Bilkent Cyberpark ustalık yıllarını yaşıyor
Şirketleri yatırımcılarla buluşturan Cyberpark, girişimcilere yönelik çalışmalarıyla öne çıkıyor.
Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakçı, Ankara teknoparklarının önemine vurgu yaparak 2014’ün teknoloji transferi yılı olacağını kaydetti. Ankara teknoparklarının ürettiği Ar-Ge cirosunun, çalıştırdığı Ar-Ge personelinin, Türkiye’nin toplamından fazla olduğuna dikkat çeken Canan Çakmakçı, “TÜBİTAK ve bakanlık desteklerinden faydalanan şirketleriyle Ankara açık farkla önde. Ankara üniversiteleri köklü; kampüs üniversiteleridir. 2013 Cyberpark’ın 11. yılıydı; artık olgunluk, ustalık yıllarını yaşıyoruz. Bir vakıf üniversitesi tarafından kurulan ilk teknoparkız. Bilkent Cyberpark hâlâ en büyük kapalı alana sahip teknopark olma özelliğinde. Tamamıyla kendi kaynaklarıyla oluşturulmuş bir teknopark; 39 hektarlık alanda, 217 şirketiyle 13 binada faaliyet gösteriyoruz” dedi.
Cyberpark’ın performansından faydalanan kişilerin yorumları dinlenmeli
Çakmakçı, Ankara’daki şirketlerin birbiriyle çok görüşmediğini, daha içe kapanık olduğunu belirterek “Ankara’da böyle bir yaklaşım var. Şirketleri fuarlara götürmek için biz ikna ediyoruz. Teknopark yöneticilerini emlakçılıkla suçlarlar. Bu ifadeler bizi yormaya başladı. Bizim binalarımızı devlet yapmıyor, ücretsiz tahsis edemiyoruz. Böyle seviyede bir oluşumu devlet yapsa ne kadar iyi olur. Bu yatırımlar Bilkent özelinde banka kredisi kullanılarak yapıldı. Diğer yandan yüzde 100 doluluk oranımız var. Neticede, buradaki performanstan faydalanan kişiler yorum yapmalı, klişeleşmiş ifadeler kullanılmamalı. Sadece teknik hizmetlerle sınırlı kalmıyoruz, buradaki 3 bine yakın personeli memnun etmek, şirketlerimiz arasında sinerji oluşturmak için etkinlikler düzenliyoruz. Şirketlerimizle yatırımcıları buluşturuyoruz. Girişimcilerimizin projelerini anlatmaları için destek oluyoruz. Ürünün ticarileşmesi için en önemli nokta; neye yaradığının anlatılması. Girişimcilerimizin ürününü sadeleştirip aktarmasında sorunu oluyor. Kısaltmak, ürününü anlatmak bizim yaptığımız en büyük iş. IK desteği veriyoruz. ‘Catering’, kokteyl, web yayıncılığı, turizm, ulaşım, sigorta, bina hizmetleri, yeni mevzuatlar, pazarlama, PR hizmetlerimiz arasında. Kuluçka şirketlerimiz; bizim ana okulumuz, bizim fidanlarımız. Oradaki şirketlerle özellikle ilgileniyoruz. Kuluçka şirketleri eğitim almaya daha müsait. Biz şirketlerimizin kendi yağında kavrulmasını değil büyük başarılar yakalayarak patlamalarını, büyümelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Teknoparklar olarak birbirimize rakip değil çözüm ortağı haline geldik
Çakmakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitemize, sektöre kaynak kazanmaya çalışıyoruz. ‘TechAnkara’ teknoloji platformunda; teknoparklar olarak birbirimize rakip değil, çözüm ortağı haline geldik, birlikte rekabet edebilir bakış açısına sahip olduk. Aramızda iş etiği var. Artık bakanlık bizleri kendi performanslarımıza göre sıraya sokuyor. 10 yıldır teknopark teşvikleri devrede; teşvik neticelerinin muhasebesi yapılıyor. Maruz kaldığımız ithamları bertaraf etmek açısından da bu iyi oldu. Yarattığımız istihdam, ihracat ortada. Kamunun yurtdışından alacağı yazılım, yurtiçi kaynaklarıyla karşılanmış oluyor. İthal ikamesi gizli bir performans ölçütüdür ama en önemli katma değerlerden bir tanesidir. Bu vesileyle hem kamu ve kamuoyu bunu görmüş oldu. Teknoparkların, kendi şirketlerinden beklentisi de artık kelimelere dökülmüş, standartlaşmış oldu. Performans endeksi yayımlanınca; şirketlere bizim karnemiz bunlardan oluşuyor dedik. Teknoparklar olarak, dolaylı destekleyici, imkân sağlayıcı, teşvik ediciyiz. Bizim bakış açımız önceden doluluk oranı, şirket sayısıydı. Kapsamlı performans ölçütleri bize nasıl teknopark işletmemiz gerektiğini çiziyor. Artık bizim işimiz teknoparklardan kira geliri elde etmek değil. Günlük işlerimizin yüzde 95’ini; bölgeye nasıl katma değerli hizmet veririz, yeni girişimci nasıl çıkartırız, varolanlara nereden, ne destek sağlayabiliriz, kamu desteklerinden nasıl daha çok faydalandırabiliriz, daha neler yapabilirizi sorgulamak oluşturuyor. Cyberpark Bilişim ve Telekomünikasyon Kümesi’ni kurduk. Türkiye Finans Katılım Bankası, Capital ve Ekonomist dergileri iş birliğiyle düzenlenen ‘Anadolu Markaları 2013 Yarışması’nda Bilkent Cyberpark, ‘Büyük İşletmeler’ kategorisinde 3.lük ödülü kazandı. Cyberpak’ın sunduğu en önemli hizmet ‘marka’. Şirketlerimiz, buraya geldiklerinden beri kurumsallıklarının arttığını söylüyor. Banka kredilerine olumsuz cevap alıyorduk, artık başvururken dahi olumlu yanıt alıyoruz diyorlar. Bu bizi çok mutlu ediyor.” Çakmakçı, en büyük işlerinin bir şeyleri aksatmamak, kalitelerinden ödün vermemek olduğunun altını da çizdi.