Birbirine bağlı bir ekosistemde Asya ve Avrupa arasındaki köprü: DE-CIX İstanbul
Her şeyin dijitalleştiği ve sürekli olarak birbirine bağlandığı yeni bir çağın başlangıcındayız. Otomasyonla birlikte yeni nesil internetin ana amacı, herhangi bir katılımcı ve tüm katılımcılar arasında ya da veri merkezleri arasında talep edilen bant genişliğini anında mümkün kılmak olacak. Bunu başarmanın yolu, mevcut teknolojilerde kesintisiz ilerleme sağlamanın yanı sıra, altyapı, yazılım ve hizmetlerin bütünleşmesine yeni yaklaşımlar eklemekten geçiyor. Dünyanın lider İnternet Değişim Operatörü DE-CIX, 1995 yılında kurulduğu günden bu yana, internetin kalitesini geliştirmek ve dünya genelinde bilgiye erişimi artırmak amacını taşıyor. Bir zamanlar sanayileşen dünya için elektrik nasıl önemli bir koşulsa, bugünün ve yarının dijital dünyasında da şirketler için global veri akışına erişim o derece büyük bir öncelik haline gelmiş durumda. Platforma bağlı ağlarla birlikte gün geçtikçe büyüyen DE-CIX’in birbirine bağlı internet ekosistemi, bugün dünyaya bağlantı getiriyor ve bu büyük ekosistem, dünyanın her köşesindeki dijital hizmetler ve bilgiye erişim sağlamaya devem edecek.
DE-CIX İstanbul: Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bir köprü
Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Hindistan olmak üzere 4 kıtada toplam 18 lokasyonda faaliyet gösteren DE-CIX’e bugün, dünya genelinde 1600’e yakın ağ bağlı durumda. Artırılmış bant genişliğine olan ihtiyacın artmasıyla birlikte 100-Gigabit Ethernet (GE) portlarının sayısı 300’ü bulan DE-CIX’in bağlı müşteri kapasitesi globalde 45 Terabit’in üzerinde. DE-CIX’in merkezi Frankfurt’ta en yoğun zamanda veri geçişi ise saniyede 6.7 Terabit (Tbit/s). Böylesi geniş bir ekosistem içinde en iddialı pazarlardan biri olan DE-CIX İstanbul, yaygın altyapısı ile Avrupa ve Asya olmak üzere iki kıtaya aynı anda hizmet veren dünyanın tek Internet Değişim Noktası. Türkiye’nin ilk ve tek İnternet Değişim Noktası olan DE-CIX İstanbul bugün, 10 GE portlarda kaydettiği yüzde 30’luk büyüme, en yoğun zamanda 100 Gbit’i aşan veri trafiği ve 327 Gbit bağlı kapasitesi ile Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bir köprü konumunda. Türkiye, İran ve Kafkasya bölgesi için veri merkezi bağımsız bağlantı ve eşleştirme noktası olarak faaliyet gösteren ve Türkiye genelinde 25 veri merkezine erişim sağlayan DE-CIX İstanbul, global ve lokal 30 kuruma hizmet ve teknolojilerini sunuyor.
DE-CIX İstanbul bulut bağlantıda bölgeye liderlik edecek
DE-CIX’in sunduğu bulut bağlantı çözümü DE-CIX platformuna dahil olan ağların “tek bir bağlantıyla” birden fazla bulut sağlayıcısına erişim sağlayabildikleri kapsamlı bir hizmetten oluşuyor. Hal böyle olunca DE-CIX’in bulut hizmetlerine olan talep de her geçen gün artıyor. Ancak İstanbul’un bir farkı var: DE-CIX İstanbul, Almanya’dan sonra DE-CIX’in bulut bağlantı çözümü DirectCLOUD’un satışını gerçekleştiren ilk lokasyon. Nedir DirectCLOUD? Kurum altyapısı ile Bulut Hizmet Sağlayıcılar (CSPs) arasındaki bağlantıdır. Bu bağlantı, kurumların İnternet Servis Sağlayıcısı (ISPs) veya Veri Merkezleri’nden (DCs) DE-CIX platformuna taşınan bir VLAN aracılığı ile sağlanır, DE-CIX bu VLAN’ı buluta uzatır.
DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen, DirectCLOUD hizmetinin öne çıkan özelliğini şöyle vurguluyor: “DirectCLOUD sayesinde, platformumuza bağlı olan bir kurum, Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud, IBM Cloud ve artık Alibaba Cloud gibi Bulut Hizmet Sağlayıcılarına (CSPs) tek bir bağlantı üzerinden bağlanabiliyor. Biz DE-CIX olarak sunduğumuz bulut çözümünde bu bağlantıyı sağlıyoruz ve bunu sağlarken de tek bir bağlantıyla, farklı VLAN’lar üzerinden müşterilerimizi çoklu bir ekosistemin parçası haline getiriyoruz”.
DirectCLOUD’un sağladığı avantajlar:
- Veri transfer maliyetlerinde tasarruf sağlar
- İş-kritik uygulamaları uluslararası Bulut Hizmet Sağlayıcılarına bağlar
- Bant genişliği dar boğazlarını ve gecikme problemlerini önler
- Hibrit çoklu bulut bağlantı opsiyonu sayesinde satıcıya olan bağımlılığı ortadan kaldırır
- Farklı alanlar ve bölgelerdeki bulutlarla bağlantı sayesinde farklı lokasyonlar arasında büyük veri değişimini mümkün kılar
- Gerekirse sadece Almanya’da bulunan bulutlara/ veri merkezlerine bağlantı sunabileceği gibi dünya genelinde farklı destinasyonlara da bağlantı sağlar
- Net ve açıkça tanımlanmış Hizmet Seviyesi Anlaşmaları (SLAs) sunar
- Müşteri – DE-CIX – Bulut Hizmet Sağlayıcısı arasındaki özel bağlantı ile DDoS gibi saldırılara karşı koruma sağlar
DE-CIX DirectCloud hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.