Bir ihtimal daha var; o da ‘iş birliği’ mi dersin?
Acı dolu görüntülere tanıklık ettiğimiz Rusya – Ukrayna Savaşı ile gündemimizden düşmeyen siber güvenlik konusu, ciddiyetini çok daha derin ve dramatik bir şekilde gözler önüne serdi. Günümüzde savaşlar artık hibrit olarak cereyan ediyor. Rusya ile Ukrayna arasında savaş başlamadan önce de siber saldırılarda artış görüldüğü kaydediliyor. ‘Siber dayanıklılık’ konusunun daha da öne çıktığı bugünlerde, ülkemizde de siber güvenlik; milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası konumunda. Güçlü kamu ve güçlü kritik altyapıların inşası, yerli, milli, küresel ve özgün teknolojinin geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası siber güvenlikte etkin iş birliği ve koordinasyon sağlanması için çalışılıyor.
Farklı pazarlama kanalları arasında kişiselleştirilmiş deneyim sunan Insider, 2012 yılında kurulmasına rağmen mart ayında 121 milyon dolar yatırım alarak bir milyar dolar değerlemeyi aşıp ülkemizin yazılım alanındaki ilk ‘unicorn’ şirketi olma başarısını gösterdi. Türkiye’den çıkmış küresel bir yazılım şirketi olan; ürettiği teknolojiyi 28 ülkeye ihraç eden Insider ile Kurucu Ortak ve CEO’su Hande Çilingir, hepimize büyük gurur yaşatttı. Yeni girişimler için yeni teknolojiler önemli fırsatlar getiriyor; insana ve yeteneğe yatırımın önemi her geçen gün daha da ortaya çıkıyor. Yazılım; ülkenin kalkınmasına doğrudan etki eden stratejik bir alan olduğundan yazılımcı iş gücü ihtiyacının karşılanması ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalar kritik öneme sahip. İnsanlık ve dünya için faydalı teknolojileri geliştirmeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımızın bulunduğu bu dönemde; 1 Milyon İstihdam, 42 Okulları; yazılımcı istihdamı için çok değerli projeler. Diğer yandan BT eğitimlerinin milli eğitim sistemi içinde olması gereken yeri bulmasıyla ve mevzuat düzenlemelerinin yapılmasıyla; dijital uçurumların aşılıp tohumların atılmasını, yeşermesini sağlayabileceğiz.
Tam da şu anda gelen güzel haberle, bir kez daha büyük gurur yaşadık: Macaristan’ın Eger kentinde düzenlenen Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’na katılan 4 öğrencimiz performanslarıyla 31 Avrupa ülkesi arasında Avrupa 2’ncisi olarak tarihteki en iyi dereceye imza attı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından ‘2202 Bilim Olimpiyatları Programı’ kapsamında desteklenen; İrem Gülce Yazgan, Melek Güngör, Sena Başaran, Cemre Çetin’i sevgiyle kucaklıyoruz. Adil bir şekilde desteklendiklerinde, anlaşıldıklarını hissettiklerinde, güvenildiklerinde; çocuklarımızın, gençlerimizin önünde hiçbir engel kalmayacak. Dünya; ‘STEM + A (Art)’a yatırım yapıyor. Çünkü teknolojiye ilham olacak kaynaklar; doğa, bilim ve sanatta saklı. Korkuyu bekleyen değil; sorgulayan, doğaya dokunup sanatı özümseyen, paylaşmayı bilen, umutlarıyla duvarları, cam tavanları yıkacak yaratıcı ve üretken nesiller yetiştirmek; çıkarsız, koşulsuz hepimizin yürekten iş birliğiyle hâlâ mümkün.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere…