“Bir adım önde olmak”, bu adımları gerektirir!
Finansal uygulamalar ve vergi teknolojileri alanında uzmanlaşan İdea Teknoloji, Ar-Ge yatırımlarını artırıyor.
İdea Teknoloji Çözümleri; 2005 yılında saha satış ekiplerinin daha verimli ve etkin yönetimini sağlayacak yazılımlar geliştirme hedefiyle kuruldu. Saha satış ekiplerinin bulut yapısı üzerinden yönetilmesine imkan sunarak, VisionPlus markasıyla 10 yıldan kısa bir sürede CRM alanında liderliğe yükseldi. Türkiye’de ve komşu bölgelerde, geniş satış ve dağıtım ağına sahip kuruluşların uzun vadeli iş ortağı haline gelen İdea Teknoloji Çözümleri, 2013 yılından itibaren ise e-fatura ve e-defter uygulamalarının Türkiye’deki tesis ve yaygınlaşma sürecinde öncü rol üstlendi. 2013’te Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından onaylanan ilk e-fatura özel entegratörü, 2014’te ise platform bağımsız ilk e-defter çözümü üreticisi ve e-arşiv faturası hizmet izni alan ilk özel entegratör olan İdea Teknoloji, 2017 başında ise “Vergi Teknolojileri” bloğunu açtı. “Uzmanlığımızı ve bilgi birikimimizi kamuoyuyla paylaştığımız bu blog sayesinde vergi teknolojilerinin dijital dönüşümde, verimlilik ve büyümede etkisi konusunda farkındalık yaratmaya odaklanıyoruz” diyen İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Emre İyibilir’in işaret ettiği gibi, finansal uygulamalar ve vergi teknolojileri alanındaki uzmanlığı İdea Teknoloji’nin fark yaratan nitelikleri. e-dönüşüm başlığında İdea Teknoloji, standart uygulamalardan katma değerli çözümler geliştirmeye odaklanıyor. “Dijital vergi denetçisi VerDE uygulaması sayesinde firmaların e-defterleri üzerinde usul/teknik ve vergisel denetimi yaparak, hata yapıp yapmadıklarını kontrol edebiliyoruz” örneğini paylaşan Emre İyibilir, 2018 yılında da çalışmalarının bu yönde devam edeceğinin altını çizdi.
e-İrsaliyeye geçiş, verimlilik demek
Son dönemde elektronik uygulamalar arasına e-irsaliye de eklendi. “Tebliğin yayınlanmasıyla birlikte, 2017 sonunda “e-İrsaliye Özel Entegrasyon izni” alan ilk grubun içinde yer aldık” diyen İyibilir, şu bilgileri paylaştı:
“e-İrsaliye; aslında elektronik belge uzayında bulmacanın eksik parçasıydı. e-İrsaliyeye geçiş zorunluluğu kalkmış olmakla birlikte, birden fazla işyeri ve şubesi bulunan şirketler için e-irsaliyeye geçiş, operasyonel verimlilik anlamında önemli katkılar sunuyor. e-İrsaliye düzenlenecek e-İrsaliye kullanıcısı muhatap firma az da olsa, uygulamaya dahil olan mükellef birden çok depo, mağaza veya işyerine sahipse ve bu lokasyonlar arası mal trafiği fazla ise muhatap olarak kendine e-İrsaliye düzenleyebilecek. Böylece matbu irsaliye trafiğinden kurtulabilecek. e-İrsaliye önümüzdeki günlerde çok daha etkin olarak göreceğimiz çözümler arasında yer alacak.”
Katma değer katlanarak artıyor
Öte yandan GİB, farklı başlıklarda e-dönüşüm adımlarında hız kesmiyor. Bu yönde atılan adımlardan biri de Z raporlarının e-arşiv fatura özel entegratörleri üzerinden GİB’e iletilmesi. “Böylece bakkalların dahi bundan sonra periyodik olarak gelirlerini GİB’e sistematik olarak iletmesi mümkün olabilecek” örneğini veren Emre İyibilir’in dikkat çektiği gibi, ekonomi yönetimi açısından çok daha düzenli ve doğru veriye hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olurken, şirketler açısından da dijitalleşmede önemli bir avantaj sağlanacak. Çünkü kurumsal sistemlerini ve süreçlerini standart hale getirecek, bunu bir girdi olarak kullanıp, daha fazla katma değer elde edebilecekler. İdea Teknoloji olarak, bu yönde çözümlerle destek vermeyi sürdüreceklerinin altını çizen Emre İyibilir, yeniliklerin temeli olan Ar-Ge merkezi ile ilgili de şu detayları paylaştı:
Ar-Ge merkezi, yatırımların da merkezi
“Vizyonumuzu ‘Bir adım önde’ olmak olarak özetleyebiliriz ve bu hedefin öncelikli gerekliliği araştırma ve geliştirme. 2014’te Türkiye’nin 151’inci Ar-Ge merkezi olduk ve vizyonumuz doğrultusunda Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmaya başladık. Geçen üç yıl içinde Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımı yaklaşık 7 katı kadar artırdığımızı görüyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2016 yılı Ar-Ge Merkezi Performans Endeksine göre Bilgisayar ve İletişim Hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren Ar-Ge merkezleri içinde üçüncü sıradayız. Ar-Ge Merkezi olarak 3 ana faaliyet alanımız var. İlki saha satış yönetimleri ve CRM alanında. Yeni teknolojiler kullanarak müşterilerimize sunduğumuz çözümlerimizden biri, bölge ve rota planlama uygulaması olan VisionPlus Today. Bu çözüm; çeşitli algoritmalar kullanarak sahada satış yapan ekiplerin öncelikli olarak gitmesi gereken bölgelere dair optimizasyon yapıyor. CRM’de diğer bir çözüm ise görsel tanımlama ve görüntü tanıma yöntemiyle rafta ürün takibi yapıyor, raflardaki ürünlerin yerinin doğru olup olmadığını anında tespit edebiliyor. Diğer bir alan, elektronik finansal uygulamalar. e-Defter, e-Fatura, e-İrsaliye gibi uygulamalarda hata ve vergisel risk denetimi yapmak, bu belgelerdeki verilere dayalı analiz ve raporlamalarla firmalara karar süreçlerinde etkili araçlar sunmak odaklandığımız başlıklar. Son iki yıldır ayrıca biyoinformatik alanında önemli çalışmalar yürütüyoruz.”
Dünyaya yayılımda ilk adım
Küresel yayılım stratejileri çerçevesinde İdea Teknoloji, bir yıl kadar önce ABD’deki ilk ofisini Boston’da açtı. İyibilir, öncelikle ABD’de önde olan teknolojileri Türkiye’ye taşıyarak, İdea Teknoloji ürünlerini bir üst noktaya getirmeyi ve bu pazarda sunmayı hedeflediklerini vurguladı. Biyoinformatik alanında son 10 yılda dünyada hızlı bir gelişim başladı. Burada yine öncü pazarlardan biri ABD ve İyibilir, “Oradan elde ettiğimiz bilgi birikimini yurtiçinde ve burada uygun şartlarda geliştirdiğimiz ürünleri de ABD ve başka ülkelere sunmak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Uzun vadeli çözüm ortağı olmak hedef
İdea Teknoloji’nin vizyonu ‘Bir adım önde’ olmak. Misyonu ise müşterilerinin uzun vadeli ve hatta hayatları boyunca çözüm ortağı haline gelebilmek. Bu yolda ilk öncelik, Ar-Ge yatırımlarını giderek artırmak. Bu kapsamda, operasyonel iş uygulamaları / CRM tarafında, tamamen bulut tabanlı, çok uygun şartlarda erişilebilir, farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yanıt verecek yeni çözümler üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Elektronik finansal uygulamalar tarafında, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen “Vergi Teknolojileri” bloğunda vergi ve teknolojiyi birleştirerek kazanılan bilgi birikimi ve deneyim paylaşılıyor. Firmaların doğru vergi vermesi için oluşturulan altyapılardan yararlanarak standartlaşmış finansal veri üretmek, finansal denetim ve yönetim çözümleri geliştirmek ve sunmak da kurumsal hedefler arasında öne çıkıyor. Biyoinformatik alanında da Türkiye’de liderliği üstlenmek, burada da hızlı bir şekilde yeni çözümler geliştirerek gerek Türkiye gerekse yurtdışında bunları sunmak İdea Teknoloji’nin hedefleri arasında.