Bir tablet projesinden çok daha fazlası var
“FATİH Projesi Politika Analizi ve Önerileri” raporu, projenin öğretmen ve öğrenci deneyimlerinden sürekli beslenmesi, geri bildirimlere açık olması, şeffaf yönetişim, bağımsız izleme ve değerlendirme çalışmalarıyla desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor.
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve uluslararası araştırma kuruluşu Research Triangle Institute International (RTI), Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’ni (FATİH) değerlendirdiği raporunu yayımladı. “FATİH Projesi Eğitimde Dönüşüm için bir Fırsat Olabilir mi? Politika Analizi ve Önerileri” raporu, projenin öğretmen ve öğrenci deneyimlerinden sürekli beslenmesi, geri bildirimlere açık olması, şeffaf yönetişim, bağımsız izleme ve değerlendirme çalışmalarıyla desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Bilişim Vakfı, TÜBİTAK, üniversiteler, bilişim sektörü ve STK’lardan temsilcilerle yüz yüze görüşmelerin yapıldığı raporda teknoloji kullanımının okul dışı etkinliklere katılmasının motivasyon, katılım ve kullanımda artışa işaret ediliyor. Rapor ayrıca, FATİH’in insan sağlığı üzerine etkilerinin izlenmesi, donanımdan, donanımın kullanım biçiminden ve uygulamalardan kaynaklanabilecek olumsuz etkilerin en düşük düzeyde tutulması gerektiğine değiniyor.
Teknoloji, eğitim için bir araç
10 Nisan’da Kanyon iş merkezinde düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı (TBV) Faruk Eczacıbaşı, Türkiye’yi eğitimde kulvar atlatacak bu projenin bir ‘teknoloji’ projesi olarak tanıtılmasından memnun olmadıklarını belirterek konuşmasına başladı. Bu projenin, geleceğin dinamizmine açık olması gerektiğine, gençlerin yaratıcı eğitim sistemine ulaşımının önemine işaret eden Eczacıbaşı, “Daha eğlenceli ve kolay anlaşılır içerikleri teşvik etmek istiyoruz. Eğitim ezber değil, mantık üzerine olmalı ve bu yapıyı geliştirmek için de teşvik mekanizmasını kurmak istiyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç.Dr. Asım Balcı da, “FATİH’in bir tablet ve teknoloji projesi olarak sunumu eleştiriliyor, ama bu kendiliğinden oluştu” yorumunu yaptı. Doç.Dr. Balcı şöyle devam etti:
“Medyada akıllı tablet gündeme gelince, bu algı oluştu. Oysa bakış açımızda teknoloji, eğitim için araçtır, öğretmen ve öğrenciyi buluşturur. Proje 1 milyon kişilik eğitim camiasına fayda sağlamayı, okullar arasındaki farkı ortadan kaldırmayı hedefliyor.” FATİH Projesi raporunun yazarlarından ERG Politika Analisti Yaprak Sarıışık, çalışma ile ilgili detaylar paylaştı. Proje konusunda bilgi kirliliğine işaret eden, sadece tablet dağıtımının haber olduğu eleştirisini yapan Sarıışık, araştırmada ise eğitim hedefi için hangi adımları atmak gerektiğine odaklandıklarını vurguladı. “İçerik geliştirme ve öğretmenlerin mesleki gelişimi adına yapılacak etkinlikler, FATİH’in başarısının anahtarı olacak” diyen Sarıışık,”Teknoloji değil, teknoloji kullanım modeli herşeyin temeli” dedi.