‘Bir İşaretin Yeter’ ile engelli çalışanlara fırsat eşitliği yaratılacak
Ankara Sanayi Odası (ASO), Hacettepe Üniversitesi ve Türk Traktör iş birliğinde, metal sektöründe çalışan işitme engelli çalışanlar için teknik işaret dili ve dijital öğrenme içerikleri geliştirecek olan ‘Bir İşaretin Yeter’ projesi açılış toplantısı, 22 Ocak tarihinde ASO’da yapıldı.
Toplantıya ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türk Traktör Genel Müdürü Aykut Özüner, Proje Koordinatörü Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Karabulut, projede yer alan yerli ve yabancı kuruluşların temsilcileriyle akademisyenler ve işitme engelli vatandaşlar katıldı. Özdebir yaptığı konuşmada, “Günümüzde 1 milyardan fazla insanın ya da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin bir tür engellilikle yaşadığı tahmin ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) dünya genelinde çalışma çağında 386 milyon engelli olduğunu kaydetmekte. Bazı ülkelerde engelliler arasındaki işsizlik oranı yüzde 80’i buluyor. Türkiye’de ise engellilerin işgücüne katılma oranının yüzde 22’ler, istihdam oranının ise yüzde 20’ler seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Engellilerin işgücü piyasasındaki durumlarına bakıldığında hem dünya genelinde hem de Türkiye’de hem iş gücüne katılım oranları hem de istihdam oranlarının çok düşük seviyelerde olduğu görülüyor. Dolayısıyla nüfusun önemli bir kısmını oluşturan engelli bireylerin topluma diğer vatandaşlarla eşit bir şekilde katılmalarının önünde en önemli sorunlardan bir tanesini istihdam sorunu oluşturmakta” açıklamasını yaptı.
Teknik işaret dili sayesinde engellilerin nitelikleri yükseltilecek
“Devletimiz engelli istihdamını artırmak için öncelikle kota sistemini işletmeye çalışıyor” ifadesini kullanan Özdebir, şunları kaydetti: “Bizim kısaca ‘Bir işaretin yeter’ sloganıyla gerçekleştirmeye çalıştığımız, metal sektöründe çalışan ve istihdam edilecek işitme engellilere yönelik teknik işaret dilinin geliştirilmesi projesiyle de engellilerimizin niteliklerini biraz daha yükseltmiş olacağız. Bu dilin geliştirilmesiyle birlikte engellilerimiz işlerinde daha başarılı ve verimli olacak, bu da hem işletmeye hem de kendilerine daha fazla değer katmalarına yol açacak.” Özüner ise birçok firmanın engelli çalıştırmasına karşın, belirli alanlar dışında bu kişilerden fazla yararlanılmadığını dile getirerek “Bu projeyle amacımız engelli çalışanlara fırsat eşitliği yaratmak. Engelli bireylerin günlük hayatta olduğu gibi iş hayatında da kendilerini ifade edebilmeleri için ihtiyaç duydukları işaretlerin, yeni kelime anahtarlarının oluşturulmasını hedefleniyoruz. İlk olarak engelli bireylerin kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmelerine destek olunacak, sonra da teknik bilgilerini artırmak için yaklaşık 100 makine parçasının işaret dili oluşturulacak” şeklinde konuştu. Bunun hayata dokunan bir proje olduğunun altını çizen Özüner, “Proje sayesinde işitme engeli, mesleki gelişimin engeli olmayacak” dedi.
Karabulut, projeye AB’nin 365 bin avro destek verdiğine dikkat çekerek çalışmaların 31 Temmuz 2022’ye kadar devam edeceğini belirtti. Proje kapsamında belirlenen 100 standart makine elemanı için işaret dilini içeren İngilizce ve Türkçe artırılmış gerçeklik destekli kitapçık, eğitim müfredatı ve kılavuz oluşturulacak. Engelliler, bu içerikleri cep telefonları ve mobil cihazlarıyla kullanabilecek. Daha sonra bu içerikler proje ortağı ülkelerin dillerine de tercüme edilecek.