Birbirine bağlı dünyanın stratejik bağlantı noktası İstanbul
Dünyanın lider İnternet Değişim operatörü DE-CIX’in çeyrek asrı aşkın tecrübesi ile 2015 yılında BTK desteği ile kurulan Türkiye’nin tek resmi İnternet Değişim Noktası DE-CIX İstanbul, geçtiğimiz ay dördüncüsünü düzenlediği bir etkinlik ile saniyede 7.6 Terabit veri trafiği ile dünya rekoru kıran DE-CIX Frankfurt’un uzman kadrosuna da ev sahipliği yaptı. DE-CIX International CEO’su Ivo A. Ivanov, DE-CIX’in “birbirine bağlılık” vizyonunu anlatırken, Asya’dan Amerika’ya uzanan bağlantı hattında İstanbul’un özellikle Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumuna dikkat çekti. Ivo Ivanov konuşmasında; DE-CIX İstanbul, internet trafiğinin doğudan batıya ya da batıdan doğuya aktığı, dünyada iki kıtada birden hizmet veren tek İnternet Değişim Noktası olarak oldukça farklı bir konuma sahip. DE-CIX kurulduğu ilk günden bu yana, internetin ve tüm dünyada bilgi erişiminin kalitesini artırma ve yeni marketlerde büyüme hedefi ile motive oluyor. 5 yıldır Türkiye’de sürdürdüğümüz faaliyetlerle, bölgedeki dijital büyümeyi destekleyen mükemmel bir lokal ekosistem kurduğumuza inanıyorum” dedi.
DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen de DE-CIX’in Türkiye’deki ve globaldeki hedefleri hakkında BThaber’e açıklamalarda bulundu:
“DE-CIX İstanbul Zirvesi için sıkı hazırlandık ve ilgiyle karşılandık. DE-CIX İstanbul Zirvesi, şirketin yönetim kadrosunun da katılımı ile gerçekleşti. Dijital dönüşüm kapsamındaki, 5G, nesnelerin interneti gibi önemli kavramların konuşulduğu bir etkinlik oldu. Kısacası katılımcılarımız ile etkileşim halinde olduğumuz, dolu bir içerikle güzel bir günü geride bıraktık.
İstanbul’daki maksimum trafiğimiz 157 Gbit’e kadar çıktı. Ancak bu sayının çok daha üstünde bir sonuç elde etmeyi planlıyorduk. Bu bağlamda hız kesmeden projelere devam edip sene sonunda 200 Gbit’e ulaşacak bir hacim yaratmayı hedefliyoruz. İstanbul operasyonu için her şey yolunda. Bulut tarafında önemli gelişmeler var. Platformumuz yavaş yavaş büyüyor. DE-CIX İstanbul’a hem doğrudan hem de Frankfurt üzerinde remote-peer ile bize bağlanan yabancı şirketler de var.
Bizim temel hedefimiz verinin Türkiye’de kaldığı, bir üs oluşturmak. Bu noktada yeni havaalanını örnek gösterebiliriz. 35 milyar dolarlık bir yatırımın sonucunda Türkiye çok önemli bir hub noktası oldu.
Bizim amacımızsa bunu veri ölçeğinde gerçekleştirmek. Yurtdışındaki içeriği buraya getirmek, güvenliği sağlamak, gecikmeyi düşürmek ve yeni hizmetler sunmak.
DE-CIX için bulut fazlasıyla önemli. Çünkü Almanya’daki platformumuza baktığınızda 50’den fazla bulut sağlayıcı ağı mevcut. Bugün IBM Cloud, Amazon, Microsoft gibi bulut sağlayıcıları da bizimle aynı sahneyi paylaştı. Türkiye’de henüz bulut operatörlerinin sunucuları yer almıyor. Ama talep hayli fazla. Biz bu noktada bir çözüm üretebildiğimiz için bu talepler bize ulaşıyor ve bu talebe yanıt verebilmek bizim için sıkı çalışıyoruz diyebilirim.”