Buradaki amaç Türk Devletleri Teşkilatı altındaki kardeş ülkelerimizle el ele verip bilişim teknolojisi ve inovasyon ekosistemini geliştirmek. Teknolojinin ülkeler üzerindeki büyük etkisi sebebiyle Türk ülkeleri olarak bu alanda birbirimize gerekli desteği vererek teknolojiyi üretmek ve yaymak için her türlü çabayı göstermeliyiz ki teknoloji alanında rekabet gücümüzü artırabilelim” değerlendirmesini yaptı.
Bilkent CYBERPARK’ın Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Holding tarafından 2002 yılında kurulduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Faruk İnaltekin, “Bilkent CYBERPARK; Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi tarafından kurulan ilk teknokentidir. Diğer yandan çeşitli sektörlerde alanında lider 250 Ar-Ge firması, 5 Araştırma Merkezi, 1 mikro nanoçip fabrikası, 4500 personeli ve 115 bin m2 kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük teknoparklarından biridir” açıklamasında bulundu.
“IASP’den Türkiye’ye birincilik getiren ilk teknopark olduk”
İnaltekin, “Ekosisteme katkı sağlamak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarımızla geçmişten günümüze çok değerli başarılara imza attık” ifadesini kullanarak şu bilgileri verdi: “Öyle ki bu başarılar uluslararası alanlarda da dikkatleri çekti, ödüllerle taçlandırıldı. Bu kapsamda, Uluslararası Teknoparklar Birliği’nden (IASP) Türkiye’ye birincilik getiren ilk teknopark olduk. Firmalarımızın yurt içi ve yurt dışı satışlarını artırmak amacıyla sunduğumuz program ve etkinliklerde yakalamış olduğumuz başarı sebebiyle Kuluçka Merkezimiz; UBI Global tarafından 2019 yılında Katar’da düzenlenen ve 82 ülkeden 364 programın yarıştığı ‘Dünya Kuluçka Zirvesi’nde ‘Europe Top Challenger’ ödülüyle Avrupa’nın lideri seçildi. Bu yıl, BİGG Marka programımız ile Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri 2022 kapsamında ‘Promoting The Entrepreneurial Spirit’ kategorisinde ulusal kazanan olduk. Bilkent CYBERPARK olarak kurulduğumuz günden bu yana firmalarımıza barınma hizmeti sağlamanın yanı sıra firmaların kapasitelerini artırıcı eğitimler, bilgi günleri, hızlandırıcılar, ticaret heyetleri gibi firmaları her anlamda destekleyici faaliyetler yürütüyoruz.”
Tüm programlar piyasa koşullarıyla birlikte ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlanıyor
“Yürüttüğümüz iş birlikleriyle bölgedeki girişimcilerin kapasitesini ve gelişimini zenginleştiriyoruz” değerlendirmesini yapan İnaltekin, “CYBERPARK olarak çoklu iş birlikleriyle bölgemizde yer alan firmaların ihtiyaçlarına yönelik fırsatları sunmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda dünyanın önde gelen firmalarıyla stratejik iş birliklerine sahibiz. Amazon Web Services, Iyizo, MathWorks, Microsoft, PwC ve Vodafone gibi firmalarla iş birliklerimiz bulunuyor. Girişimcilerimizi ve firmalarımızı; veri depolama, mentorluk, danışmanlık, dijital geçişe kadar geniş bir yelpazede iş birliği fırsatlarından yararlandırıyoruz. Tüm programlarımızı, faaliyetlerimizi ve iş birliklerimizi piyasa koşullarıyla birlikte girişimcilerimizin ve firmalarımızın ihtiyaçları doğrultusunda tasarlayarak sürekli olarak geliştiriyoruz” dedi.
“Ankara’nın en büyük Kuluçka Merkezi ‘Ankara Teknoloji Köprüsü’nü açtık”
Faruk İnaltekin, CYBERPARK’ın son dönemde oldukça yoğun bir yeni program kurgusu içerisinde olduğuna dikkat çekerek “Ankara Teknoloji Köprüsü, CyberCulture Dijital Kültürel Girişimcilik Programı, Dijital Kültür Fikir Atölyesi, Get in the Ring yarışması bunlardan sadece birkaçı. Bilkent CYBERPARK olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Bilkent Üniversitesi iş birliğiyle Ankara’nın en büyük Kuluçka Merkezi, ‘Ankara Teknoloji Köprüsü’nü açtık. Bölge dışında kurulan ve teknopark teşvikleri çerçevesinde kurulan ilk kuluçka merkezi olan ‘Ankara Teknoloji Köprüsü’nde, girişimciler ve kuluçka firmaları; yani 0-3 yaş arası erken aşama ‘start-up’lar yer alacak. Girişimcilerin en zor ve en kırılgan dönemi olan başlangıç aşamasında girişimin hayatta kalabilmesine, gelişebilmesine ve büyümesine yardımcı olabilmek için firmalara ‘Ankara Teknoloji Köprüsü’nde mentorluk hizmetleri, ‘networking’ için sosyal imkanlar ve güçlenmeleri için destek programları sağlayacağız” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de ilk defa dijital kültür ve teknolojiyi harmanlayarak bir program oluşturuldu
“CyberCulture: Dijital Kültürel Girişimcilik Kuluçka Merkezi Projesi ile Türkiye’de ilk defa dijital kültür ve teknolojiyi harmanlayarak bir program oluşturduk” bilgisini veren İnaltekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Böylece teknoloji alanındaki girişim deneyimi kültür sanat alanındaki girişimlere aktarılarak, dijital kültürel üretime odaklanan bir merkez oluşturacağız. Günümüzde; oyun, blok zinciri, NFT, animasyon, sinema gibi dijital kültür başlıklarının ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Bu sebeple CyberCulture projesinin odak alanlarını da bu doğrultuda belirledik. Bu alanlarda fikri olan gençler fikirlerini harekete geçirmek için başvuru yapabilir ve bu projenin imkanlarından yararlanabilir. Burada başlıca amacımız; doğru iş modeliyle girişimcilerimizi eğitimler, ağ geliştirme etkinlikleri, mentorluklar ile destekleyerek dijital kültürel ürünlerin ortaya çıkması ve girişimcilerin başta Türkiye olmak üzere uluslararası pazarlara açılmalarını sağlamak. CyberCulture: Dijital Kültürel Girişimcilik Kuluçka Merkezi projemiz, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından ‘Gelecek Gençlerin’ Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında desteklenmekte.”
Sağlanan eğitim ve mentorluk destekleriyle iş fikirleri zenginleştiriliyor
İnaltekin, “Daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyerek ilkini düzenlediğimiz ‘Digital Culture Ideathon: Fikir Atölyesi’, 19-20 Kasım’da Ankara Teknoloji Köprüsü’nde gerçekleştirildi. 36 saat boyunca aralıksız olarak devam eden bu etkinlikte katılımcıların NFT, oyun, animasyon, sinema odak alanlarında ekipleriyle birlikte geliştirdikleri iş fikirleriyle inovatif yönlerini geliştirebilirken; sağlanan eğitim ve mentorluk destekleriyle iş fikirleri zenginleştiriliyor” açıklamasını yaptı. Bilkent CYBERPARK’ın girişimcilerin ekosistemde tanıtılması için düzenlediği görüşme ve iş birliklerinin yanı sıra ses getirecek ve girişimci ekosisteminin dikkatini çekecek uluslararası yarışmalar da düzenlediğinin altını çizen İnaltekin, şu detayları paylaştı: “16 Eylül 2022’de uluslararası bir yarışma olan ‘Get in the Ring’ girişimcilik yarışmasının Türkiye ayağını 5’inci kez düzenledik. Girişimciler, yarışmanın teması gereği rakibiyle ringde buluşarak ve iş fikirlerini anlatarak ringin en iyisi olmak için jüri karşısında mücadele ediyor. 100’den fazla ülkede düzenlenen yarışmada ülkemizin kazananı, Global Final’de Türkiye’yi temsil ederek dünyanın önde gelen yatırımcılarıyla buluşma, projelerini tanıtma şansı yakalıyor.”
“Savunma sanayi bizim için kritik öneme sahip”
“Uluslararası arenada, ülkelerin ekonomik ve siyasi alanda gücünü belirleyen önemli unsurlardan birisi de savunma sanayidir” değerlendirmesini yapan Faruk İnaltekin, “Bu sebeple bu başlık bizim için kritik öneme sahip. Savunma başlığı altında öncelikli olarak yazılım ve elektronik firmalarımız ön planda olmakla birlikte pek çok farklı başlıkta ürünü olan firmalarımız mevcut. Bu ürünlerin başta kamu otoritelerimiz ve devamında farklı ülkelerin temsilcilerine tanıtılması ve devamında ekonomik değere dönüşmesi anlamında SAHA EXPO gibi fuarların önemi büyük. Bir de bu çerçevede firmalarımızın fuar katılımlarını desteklemeye devam edeceğiz. Bilkent CYBERPARK’ta ağırlıklı olarak bilgi ve iletişim teknolojisi alanında faaliyet gösteren firmalar yer almakta. Bunun yanında bünyemizde elektronik, savunma sanayi, biyomedikal, nanoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar da yoğun olarak bulunuyor” dedi.
Yeni binanın açılışı yapılacak – ‘Dijital kültür’ başlığında kapasite artırılacak
“CYBERPARK olarak hedefimiz; CYBERPARK’ı ve bünyesinde yer alan firmaları daha önce de bahsettiğimiz gibi öncelikli olarak nitelik anlamında büyütmek; firmalarımızın kapasitelerini, satışlarını, ihracat rakamlarını ve iş birliklerini artırmak” ifadesini kullanan İnaltekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunu gerçekleştirmeye yönelik olarak desteklerimiz ve düzenlediğimiz programlara yenilerini ekleyerek devam ettirmeye; eğitimler, seminerler, B2B iş forumları, hızlandırıcılar ve daha birçok hizmet ile desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Yalnızca yurt içinde değil, yurt dışı odaklı programlarımızla da firmalarımızın gelişmelerini sağlayacağız. Biraz önce bahsettiğim Ankara Teknoloji Köprüsü Kuluçka Merkezimizi geliştirerek bir oyun, akıllı şehir teknolojileri başlıklarında bir ‘hub’ haline getirmeyi planlıyoruz. İlk defa giriş yaptığımız ‘dijital kültür’ başlığında daha da derinleşerek bu alanda farkındalığımızı ve kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Kısa bir zaman sonra yeni binamızın açılışını yapacağız böylelikle kapasitemizi firma sayımızı ve katma değerli hizmetlerimizi arttırmaya devam edeceğiz.”
İş birlikleri firmaların gelişimi için kullanılmakta
Faruk İnaltekin, Bilkent CYBERPARK’ın uluslararası anlamda oldukça geniş bir ‘network’e sahip olduğunu vurgulayarak “Onlarca ülkede pek çok iş birliğimiz mevcut. Bu iş birliklerini firmalarımızın gelişimi için kullanmaktayız” dedi. İnaltekin, şu noktalara dikkat çekti: “Dijital teknoloji ve iş dünyasını uluslararası bir forumda bir araya getiren ‘Digital Bridge 2022’ye katılım sağladık. Böylelikle Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) altında kurulan ‘Teknoparklar Çalışma Grubu’nun ilk adımı Kazakistan – Astana’da gerçekleşen ‘Digital Bridge 2022’de atıldı ve burada bir iyi niyet anlaşması imzalandı. Buradaki amaç; Türk Devletleri Teşkilatı altındaki kardeş ülkelerimizle el ele verip bilişim teknolojisi ve inovasyon ekosistemini geliştirmek. Bilim ve teknoloji, bütün dünyada ülkelerin refah seviyesine yön veren en önemli etkenlerin başında geliyor. Teknolojinin ülkeler üzerindeki büyük etkisi sebebiyle Türk ülkeleri olarak bu alanda birbirimize gerekli desteği vererek teknolojiyi üretmek ve yaymak için her türlü çabayı göstermeliyiz ki teknoloji alanında rekabet gücümüzü artırabilelim.”
Girişimcilerin ölçeklenebilmesi için küresel pazarlara da açılması gerekiyor
“IASP, tüm dünyada bilim ve teknoloji parklarını bir araya getiren uluslararası teknoparklar derneğidir” ifadesini kullanan İnaltekin, “39’uncu IASP Yıllık Konferansı, Eylül 2022’de İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlendi. Dünya Teknoparklar Birliği (IASP) konferansı tüm dünyadan teknoparkların ve ekosistemden paydaşların katıldığı bir organizasyon ve buradan davet almak ve sunum yapma şansı yakalamak bizleri çok mutlu etti diyebilirim. Ayrıca tüm dünyadan teknoparkları ve teknoloji yöneticilerini bir araya getiren bu etkinlik sayesinde ekosistemdeki son yenilikleri takip edebiliyoruz. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışı programlarımıza da ağırlık veriyoruz. Çünkü girişimcilerin ölçeklenebilmesi için küresel pazarlara da açılması gerekiyor. Yurt dışında yürütmekte olduğumuz projelerimizden bahsetmek gerekirse bunlardan CYBR Business Camp; İngiltere’de güçlü bir başlangıç yapmak isteyen girişimciler için birçok fırsat sunan bir hızlandırma programıdır. Her bir katılımcı firmanın İngiltere’deki hedeflerini tespit ve analiz ederek firmaya özel görüşmeler gerçekleştirmek üzerine kurgulanmakta. CYBR ile birlikte firmaların yatırım, satış, stratejik ortaklık gibi hedefleri doğrultusunda doğru kişilerle temas kurmaları sağlanmakta” açıklamasını yaptı.
CAP, birçok başarı hikâyesi yarattı
CYBERPARK ACCELERATOR PROGRAM (CAP) hakkında bilgi veren Faruk İnaltekin, “CAP, Ar-Ge süreçleri sonucunda ürünleri hazır hale gelmiş ve yazılım alanında faaliyet gösteren Türk girişimcilere Amerika’da satış ve iş geliştirme imkanları yaratmak amacıyla tasarlandı” dedi. İnaltekin, şunları kaydetti: “Sağladığı birebir mentorluk hizmetiyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşımakta olan CAP, KOBİ’lerin ihracat kapasitelerini artırma, ticari büyümelerini destekleme ve pazardaki Türkiye farkındalığını geliştirmek üzere Bilkent CYBERPARK tarafından gerçekleştirilen 12 haftalık yoğun bir iş hızlandırma ve danışmanlık programı. Programın ilk 10 haftası boyunca katılımcılar ürün ve servislerini birebir mentorluklarla Amerika pazarına hazır hale getirmek, pazar araştırması yapmak ve ürün-pazar uyumu üzerine çalışmalar gerçekleştirmekteler. Programın son 2 haftasında ise katılımcı firmalar Amerika’da, yoğun bir içerikle birçok yatırımcı ve potansiyel müşterileriyle bir araya gelip stratejik yeni bağlantılar elde etmekte. Birçok başarı hikâyesi yaratan CAP’i 2023 mayıs ayı gibi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”
Bilkent CYBERPARK Türkiye’nin en başarılı teknoparkı oldu
İnaltekin, konuşmasını çok mutlu oldukları bir haberi paylaşarak tamamladı: “22 Aralık’ta ‘Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’, İzmir’de düzenlendi. Zirvede; Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu. Etkinlikte, Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgeleri olmak üzere, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörleri de bir araya geldi. Kamu kuruluşları ve özel sektör Zirveye yoğun ilgi gösterdi. Zirve’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘2021 Yılı Performans Endeksi Sonuçları’ açıklandı. Sıralamaya göre Bilkent CYBERPARK hem olgun teknoparklar kategorisinde hem de genel sıralamada birinci olma başarısını elde etti. Bilkent CYBERPARK’ın birincilik ödülünü; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan, Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Erel ile birlikte aldık.”