Bir hayalin kanıtları Dassault Systèmes’ten
Su sıkıntısına çözüm amacı güden 40 yıllık bir projenin gerçek verilerle modellemesini yapmak için gerekli teknolojiyi sunan Dassault Systèmes oldu.
86 yaşında bir Fransız bilim adamının 40 yıllık hayalinin gerçeğe ne kadar yakın olduğunun kanıtlanması, Dassault Systèmes teknolojisi ile mümkün oldu. Fransız mühendis Georges Mougin’in 40 yıldır hayalini kurduğu “Buzdağı Projesi”nin 3 boyutlu sanal gerçeklik ortamlarında simüle edilmesi, detaylı bir belgesele de konu oldu. Bir belgesel film ile projenin ve bu projenin parçalarını oluşturan çözümlerin konu edildiğini belirten Dassault Systèmes Türkiye Satış Müdürü Burak Süsoy, bu buzdağı projesinin çıkış noktasını şöyle anlattı:
“Mougin 70’lerde bu fikri geliştirmiş, bir Suudi Prensle ilk adımları atmaya çalışmış, ama sonra gerekli teknolojik yapı olmadığı için hayata geçirilememiş. Mougin’in hayali; Antarktika’da yüzen bir buzdağını, bir şekilde denizden yürüterek su ihtiyacı olan yerde yapılacak bir işlemle temiz su haline dönüştürmek. Ama hiçbir pilot proje yapılmıyor. 2000’lere geldiğimiz
zaman Dassault
Systèmes, piramitlerin
nasıl yapıldığına dair üç boyutlu belgesel hazırladı
ve Mougin de bunu izledikten sonra, Dassault Systèmes ile bağlantı kurdu. Dassault Systèmes’in ‘İnovasyon Tutkusu’ (Passion for Innovation) isimli programı; yenilikçi, uygulanabilir, dünyanın herhangi bir yerinde insani ve çevresel bir olaya karşı bireylerin veya STK’ların öne çıkarttığı, kâr amacı olmaksızın yapılan çalışmaya destek ve kesinlikle parasal veya sponsorluk şeklinde değil. Bunun yerine, Dassault Systèmes’in teknolojisini kullandırması, mühendislik ve ücretsiz eğitim gibi destekleri söz konusu. Bu yapı, 2009’da da Mougin’e destek kararı aldı.”
Bu, ciddi bir oyun
Dassault Systèmes ve National Geographic Film işbirliğiyle hazırlanan “Buzdağı Projesi” (Iceberg Project) belgesel filmi, Mougin’in hayalinin gerçeğe dönüştürülebilmesi adına önemli ipuçlarını ortaya koydu. Catia, Simulia, Dymola ve 3DVIA gibi Dassault Systèmes çözümleri ile 3 boyutlu olarak modelleme yapıp simüle ederek, milyonlarca tonluk bir buzdağını eritmeden Kanada’nın Newfoundland kıyılarından Kanarya Adaları’na sanal olarak taşımak mümkün oldu. Dassault Systèmes’in simülasyonlarında 7 milyon ton ağırlığında, 163 metre derinliğinde, 236 metre uzunluğunda ve 189 metre genişliğinde sanal buzdağı kullanıldı. Her simülasyon yıl boyunca kaydedilen meteorolojik ve oşinografik veriler ışığında hazırlandı. Sanal simülasyonlarda rüzgar yönü ve gücü, deniz hareketleri ve sıcaklığı gibi veriler kullanılarak gerçeğe en yakın ortamlar yaratıldı. Dassault Systèmes’in 3 boyutlu simülasyonu ve 18 aylık projenin sonucunda buzdağlarının Kanarya Adaları’na toplamda 141 günde taşınabileceği ve bu yolculukta buzdağlarının sadece yüzde 38’inin eriyeceği hesaplandı. Süsoy, çalışma ile ilgili şu detayları paylaştı:
Gerçek sonuca en yakın veriler
“’Serious gaming’ denilen, gerçek ortamda belli tecrübe kazanmak için yapılan gerçek modellemeler bunlar. Böylece gerçeğe çok yakın sonuç elde ediliyor. Simülasyon, 2012 yılında Mouger’nin fon bulması ile hayata geçebilir. Çünkü elinde, bizim teknolojimizle yapılmış gerçekçi, sapma oranı minimum bir simülasyon var. Örneğin buzdağının çekilmesine başlamak için en uygun zamanın Haziran ayı olduğu bu çalışma ile ortaya çıktı. Bu çalışma ve film bir ‘Dassault Systèmes projesi’ değil belki, ama çözümlerimizle filmde başrolde olmasak da, en iyi yardımcı oyuncu rolünü üstleniyoruz.”